Vekrakos
Spartorama | Δήμος Σπάρτης: «Μνημονεύοντας και τραγουδώντας την ηρωίδα Σταυριάνα Σάββαινα από το Παρόρι της Σπάρτης»

Δήμος Σπάρτης: «Μνημονεύοντας και τραγουδώντας την ηρωίδα Σταυριάνα Σάββαινα από το Παρόρι της Σπάρτης»

Spartorama 24/09/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Ιστορία Κοινωνία
Δήμος Σπάρτης: «Μνημονεύοντας και τραγουδώντας την ηρωίδα Σταυριάνα Σάββαινα από το Παρόρι της Σπάρτης»
Η κεντρική ομιλήτρια κα Νίκη Κούρταλη – Κούλη, ανέπτυξε για πρώτη φορά εκτενώς την δράση και το έργο της ηρωίδας της Επανάστασης Σταυριάννας Σάββαινας για πρώτη φόρα στον τόπο μας
Οδός Εμπόρων

Ο Δήμος Σπάρτης (Επιτροπή 1821) σε συνεργασία με την κοινότητα Παρορίου στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση  πραγματοποίησε με  μεγάλη επιτυχία το Σάββατο στις 18 Σεπτεμβρίου 2021αφιέρωμα στις Γυναίκες της Επανάστασης με θέμα: «Μνημονεύοντας και τραγουδώντας την ηρωίδα Σταυριάνα Σάββαινα από το Παρόρι της Σπάρτης».

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή υπήρξε η παρουσία της κεντρικής ομιλήτρια της εκδήλωσης της κας Νίκη Κούρταλη – Κούλη (ερευνήτρια Ιστορίας – ενδυματολόγος), η οποία ανέπτυξε για πρώτη φορά εκτενώς την δράση και το έργο της ηρωίδας της Επανάστασης Σταυριάννας Σάββαινας για πρώτη φόρα στον τόπο μας ενώ ερμήνευσε με τον δικό της μοναδικό τρόπο παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια  εκ των οποίων το ένα ήταν αφιερωμένο στην Σάββαινα και το Παρόρι και που ήταν και δημιούργημα της ίδιας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση  παραδοσιακών φορεσιών από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης ενώ  το όλο πρόγραμμα της εκδήλωσης άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις στο φιλοθεάμον κοινό ταξιδεύοντάς  το στο πνεύμα της εποχής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη πάτερ Γεώργιος, οι Βουλευτές Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης και κ. Νεοκλής Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπυρίδων Μοιράγιας, οι Αντιδήμαρχοι Σπάρτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Νομικών Προσώπων και λοιπών τοπικών αρχών καθώς και πλήθος  κόσμου.

Ο Δήμος εκφράζει ευχαριστίες στους: Κοινότητα Παρορίου, Εργαστήρι Παραδοσιακών Φορεσιών της κα Νίκης Κούρταλη - Κούλη (Τρίπολη), Χορευτικό Σύλλογο «Πολιτιστική Κληρονομία Τρίπολης καθώς και στον  Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Παρόρι 2011» για την αρωγή τους στην όλη εκδήλωση. 

 

Η Συντονίστρια της  «Επιτροπής 1821»
Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Κοινωνικής  Πολιτικής
Γεωργία Ζαχαράκη - Αναστασοπούλου


Οδός Εμπόρων