Vekrakos
Spartorama | Συνέντευξη με τον προπονητή των δύο πρώτων Ελλήνων Σπαρταθλητών, Δημήτρη Κασίμη

Συνέντευξη με τον προπονητή των δύο πρώτων Ελλήνων Σπαρταθλητών, Δημήτρη Κασίμη - video

Spartorama 27/09/2021 Εκτύπωση Αθλητισμός Άνθρωποι! Δημοτικά Σπάρταθλον
Συνέντευξη με τον προπονητή των δύο πρώτων Ελλήνων Σπαρταθλητών, Δημήτρη Κασίμη
Συνέντευξη στον Παντελή Τζερτζεβέλη
Οδός Εμπόρων

Παραθέτουμε την συνεμετευκη που παραχώρησε στον Παντελή Τζεβελέκη, ο Δημήτρης Κασίμης προπονητής του πρώτου Έλληνα στο Σπάρταθλον του Φώτη Ζησιμόπουλου αλλά και του δεύτερου τερματίσαντα Έλληνα, του Γιώργου Γκάτσιου ο οποίος τερμάτισε 24ος με χρόνο 28:34:00.

Στο παρασκήνιο της συνέντευξης ρώτησα τον Παντελή Τζαβελέκη αν ο Φώτης Ζησιμόπουλος ενημερώθηκε κατά την διαδρομή ότι με τον ρυθμό που πάει είναι πολύ πιθανόν να σπάσει δυο από τα ρεκόρ του Γιάννη Κούρου και να πετύχει τον τρίτο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών (τελικά δεν τα κατάφερε για 36 μόλις δευτερόλεπτα!).

Αποστομωτική ήταν η απάντηση που πήρα. Ναι ενημερώθηκε, αλλά δεν άλλαξε καθόλου ο τρόπος που έτρεχε. Η προοπτική δεν τον επηρέασε καθόλου!

Ξέρω, δυσκολεύεται κανείς να το πιστέψει. Σαν δική μου ερμηνεία παραπέμπω στο άρθρο μου του 2018, με τίτλο «Η γοητευτική απλότητα των Σπαρταθλητών και η υπέρβασή τους», από το οποίο αντιγράφω:

«Σκεφτείτε, γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει η έννοια του δυνατού και αδύνατου. Είναι ποτέ δυνατόν να τρέξει κανείς, χωρίς καμία στάση, 246 χιλιόμετρα σε 23 ώρες; Δεν σκέφτονται με τέτοιους όρους. Προσπαθούν να ελέγξουν τον εαυτό τους, και απλώς τρέχουν. 

Λέγεται, ότι σε αυτούς τους αγώνες το σώμα κάποια στιγμή σε εγκαταλείπει. Πονάς, ματώνεις, παθαίνεις κράμπες. Είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις. Σε αυτό το σημείο, με κάποιο τρόπο, επεμβαίνει ο νους και ελέγχει απολύτως το σώμα. Δεν τρέχεις πια με το σώμα αλλά με τον νου. Πονάς και ματώνεις αλλά δεν σε πειράζει. Είναι η στιγμή της υπέρβασης όπως λένε πολλοί υπεραθλητές. 

Έχω έναν γνωστό, ποδηλάτη υπεραποστάσεων (1.000 χιλιόμετρα και, ο αγώνας), ο οποίος μιλάει συχνά γι’ αυτήν την υπέρβαση. Η πιο χαρακτηριστική εμπειρία του, διηγείτο, ήταν όταν σε κάποιον αγώνα, στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, έχασε τελείως την αίσθηση του χώρου. Ήξερε ότι ποδηλατεί για κάποιον αγώνα, είχε την αίσθηση του χρόνου αλλά δεν ήξερε που βρισκόταν. Το ωραίο ήταν ότι αισθανόταν πανευτυχής που δεν ήξερε και μάλιστα άρχισε να απολαμβάνει το τοπίο γύρω του! 

Ο Γιάννης Κούρος (βλέπε άρθρο εδώ) το περιγράφει  πολύ ωραία  σε μια συνέντευξη του «Τρέχω υπερβατικά, ενάντια στη φύση και στις κακουχίες. Η προσπάθεια ενός υπερμαραθωνοδρόμου είναι εγκεφαλική. Ο αγώνας του, είναι μια υπέρβαση του σώματος και ολοκληρώνεται ενεργοποιώντας τα βιώματα από τις πνευματικές του δυνάμεις. Το μυστικό της επιτυχίας μου οφείλεται και στην κράση μου να ξεπερνώ τα όρια. Η φιλοσοφία του αγωνίσματος έγκειται στην ιδιοσυγκρασία του υπερδρομέα να ξεπερνά τον πόνο και την κούραση με πνευματική διαύγεια, εγρήγορση και μετουσίωση».».


Ν. Μ. 


-------



Γιώργος Γκάτσιος





Δημήτρης Κασίμης
Επαγγελματίας Προπονητής. Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας προπονητικής. Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή. Προπονητής Εθνικής Ομαδάς τρίαθλου (2004-2010) Αθλητής τρίαθλου, δρόμων

Παντελής Τζερτζεβέλης
Καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικογράφος, φωτορεπόρτερ. Αθλητής Ποδηλασίας. Συνεχίζει την πορεία του στο σήμερα, ενημερώνοντας αρκετές χιλιάδες αναγνωστών και ακροατών μέσα από το site του ΑΠΕ-ΜΠΕ του ΕΠΙ ΤΡΟΧΩΝ του auto moto και του RadioThessaloniki, και κάθε Σαββατοκύριακο, συνεχίζει να ταξιδεύει me τους πιστούς φίλους των εναλλακτικών δραστηριοτήτων. To 2015 βραβεύτηκε από την Θnesco και την Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων, σαν το καλύτερο κειμενογράφο – φωτογράφο του 100ου tour de France όπου με τον φακό του απαθανάτισε την «ψυχή των Γάλλων ποδηλατών».


Οδός Εμπόρων