Vekrakos
Spartorama | ΟΙΚΟΣΥΛ: Για τη Σχεδιαζόμενη Αξιοποίηση και Ανάπλαση του Αστικού Τμήματος Του Ευρώτα

ΟΙΚΟΣΥΛ: Για τη Σχεδιαζόμενη Αξιοποίηση και Ανάπλαση του Αστικού Τμήματος Του Ευρώτα

Spartorama 27/11/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία Πολιτική
ΟΙΚΟΣΥΛ: Για τη Σχεδιαζόμενη Αξιοποίηση και Ανάπλαση του Αστικού Τμήματος Του Ευρώτα
Μέρος της πρότασης του ΟΙΚΟΣΥΛ είχε υιοθετήσει ο αείμνηστος Δήμαρχος Σαράντος Αντωνάκος
Οδός Εμπόρων

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε αυτές τις ημέρες για την πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μάλιστα του Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρου Βερούτη να δρομολογηθεί η μελέτη για το έργο της αξιοποίησης και ανάπλασης του αστικού τμήματος του Ευρώτα από τη σημερινή γέφυρα-είσοδο στην πόλη μέχρι τις εκβολές του Κνακίωνα (Μαγουλίτσα).

Διαβάζοντας τις λεπτομέρειες του σχεδιαζόμενου έργου διαπιστώσαμε πως στο μεγαλύτερο μέρος του (τουλάχιστον κατά 90) αποτελείται από τις προτάσεις που έχει καταθέσει επανειλημμένα από το 1989 έως και σήμερα ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας σχετικά με την προστασία και ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα, ιδίως στο τμήμα που εφάπτεται της πόλης της Σπάρτης.

Για λόγους ιστορικής αλήθειας πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Μάρτιο του 1993  ο ΟΙΚΟΣΥΛ είχε υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση για τον Ευρώτα, που απευθυνόταν στον οικείο Δήμο, στη ΔΕΥΑΣ και τους τοπικούς Βουλευτές. Η πρόταση αυτή είχε δημοσιοποιηθεί στον τοπικό τύπο και στο περιοδικό ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ.

Μέρος της πρότασης του ΟΙΚΟΣΥΛ είχε υιοθετήσει ο αείμνηστος Δήμαρχος Σαράντος Αντωνάκος, ο οποίος είχε εξαγγείλει ένα ανάλογο πρόγραμμα παρόχθιων παρεμβάσεων, αλλά δυστυχώς ο αδόκητος θάνατός του σταμάτησε αυτό το μεγαλόπνοο έργο.

Καλούμε τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να προχωρήσουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του έργου  με απόλυτο σεβασμό στον ιστορικό ποταμό και μνημείο της φύσης, μακριά από τη λογική των βίαιων εκχερσώσεων και της τσιμεντοποίησης, με κύριο γνώμονα την οικολογική ισορροπία του ποτάμιου οικοσυστήματος και τη σταδιακή ενσωμάτωση του τμήματος αυτού στον αστικό χώρο της Σπάρτης, ως περιοχή υψηλής αναψυχής και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.

Ο ΟΙΚΟΣΥΛ είναι πρόθυμος να συμβάλλει γνωμοδοτικά στο σχεδιασμό του έργου και προπάντων,  θα παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι όλες τις φάσεις της υλοποίησής του, που ευχόμαστε να δρομολογηθεί σύντομα, ώστε τελικά να γίνει ένα έργο αντάξιο των προσδοκιών μας και της θρυλικής πόλης που ζούμε.

 

Για Το Διοικητικό Συμβούλιο 

Ο Πρόεδρος
Κυριάκος Μιχαλακάκος

Ο Γραμματέας
Ιωάννης Μητράκος


Οδός Εμπόρων