Vekrakos
Spartorama | Ανακοίνωση της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης για την Αδόκητη Απώλεια του Καθηγητή Γιάννη Α. ΠΊκουλα

Ανακοίνωση της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης για την Αδόκητη Απώλεια του Καθηγητή Γιάννη Α. ΠΊκουλα

Spartorama 11/05/2022 Εκτύπωση Άνθρωποι! Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία Παιδεία
Ανακοίνωση της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης για την Αδόκητη Απώλεια του Καθηγητή Γιάννη Α. ΠΊκουλα
Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Οδός Εμπόρων

«… Βέβαια, ποτέ δεν απαρνηθήκαμε τη Σπάρτη:  Ίσως, να ήταν και οι «όποιες» ενοχές μας από τούτες τις «απιστίες», που μας ώθησαν να δημιουργήσουμε το αναχωρητήριό μας στα ριζά του Ταϋγέτου, λίγο επάνω από τον Μυστρά, στο χωρίδιο Πικουλιάνικα, ώστε να διατηρούμε άρρηκτους δεσμούς με τη «μεγάλη ερωμένη»…» ( Γιάννης Α. Πίκουλας -από τον Πρόλογο του βιβλίου του «Το οδικό δίκτυο της Λακωνικής) 

Παρά την οδύνη για το αιφνίδιο και το πρόωρο της «αναχώρησης» του Γιάννη Αντωνίου Πίκουλα,  Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εύλογα η σκέψη αναρωτιέται για το πόσο «μοιραίο» υπήρξε το τέλος στην αγκαλιά του αγαπημένου του τόπου. Οι δεσμοί του με τη γη και τους ανθρώπους της υπερβαίνουν κάθε «βιογραφικό», ακόμη κι αν έχει το εκτόπισμα του δικού του… Κι αυτή η γη -και μαζί οι άνθρωποι, ζώντες ή κεκοιμημένοι- «αλκήν δ’ ευδόκιμον» (εδώ: πάθος και μέθεξη) «αν είποι».  

Το επιστημονικό έργο του, ρηξικέλευθο και στιβαρό, δεν θα ζει μόνο για τις δύσκολες ατραπούς που διάβηκε, αλλά και για τον τρόπο  που μετακενώθηκε σε χορεία νέων ερευνητών, οι οποίοι θρηνούν την αδόκητη απώλεια του Δασκάλου. 

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης, πάλι, αποχαιρετά με συντριβή έναν ακριβό της Φίλο. Που την τίμησε και την στήριξε, πάντα ανταποκρινόμενος εκθύμως σε όποιο κάλεσμά της. Επίτιμο Μέλος της, αλλά και Μέλος της επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη συγκρότηση της έκθεσης του Μουσείου Νεότερης Σπάρτης (μαζί με τους Χρύσανθο Χρήστου, Άγγελο Δεληβορριά, Νίκο Ζία –κεκοιμημένους όλους εν σειρά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα). 

Όλοι, πολυπληθείς φίλοι, συνεργάτες, συνοδοιπόροι θα τον θυμούνται πάντα «στων απορρώγων κορυφών τα πιο ψηλά Ωσαννά!».

Σπάρτη, 10 Μαΐου 2022


Οδός Εμπόρων