Vekrakos
Spartorama | Καθαρισμός Μονοπατιού: Εύγε στα Παιδιά των Ανωγείων

Καθαρισμός Μονοπατιού: Εύγε στα Παιδιά των Ανωγείων

Spartorama 03/06/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Κοινωνία Παιδεία
Καθαρισμός Μονοπατιού: Εύγε στα Παιδιά των Ανωγείων
«Θυμήθηκα το θεσμό της προσωπικής εργασίας, όταν, κάποτε, όλοι οι χωριανοί δουλεύαμε μία ή δύο μέρες το χρόνο δωρεάν, για να καθαρίσουμε δρόμους ή οτιδήποτε άλλο σχετικό με την καθαριότητα και ανάδειξη του χωριού»
Οδός Εμπόρων

Ευτυχώς που υπάρχουν κάποια παιδιά, που μας θυμίζουν πως ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Πρόκειται για τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων Λακωνίας «Ο Διηνέκης», που δυο Κυριακές πάλευαν ν’ ανοίξουν το παλιό μονοπάτι, μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων, που οδηγεί στην Παναγία την Καταφιώτισσα και ν’ αναδείξουν το αριστουργηματικά χτισμένο γεφύρι της Κάκαρης.

Το μονοπάτι δεν χρησιμοποιείται πάνω από σαράντα χρόνια, γιατί έχει ανοιχτεί καινούργιος δρόμος για το μοναστήρι κι είχε κλείσει από αγκάθια, βάτα, αφάνες, ασφοδίλια, πουρνάρια, σφενδάμια, ροδοδάφνες κι άλλους πολλούς θάμνους. Τα παιδιά έδειξαν τον προσήκοντα σεβασμό προς τα δέντρα, τα κλάδεψαν κι έκοψαν μόνο τους θάμνους.

Θυμήθηκα το θεσμό της προσωπικής εργασίας, όταν, κάποτε, όλοι οι χωριανοί δουλεύαμε μία ή δύο μέρες το χρόνο δωρεάν, για να καθαρίσουμε δρόμους ή οτιδήποτε άλλο σχετικό με την καθαριότητα και ανάδειξη του χωριού.

Υπάρχει το γεφύρι και ο παλιός νερόμυλος, που καλούν τα βήματά μας να τα θυμηθούμε εμείς οι παλιότεροι και να τα γνωρίσουν οι νεότεροι. Ο δρόμος είναι κακοτράχαλος, όμως εδώ, σ’ αυτό τον σκληρό τόπο άνθισε το λουλούδι της λευτεριάς του γένους.

Η προσπάθεια των παιδιών πρέπει να μας κάνει περήφανους.


Γιώργος Ανωγειάτης














  


  


  



  



Οδός Εμπόρων