Vekrakos
Spartorama | «Κάτω τα χέρια απ’ τον Μανώλη Μητσιά» από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Κάτω τα χέρια απ’ τον Μανώλη Μητσιά» από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 20/06/2022 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Παιδεία
«Κάτω τα χέρια απ’ τον Μανώλη Μητσιά» από τον Βαγγέλη Μητράκο
Μητσιάς: «Ο καθένας έχει την ιδιωτική του ζωή, μπορεί να την κάνει ό,τι θέλει … να μην προκαλείς!»
Οδός Εμπόρων

Κι ενώ η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από χρόνια, βαθιά και πολυσύνθετη  κρίση και μύρια προβλήματα,  σάλος ξέσπασε ξαφνικά για κάτι που είπε (μεταξύ άλλων πολλών) ο γνωστός τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς,  σε συνέντευξή του  σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ρωτά, ξαφνικά και «εκτός ύλης» ο δημοσιογράφος:

-Σας πειράζει όλος αυτός ο πόλεμος που γίνεται… αν είναι κάποιος ομοφυλόφυλος, αν είναι μαύρος…λευκός… (πού τον είδε τον πόλεμο ο δημοσιογράφος είναι απορίας άξιο αλλά…τέλος πάντων)

Και ο Μητσιάς απαντά:

-Όχι, όχι δεν με πειράζει… δεν μ’ ενοχλεί καθόλου… αρκεί να μην προκαλείς… κάνε ό,τι θέλεις στη ζωή σου … να μην προκαλείς όμως. Κανένας δεν πάει να εξετάσει, το βράδυ, το κρεβάτι του αλλουνού, με ποιον κοιμάται. Ο καθένας έχει την ιδιωτική του ζωή, μπορεί να την κάνει ό,τι θέλει … να μην προκαλείς!

 

Κι αυτό ήταν!!! Σάλος από «δημοσιογράφους» (που θεωρούν ότι η κοινή γνώμη πρέπει να περνά από το δικό τους «σημείο ελέγχου» λόγων, «πιστεύω» και συμπεριφοράς), σάλος και από την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ (και συμπαθούντες), που θεώρησαν ότι θίχτηκαν από τη φράση «να μην προκαλείς» του Μανώλη Μητσιά, παρ’ όλο που είναι ξεκάθαρο πως αυτή, έτσι όπως εκφράστηκε, δεν θίγει κανέναν, είναι ένας κανόνας ζωής και κοινωνικής συμπεριφοράς και μας αφορά ΟΛΟΥΣ.

Όσοι στην κοινωνία προσπαθούν να υπερασπίσουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης γνώμης και άποψης για τα «πιστεύω» τους, ΔΕΝ μπορούν να αρνούνται το ίδιο δικαίωμα στους άλλους.  Το να επιτίθεσαι προσωπικά σε όποιον εκφράζει μιαν άποψη που δεν σου είναι αρεστή δεν είναι χαρακτηριστικό του δημόσιου, δημοκρατικού διαλόγου. Ο καθένας, χωρίς να δημιουργεί  προσωπικές αντιθέσεις και αντιπαλότητες,  μπορεί να εκθέσει πολιτισμένα, με ευπρέπεια, κοσμιότητα, ήθος και επιχειρήματα  τις απόψεις του και να αφήσει την κοινωνία, ως τελικό κριτή,  να βγάλει τα συμπεράσματα.

Διότι, αν προξενήθηκε σάλος από αυτά που είπε ο Μανώλης Μητσιάς (ένας  τραγουδιστής που πέραν της καλλιτεχνικής του αξίας και της προσφοράς του στον Πολιτισμό διδάσκει επί 10ετίες την ελληνική κοινωνία ΚΑΙ με το Ήθος του ΚΑΙ με τον τρόπο ζωής του) ποιος σάλος πρέπει, άραγε,  να προξενηθεί από απαντήσεις που του δόθηκαν δημοσίως; 

«Ως αδερφή ομολογώ πως έχω προκαλέσει. Ένα καλοκαίρι κυκλοφορούσα με άσπρη κελεμπία, αέρινη, και δροσιζόμουν, μέχρι που ο Τάσος μου επεσήμανε ότι, χωρίς βρακί, φαίνονταν τα πάντα»
Αύγουστος Κορτώ-συγγραφέας 

«αγαπητά μου παιδιά, 56 χρόνια πια μπορώ να ξέρω, πως αυτός που ανοίγει τέτοια συζήτηση είναι απλά μια κρυφολούγκρα, ψιλοκακιά, γιατί δεν το ευχαριστήθηκε, γράψτε τον στα ... να τελειώνουμε».
Απόστολος Γκλέτσος – ηθοποιός 

(Καθένας, στον δημόσιο διάλογο επιλέγει, τελικά, το επίπεδό του.) 

«Αχ τώρα με όλον τον σεβασμό… με όλον τον σεβασμό και κλείνουμε μ’ αυτό… θέλω ρε παιδί μου… καταλαβαίνω ότι είναι μία γενιά … έτσι …που έχει μεγαλώσει πολύ διαφορετικά και ίσως δεν ξέρει πώς να εκφράσει αυτού του είδους τις τοποθετήσεις (sic) αλλά νομίζω ότι το 2022 και αναφερόμαστε στο τελευταίο… στην τελευταία του… έτσι… τοποθέτηση… εεεε… προκλητικό είναι αυτό. Προκλητικό είναι να συμβουλεύουμε ανθρώπους έτσι που… είναι διαφορετικοί  να μην προκαλούν (γελάκι)  με την ύπαρξή τους.»
Σίσσυ Χρηστίδου, παρουσιάστρια, δημοσιογράφος, ηθοποιός και You Tuber (Βικιπαίδεια). 

(«Με όλον τον σεβασμό», κ. Χρηστίδου, η γενιά του κ. Μητσιά, η δική μας γενιά, είναι πολύ περήφανη για τον τρόπο που μεγάλωσε και για την κοινωνία μέσα στην οποία μεγάλωσε και ξέρει πολύ καλά να εκφράζεται στέρεα και με σαφήνεια για τα «πιστεύω» της, γιατί έχει μέσα της μορφωτικό, πολιτιστικό, ανθρωπιστικό, πολιτικό, αξιακό, κλπ, απόθεμα. Μακάρι και η  δική σας γενιά, κ. Χρηστίδου, όταν θα «κάνει ταμείο», να μπορεί να δηλώσει «περήφανη».) 

Θα πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν ότι τα όρια  και η έννοια της «πρόκλησης» στην καθημερινή ζωή δεν υπαγορεύονται και δεν επιβάλλονται από κανέναν σε κανέναν.  Η «πρόκληση» είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση και την έννοια και τα όριά της τα βάζουν ΜΟΝΟ οι Νόμοι, οι  Αρχές, οι Αξίες αλλά και οι Άγραφοι Νόμοι, που δοκιμάστηκαν μέσα στον χρόνο, άντεξαν, επιβεβαιώθηκαν, καταξιώθηκαν κι  έγιναν  οδικός χάρτης για την κοινωνία.

Κάτω, λοιπόν, τα χέρια από τον Μανώλη Μητσιά.

Δεν έχουμε, πλέον, πολλούς άλλους σαν αυτόν. 

 

Σπάρτη 20-6-2022
Βαγγέλης Μητράκος


Οδός Εμπόρων