Vekrakos
Spartorama | Με λαμπρότητα ο εορτασμός των δύο επετείων στην Ελαφόνησο

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των δύο επετείων στην Ελαφόνησο

Spartorama 11/07/2022 Εκτύπωση Εκκλησία Ιστορία Κοινωνία Λακωνία
Με λαμπρότητα ο εορτασμός των δύο επετείων στην Ελαφόνησο
Της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα και των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, Πολιούχου του νησιού
Οδός Εμπόρων

Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022 εορτάστηκαν με λαμπρότητα στην Ελαφόνησο δύο επέτειοι: της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα και των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, Πολιούχου του νησιού, που φέτος συμπληρώνει 162 έτη λειτουργίας. 

Κάνοντας μία μικρή ιστορική αναδρομή, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στις 6 Ιουλίου 1850 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας – Αγγλίας, με την οποία η Ελαφόνησος ενώνεται επίσημα και οριστικά με την Ελλάδα. Επίσης, δέκα χρόνια αργότερα, στις 9 Ιουλίου 1860, εγκαινιάστηκε, στο λιμάνι του νησιού, ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος κτίστηκε με πρωτοβουλία της γνωστής Μανιάτικης οικογένειας των Γρηγοράκηδων, με κτήτορες τον Πασχάλη Γερακάρη και την σύζυγό του Φλωρούσα Δραγονίτσα. Η διπλή αυτή επέτειος πραγματοποιείται κάθε χρόνο και αποτελεί μια από τις ελάχιστες νησιωτικές εορτές, που καθιερώθηκαν με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα το 2003. 

Κατά τον φετινό εορτασμό, αρχικά τελέσθηκαν ο Όρθρος, η ευλόγηση των άρτων, η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, τον οποίον συνεπικούρησαν αρκετοί κληρικοί της ευρύτερης περιοχής. 

Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Πανοσ. Αρχ. Θεόκλητος Μέντης, ο οποίος κατάγεται από την Ελαφόνησο. 

Την λατρευτική σύναξη επισφράγισε με πατρικά λόγια αγάπης ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή, τον εφημέριο Ελαφονήσου, Πρωτ. Νικόλαο Τσάκο, και όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση του εορτασμού, ενώ ευχήθηκε σε όλους τους Ελαφονησιώτες να έχουν πάντα τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Σπυρίδωνος. 

Ακολούθως, έγινε μετάβαση των επισήμων και του κοινού στο χώρο του Ηρώου, στο προαύλιο του Ιερού Ναού,  όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, έγινε η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου και εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας από την κα Παναγιωτα Μεϊμέτη Αρώνη, Πρόεδρο του Συλλόγου ενοικιαζομένων διαμερισμάτων του νησιού. 

Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν στον εορτασμό οι κάτοικοι, όλων των ηλικιών, με τις παραδοσιακές στολές, καθώς και η Φιλαρμονική Δ.Ε. Βοιών.


immspartis.gr










  



Οδός Εμπόρων