Vekrakos
Spartorama | «Στον Άγιο-Λιά στα Μενελάϊα» από τον Γιάννη Μητράκο

«Στον Άγιο-Λιά στα Μενελάϊα» από τον Γιάννη Μητράκο

Γιάννης Μητράκος 20/07/2022 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Εκκλησία Κοινωνία
«Στον Άγιο-Λιά στα Μενελάϊα» από τον Γιάννη Μητράκο
«Να κάνεις εκείνο που σου είπα. Να φτιάσεις την εκκλησία του Προφήτη Ηλία και να είπεις και του Ιωάννου Γιαννάκαρη εξ Αφησού να σε βοηθήσει κι αυτός»!
Οδός Εμπόρων

Πάνω από τον Ευρώτα, σ’ ένα προβούνι του Πάρνωνα, που βρίσκεται σε νοητή ευθεία από την Καλογωνιά και την Αγία Κυριακή, κοντά στο πυραμοειδές ιερό του Μενελάου και της Ελένης (Μενελάϊα) είναι χτισμένο το γραφικό εξωκκλήσιο του Αη-Λιά.

Το εξωκκλήσιο αυτό είναι «μισιακό» δηλαδή ανήκει εξ ημισείας στην Ενορία Καλογωνιάς και την Ενορία Αφισσιού. Και να ποιος είναι ο λόγος. Ο ενάρετος και άγιος στη βιοτή ιερέας της Καλογωνιάς Κωνσταντίνος Παπαηλιού είδε στον ύπνο του το έτος 1850 ή 1851 ένα Γέροντα μοναχό που του ζήτησε να χτίσει «την εκκλησία του Προφήτου Ηλία». Ο ιερέας στην εντολή αυτή αντέδρασε με το επιχείρημα ότι ήταν φτωχός για να αναλάβει ένα τέτοιο έργο κι έλαβε από το Γέροντα τη διαβεβαίωση ότι αν αυτός κάνει την απόφαση «ο Θεός θα το οικονομήσει»!

Ο παπα-Κώστας όταν ξύπνησε δεν έδωσε σημασία στο όνειρο αυτό και σύντομα το λησμόνησε. Μετά από λίγο καιρό, όμως, ξαναείδε καθ’ ύπνο τον ίδιο Γέροντα που του είπε επιτακτικά: «Να κάνεις εκείνο που σου είπα. Να φτιάσεις την εκκλησία του Προφήτη Ηλία και να είπεις και του Ιωάννου Γιαννάκαρη εξ Αφησού να σε βοηθήσει κι αυτός»!

Μετά από αυτό το 2ο όνειρο ο π. Κωνσταντίνος πήρε την απόφαση να υπακούσει στην εντολή του άγνωστου μοναχού. Γι’ αυτό αναζήτησε, κατ’ αρχάς, τον άγνωστο έως τότε Αφισσιώτη Ιωάννη Γιαννάκαρη και τον ρώτησε αν είχε κατά νου κάτι για τον Προφήτη Ηλία. Ο ευσεβής άνθρωπος του απάντησε ότι πριν από ένα χρόνο, ανήμερα της γιορτής του Αγίου, βρισκόταν στην τοποθεσία Μενελάϊα κι αντικρίζοντας τα ερείπια ενός χριστιανικού ναού στο διπλανό λόφο σκέφτηκε: «Αν ποτέ γίνει η εκκλησία αυτή θα συνδράμω κι εγώ». Έτσι, λοιπόν, οι δυο ενορίες συνεργάστηκαν και προχώρησαν στην ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου εξωκκλησιού κι από τότε θεωρείται και είναι «μισιακό», που σημαίνει ότι το εξωκκλήσι πανηγυρίζει τον Προφήτη Ηλία εναλλάξ με μία από τις δυο ενορίες.

Φέτος είχε τη σειρά της η Ενορία Καλογωνιάς. Φτάνοντας στο χώρο του ναού ήταν φανερό ότι ο ιερέας και το εκκλησιαστικό συμβούλιο είχαν επιμεληθεί τα πάντα ώστε οι προσκυνητές να παρακολουθήσουν άνετα τη Θεία Λειτουργία. Σ’ αυτό συνέβαλε και ο δροσερός άνεμος που φύσαγε από το Βορρά. Έμπροσθεν του ναού ο εφημέριος της Καλογωνιάς π. Ιωάννης Πορφύρης τέλεσε την αρτοκλασία συνεπικουρούμενος από τους καλλικέλαδους Ιεροψάλτες Ευστράτιο Τριανταφυλλόπουλο και Στυλιανό Φιλιαντρή μαθητές του Πρωτοψάλτη και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Θεόδωρου Τσαγκαρούλη. Λίγο πριν από την απόλυση ο π. Ιωάννης μίλησε με απλά πνευματικά λόγια για τον εορτάζοντα Άγιο που ανέβηκε εν σώματι στους ουρανούς κατά χάρη Θεού. Ακολούθησε κλήρωση μιας μικρής λαχειοφόρου αγοράς που επιμελήθηκε ο Επίτροπος κ. Γεώργιος Αναστασόπουλος με τη νεωκόρο της Ενορίας Καλογωνιάς.

Όλοι οι προσκυνητές απόλαυσαν την εξαιρετική θέα της κοιλάδας του Ευρώτα και της οροσειράς του Ταΰγετου και αναχώρησαν με την εγκάρδια ευχή «Και του χρόνου»!


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΚΟΣ    













  




Οδός Εμπόρων