Vekrakos
Spartorama | Εγκαίνια Ιερατικού Σεμιναρίου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Μαγαδασκάρη

Εγκαίνια Ιερατικού Σεμιναρίου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Μαγαδασκάρη

Spartorama 22/09/2022 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Εκκλησία Κοινωνία Κόσμος Παιδεία
Εγκαίνια Ιερατικού Σεμιναρίου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Μαγαδασκάρη
Η διάδοση του Ευαγγελίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ανάδειξη και επιμόρφωση στελεχών από τις τοπικές εκκλησιαστικές κοινότητες
Οδός Εμπόρων

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, κατά την δεύτερη ημέρα της ιεραποστολικής επισκέψεως του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους σπουδαστές του θεολογικού και εκκλησιαστικού σεμιναρίου. 

Το σεμινάριο φέρει το όνομα του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου του ιδρυτή και θεμελιωτή της Εκκλησίας στην Αφρική. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης τέλεσε με μεγάλη χαρά τον καθιερωμένο Αγιασμό και έκανε τα εγκαίνια του σεμιναρίου της Ιεράς Επισκοπής, καθώς και των γραφείων αυτής. Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Θεόδωρος προέβη στην ρασοφορία των πρώτων σπουδαστών του σεμιναρίου.

Η σημερινή ημέρα των εγκαινίων του ιερατικού σεμιναρίου «Ο Άγιος Ευαγγελιστής Μάρκος» σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου για την επίτευξη του μεγάλου οράματος και της ελπίδος του Μακαριωτάτου για τη νέα επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, για τη νήσο της Μαδαγασκάρης αλλά και για ολόκληρη την Αφρική. Ο ιεραπόστολος αυτός Πατριάρχης γνώριζε από την ημέρα της αναρρήσεως του στον Αλεξανδρινό Θρόνο πως η διάδοση, η εδραίωση και η μαρτυρία του μηνύματος του Ευαγγελίου μόνο μέσα από την ανάδειξη και επιμόρφωση στελεχών από τις τοπικές εκκλησιαστικές κοινότητες θα μπορέσει να επιτευχθεί.

Το σεμινάριο, κατόπιν ευλογίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου τελεί υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Αντωνίου Μπαφαλούκου Δρ. Ιεραποστολικής και Μεταδιδακτορικού Ερευνητή του Ε.Κ.Π.Α. σε θέματα ιεραποστολικής.

Ο σκοπός, λοιπόν, της ιδρύσεως του Σεμιναρίου της Ιεράς Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης είναι η καλύτερη οργάνωση του ιεραποστολικού έργου. Μεταξύ άλλων αυτό συνεπάγεται τον καταρτισμό των υποψηφίων κληρικών και κατηχητών αλλά και την θεολογική επιμόρφωση των κληρικών που ήδη διακονούν και υπηρετούν στην επισκοπή. 

Για την καλύτερη επίτευξη του σκοπού του σεμιναρίου δημιουργήθηκε Εποπτικό Ακαδημαϊκό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από τους κάτωθι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. 1. Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, 2. Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδη, 3. Καθηγήτρια κα Ιωάννα Στουφή – Πουλημένου, 4. Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χρήστο Καραγιάννη, 5. Επίκουρο Καθηγητή π. Αρίσταρχο – Βασίλειος Γκρέκας, 6. Αναπληρωτή Καθηγητή π. Αθανάσιο Μελισσάρη, 7. Επίκουρη Καθηγήτρια κα Ιωάννα Κομνηνού καθώς και τον διευθυντή του σεμιναρίου Πρωτοπρ. κ. Αντώνιο Μπαφαλούκο. Ο ρόλος του Συμβουλίου συνίσταται στην επίβλεψη της ύλης, της διεξαγωγής των μαθημάτων και των εξετάσεών τους από τους καθορισμένους καθηγητές σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα.     

Τα μαθήματα που θα διδαχθούν θα είναι: α. Δογματική, β. Φιλοσοφία, γ. Ιεραποστολική, δ. Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία, ε. Εκκλησιαστική Ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στ. Εισαγωγή και Ερμηνεία Αγίας Γραφής, ζ. Λειτουργική – Ψαλτική, η. Τελετουργική, θ. Κατηχητική, ι. Πατρολογία.

Εμφανώς συγκινημένος για την έναρξη των εργασιών και της λειτουργίας του σεμιναρίου ο Μακαριώτατος συνεχάρη και ευχήθηκε μέσα από την αγαπώσα καρδία του στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο ο Θεός να του χαρίζει δύναμη, φώτιση και υπομονή ώστε να φέρει σε πέρας το τεράστιο αυτό έργο που μόλις ξεκίνησε. Φυσικά, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους εκείνους που είναι συμπαραστάτες και συγκυρηναίοι στο έργο της Ιεράς Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης. 

Πρωτοπρ. Αντώνιος Μπαφαλούκος Δρ. Ιεραποστολικής, axon.gr
















  



Οδός Εμπόρων