Vekrakos
Spartorama | Μπλίνκεν: «Η Κίνα Επιταχύνει τα Σχέδια για Ένωση με την Ταϊβάν»

Μπλίνκεν: «Η Κίνα Επιταχύνει τα Σχέδια για Ένωση με την Ταϊβάν»

Spartorama 22/10/2022 Εκτύπωση Κοινωνία Κόσμος Κρίση Πολιτική
Μπλίνκεν: «Η Κίνα Επιταχύνει τα Σχέδια για Ένωση με την Ταϊβάν»
«Ενώ τα ειρηνικά μέσα ήταν προτιμότερα, επιφυλασσόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα»
Οδός Εμπόρων

Η Κίνα έχει πάρει την απόφαση να προσαρτήσει την Ταϊβάν σε «πολύ ταχύτερο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τη Δευτέρα, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις για παγκόσμια οικονομική αναταραχή εάν η Ταϊβάν καταληφθεί. Οι δηλώσεις του ήρθαν λίγο αφότου ο ηγέτης της Κίνας επανέλαβε την πρόθεσή του να καταλάβει το νησί με τη βία εάν χρειαστεί.

Τα σχόλια του Μπλίνκεν έρχονται καθώς στην Κίνα άνοιξε το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, το οποίο είναι η σημαντικότερη συνάντηση του πολιτικού κύκλου της χώρας. Στην ομιλία του ο 69χρονος πρόεδρος Σι Τζιπινγκ κατέστησε σαφές ότι τα σχέδιά του για την Ταϊβάν παραμένουν κρίσιμης σημασίας για την «αναζωογόνηση» της Κίνας. «Οι τροχοί της ιστορίας κινούνται προς την επανένωση της Κίνας με την Ταϊβάν. Ενώ τα ειρηνικά μέσα ήταν προτιμότερα, είπε ο Σι, «επιφυλασσόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

«Υπήρξε μια αλλαγή στην προσέγγιση από το Πεκίνο προς την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια», είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν διατηρούνταν με επιτυχία για δεκαετίες, αλλά το Πεκίνο άλλαξε την προσέγγισή του.

«Αντί να επιμείνει στο status quo που δημιουργήθηκε με θετικό τρόπο, [το Πεκίνο έχει λάβει] μια θεμελιώδη απόφαση ότι το status quo δεν είναι πλέον αποδεκτό και το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να επιδιώξει την επανένωση σε ένα πολύ πιο γρήγορο χρονοδιάγραμμα», είπε ο Μπλίνκεν.

«Εάν δεν λειτουργήσουν τα ειρηνικά μέσα, τότε θα χρησιμοποιήσουν καταναγκαστικά μέσα, και πιθανώς εάν τα μέσα καταναγκασμού δεν λειτουργήσουν, τότε ίσως τα ισχυρά μέσα για την επίτευξη του στόχου τους. Αυτό είναι που διαταράσσει βαθιά το status quo και δημιουργεί τεράστιες εντάσεις», συνέχισε.

Παρόλο που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν κατηγορούν τακτικά την Κίνα ότι διαβρώνει την ισορροπία δυνάμεων στα στενά της Ταϊβάν, τα σχόλια σχετικά με τις προθέσεις του Πεκίνου σε σχέση με εισβολή είναι λιγότερο συνηθισμένα, σημειώνει το Bloomberg.

naftemporiki.gr


Οδός Εμπόρων