Vekrakos
Spartorama | Η Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 Τιμάται στο Γύθειο

Η Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 Τιμάται στο Γύθειο

Spartorama 28/10/2022 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Εκκλησία Ιστορία Κοινωνία Λακωνία
Η Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 Τιμάται στο Γύθειο
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ τέλεσε την επίσημη Δοξολογία και την επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο της πόλεως
Οδός Εμπόρων

Λαμπρώς και πανηγυρικώς, ως πρέπει, τελέστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Έπος του ’40, στο Γύθειο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ τέλεσε την επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία των πολιτικών, εισαγγελικών, στρατιωτικών και λοιπών αρχών, ως επίσης και την επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο της πόλεως και στη συνέχεια παρακολούθησε την μαθητική παρέλαση, ως και των Συλλόγων, και του Μηχανοκίνητου Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου.

Παρακάτω παραθέτουμε το Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για την 28η Οκτωβρίου 1940:

«Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Το 1940 για το ελληνικό έθνος είναι μία κορυφαία στιγμή στη μακραίωνη ζωή του, πού συνοψίζεται σέ μία λέξη: «ΟΧΙ». Όχι, δεν παραδίδουμε την πατρίδα μας, την Ελλάδα σέ κανένα. Και έγραψαν οι πρόγονοί μας αυτοί ένδοξη ιστορία. Πολέμησαν, αμύνθηκαν, πόνεσαν, πείνασαν, έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος ευλόγησε και η εκκλησία στάθηκε φύλακας άγγελος ολάκερου του πονεμένου λαού. Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες πολέμησαν στα βουνά μεσ΄ το χιονιά. Οι Ελληνίδες «πολέμησαν» και αυτές με την βελόνα και την προσευχή πλέκοντας μάλλινα και κουβαλώντας πολεμοφόδια στις πλαγιές της Πίνδου. Οι Πανέλληνες, μια ψυχή τραγουδούσαν για ελευθερία και νίκη της πατρίδος.

Αλήθεια, πόσο σωστό είναι ότι «τίποτε δεν είναι περισσότερο τιμητικό από το να λέγεται κανείς Έλλην»!

 

Μετά πατρικών ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Γ’













im-manis.gr


Οδός Εμπόρων