Vekrakos
Spartorama | «Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου για τα Αιολικά Πάρκα από τα Βελανίδια» από τον Παναγιώτη Νικολινάκο

«Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου για τα Αιολικά Πάρκα από τα Βελανίδια» από τον Παναγιώτη Νικολινάκο

Spartorama 27/11/2022 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Οικονομία Πολιτική Πολιτισμός
«Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου για τα Αιολικά Πάρκα από τα Βελανίδια» από τον Παναγιώτη Νικολινάκο
«Φτάνει όμως, ως εδώ! Αλλιώς να μας πείτε, κύριοι Ιθύνοντες, να ετοιμαζόμαστε να αλλάξουμε τόπο κατοικίας και να ερημωθεί πλήρως ο τόπος μας»
Οδός Εμπόρων

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνδημότες,

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τους πρώτους 2 αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού στα Βάτικα (λαμβάνοντας υπόψη συνολικά 95 Νόμους, τροποποιήσεις και ειδικές διατάξεις, αριθμός τέτοιος που το καθιστά αμφιλεγόμενο ως προς την νομιμοποίησή του!!!).  Πρόκειται για την απαρχή ενός σχεδίου στο οποίο αντιτίθεται η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου μας δεδομένου ότι θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές τόσο αισθητικές όσο και περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές.

Πέρα από τη βάσιμη ανησυχία μας που στηρίζεται σε διάφορες μελέτες μείωσης της γονιμότητας του εδάφους, μείωσης του ποσοστού της ετήσιας βροχόπτωσης, διαρκούς μείωσης και σταδιακής υποβάθμισης της ποιότητας των διαθέσιμων υδατικών πόρων της περιοχής, μεγάλη είναι η ανησυχία για τη μείωση της βιοποικιλότητας και την εν γένει υποβάθμιση στην επικράτεια του Δήμου μας με δυσμενείς συνέπειες στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ ζωής αλλά και τον ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟ των κατοίκων, με τη φοβερή απαξίωση του τουριστικού προϊόντος, με την αποκρουστική θέα των τεράστιων μεταλλικών τερατουργημάτων και των απύθμενων όγκων τσιμέντου.

Τα αιολικά πάρκα που έλαβαν Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) για εγκατάσταση και λειτουργία των αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ‘Βρυσάκια-Κράνι’ και ‘Λυκογκρεμός’, συνολικής ισχύος 79,8 MW και των βοηθητικών υποστηρικτικών τους έργων” της Δ.Ε. Βοιών, του Δήμου Μονεμβασίας, έχουν επίκεντρο τα Βελανίδια.  Δεν χόρταινα την ομορφιά του τοπίου όταν επισκέφτηκα τα Βελανίδια για πρώτη φορά.  Οι ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος αμέτρητες και επιβλητικές, καθώς κατηφορίζεις από την κορυφή της Βαβύλας.  Οι καταπράσινες απότομες πλαγιές δίνουν την μοναδική αίσθηση στον επισκέπτη ότι μετακινείται με ανεμόπτερο ενώ το βυζαντινό εκκλησάκι του ‘Άη Γιώργη απόλυτα προσβάσιμο και πρόσφατα συντηρημένο, συνδεδεμένο απόλυτα με το γύρω τοπίο μεταφέρει στιγμές γιορτών, γλεντιού και Πίστης.  Από την άλλη το «Έργο», όπως το ονομάζουν παραδοσιακά το μεγαλειώδες και ιστορικό μνημείο οι ντόπιοι, εννοώντας το Γερμανικό Παρατηρητήριο, που οι πρόγονοί τους με πολύ κόπο και αντίξοες συνθήκες αναγκάστηκαν από τους κατακτητές (οι Βελανιδιώτες και οι υπόλοιποι Βατικιώτες) να οικοδομήσουν, έναν αιώνα τώρα περιμένει αναξιοποίητο εντελώς, χωρίς πρόσβαση και καμία επιμέλεια από τη νυν Δημοτική Αρχή, αγναντεύοντας από ψηλά τον ορίζοντα και τους επίσης αναξιοποίητους ανεμόμυλους προς την μεριά του Άγιου Μύρου.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στο πανέμορφο και γραφικό χωριό των Βελανιδίων. Από το όνομά του καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα χωριό με σπουδαία βλάστηση. Το σημαντικότερο στοιχείο του χωριού αυτού όμως είναι η αγάπη των ανθρώπων που το κατοικούν και αυτό είναι καταφανές. Το χωριό είναι απομακρυσμένο σχετικά με τα υπόλοιπα από την πόλη της Νεάπολης και εξ’ όσων γνωρίζω η ασφαλτόστρωση του βασικού δρόμου διασύνδεσης του χωριού με την Νεάπολη καθυστέρησε αρκετά σε σχέση με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής καταστώντας το δυσπρόσιτο για να μείνει κανείς μόνιμα. Εντούτοις, εκείνοι το αγαπούσαν και το συντηρούσαν και δεν βλέπεις καμία ιδιοκτησία παραμελημένη, παρά μόνο τους χώρους ευθύνης που έχει ο Δήμος.  Πριν προλάβει λοιπόν αυτό το χωριό να ακμάσει, ήρθαν τα αιολικά πάρκα να κατακερματίσουν το τοπίο που διασώθηκε εξαιτίας της λησμονιάς του κράτους και της αγάπης του κόσμου. Η ληστρική και άναρχη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στα Βελανίδια θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του χωριού και της περιοχής εν γένει.

Αυτός ο χαρακτήρας διαμορφώνεται μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και επενδύσεων ντόπιων ιδιωτών οι οποίοι διέθεσαν τον μόχθο τους για τη δημιουργία επιχειρήσεων που απευθύνονται αμέσως είτε εμμέσως σε δύο βασικούς άξονες, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα (Παραγωγή αγροτικών, κτηνοτροφικών –μελισσοκομικών προϊόντων).

Ουδέποτε υπήρξαμε οπισθοδρομικοί ή φανατικοί ή αρνητές της ανάπτυξης. Και είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα των αναγκών της σύγχρονης βιομηχανικής εποχής που ζούμε. Θεωρούμε όμως πως έχουμε συνεισφέρει και με το παραπάνω φιλοξενώντας πάμπολλες ανεμογεννήτριες που έχουν τοποθετηθεί σε άλλα σημεία του Δήμου μας, όπως και το καλώδιο υψηλής τάσης διασύνδεσης της Πελοποννήσου με την Κρήτη το οποίο μάλιστα είναι υπέργειο για να μας θυμίζει την αδιαφορία κάποιων καθώς και την έλλειψη μηδενός αντισταθμιστικού οφέλους που πλουσιοπάροχα πήραν οι Κρητικοί

ΦΤΑΝΕΙ ΟΜΩΣ, ΩΣ ΕΔΩ!  Αλλιώς να μας πείτε, κύριοι Ιθύνοντες, να ετοιμαζόμαστε να αλλάξουμε τόπο κατοικίας και να ερημωθεί πλήρως ο τόπος μας.  Δεν έχετε βοηθήσει να αρθεί κανένα χρόνιο πρόβλημα!  Υγεία στο ναδίρ, υποδομές στο ναδίρ, λειψυδρία στο ζενίθ, αγροτικό προϊόν συντηρούμενο χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αγροτών μας, τώρα «εκτελείτε» και το τουριστικό προϊόν.  Τελικά οι δημότες θα δουν τις περιουσίες τους να χάνονται και σε βάθος χρόνου, ο τόπος θα υποστεί μαρασμό σε οικονομικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και πληθυσμιακό επίπεδο.

Για τους παραπάνω λόγους και εν όψει της πρόσφατης Α.Ε.Π.Ο. στα Βάτικα, δηλώνουμε εκ νέου ότι ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΡΙΖΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕ ΒΟΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

Θεωρούμε επιτακτική την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μονεμβασίας, την οποία και ήδη έχουμε γραπτώς αιτηθεί σύμφωνα με τη Νομοθεσία.

Τα θέματα τα οποία εισηγούμαστε και τα οποία άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την επικείμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Κάβο Μαλέα είναι τα εξής:

Θέμα 1ο : «Ζητάμε ενημέρωση περί των δράσεων και των ενεργειών της συμπολίτευσης, κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου με τίτλο: ‘’Εγκατάσταση και λειτουργία των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ‘Βρυσάκια-Κράνι’ και ‘Λυκογκρεμός’, συνολικής ισχύος 79,8 MW και των βοηθητικών υποστηρικτικών τους έργων” της Δ.Ε. Βοΐων, του Δήμου Μονεμβασιάς, της Π.Ε. Λακωνίας, της εταιρείας ‘’ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΒΡΥΣΑΚΙΑ Α.Ε.’’».

Θέμα 2ο : «Περί εξεύρεσης πιθανών κοινών συνισταμένων προς την κατάρτιση σχεδίου συντονισμού ενεργειών από κοινού (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) κατά της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τους πρώτους 2 αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού στην ΔΕ Βοιών, σύμφωνα με το δικαίωμα αίτησης θεραπείας προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, όπως αυτό αναφέρεται στην Α.Ε.Π.Ο., καθώς και πιθανή προσφυγή στο ΣτΕ σε περίπτωση μη αποδοχής της προαναφερόμενης αιτήσεως θεραπείας, με ανάθεση σε εξειδικευμένο Δικηγόρο.  Παράλληλα, την από κοινού χάραξη στρατηγικής του Δήμου Μονεμβασίας για την αποτροπή των υπολοίπων (αιολικών σταθμών και συνοδών έργων) που θα επακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε ενημέρωση περί της πορείας εξέλιξης του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) που αφορά πρώτιστα την ΔΕ ΒΟΙΩΝ αλλά και των υπολοίπων Δημοτικών Ενοτήτων και αναφορά των κύριων αλλά και επιμέρους στοιχείων που θα βελτιστοποιηθούν από την εγκεκριμένη ΣΜΠΕ της ΔΕ Βοιών από το νέο ΓΠΣ και οι οποίες δύναται να συνδράμουν κατά της αλλαγής χρήσεων γης από την Α.Ε.Π.Ο. των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ‘Βρυσάκια-Κράνι’ και ‘Λυκογκρεμός’, συνολικής ισχύος 79,8 MW και των βοηθητικών υποστηρικτικών τους έργων” της Δ.Ε. Βοΐων, του Δήμου Μονεμβασιάς, της Π.Ε. Λακωνίας, της εταιρείας ‘’ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΒΡΥΣΑΚΙΑ Α.Ε.’’ ».

Θέμα 3ο : «Ζητάμε ενημέρωση περί των δράσεων και των ενεργειών του δικηγόρου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου σχετικά με την εκπόνηση των δράσεων αναφοράς προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην ΔΕ Βοιών, σύμφωνα με την Υπ. Αριθ. 396/2021 απόφαση της οικονομικής επιτροπής κατόπιν δέσμευσης ποσού για την αμοιβή του κ. Αγγελόπουλου, με το ποσό των 10.000 Ευρώ».

Επίσης, αιτούμαστε να συμπεριληφθούν και τα παρακάτω επίκαιρα θέματα:

Θέμα 4ο : «Ζητούμε ενημέρωση περί των δράσεων και των ενεργειών της συμπολίτευσης σχετικά με την λειτουργία Ship to Ship (STS) στον Λακωνικό κόλπο και με τον τρόπο που πιστοποιείται η αβλαβής περιβαλλοντικά διεξαγωγή των μεταγγίσεων από τον Δήμο Μονεμβασίας».

Θέμα 5ο : «Ζητούμε ενημέρωση για τα οριζόμενα στα άρθρα 5 παράγραφος 1.2 και 6 της ΚYA Οικ. 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β/2014), «Εξειδίκευση των διαδικασιών γνωμοδοτήσεων και τρόπου ενημέρωσης του κοινού και συμμετοχής του ενδιαφερόμενου κοινού στη δημόσια διαβούλευση κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων της Κατηγορίας Α΄ της …» του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου – Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου – Τμήμα Περιβαλλοντικού & Χωρικού Σχεδιασμού, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 8147/27-1-2022 έγγραφό του, προς δημοσιοποίηση, διαβούλευση και γνωμοδότηση του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το λιμάνι Παλαιοκάστρου (ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΕΤ: 2201702129), όπως ανακοινώθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 06/04/2022.


Παναγιώτης Νικολινάκος
Επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης
Δήμου Μονεμβασίας


Από ανάρτηση στα ΜΚΔ


Οδός Εμπόρων