Vekrakos
Spartorama | Δράσεις του «Συνδέσμου των Εν Αττική Λακεδαιμονίων»

Δράσεις του «Συνδέσμου των Εν Αττική Λακεδαιμονίων»

Spartorama 28/11/2022 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Κοινωνία Λακωνία
Δράσεις του «Συνδέσμου των Εν Αττική Λακεδαιμονίων»
Έναρξη με δύο εκδηλώσεις μετά την απουσία δύο ετών λόγω της πανδημίας

I. Επανεκκινώντας τις δραστηριότητές του μετά την καραντίνα (επί δύο (2) χρόνια λόγω της Πανδημίας) ο «Σύνδεσμος των εν Αττική Λακεδαιμονίων» γιόρτασε στις 26 Νοεμβρίου 2022 την γιορτή του Πολιούχου Σπάρτης ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΩΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ με λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας στον Καθεδρικό Ναό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» (Μητρόπολη Αθηνών) όπου χοροστάτησε ο Εφημέριος του Ναού Πανοσιολογιότατος Πατέρας Δημήτριος.

Μετά την Θεία Λειτουργία όπως κάθε χρόνο ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή των εκτελεσθέντων υπό των Γερμανών κατακτητών 118 Σπαρτιατών στις 26 Νοεμβρίου 1943 στο Μονοδέντρι.

Για την θυσία των 118 Σπαρτιατών στις 26-11-1943 όπου χάθηκε ό,τι καλλίτερο είχε η Λακωνική Πρωτεύουσα σε επιστήμονες και ανθρώπους της δουλειάς μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Καστάνης ο οποίος αναφέρθηκε – εκτός άλλων – στην προσπάθεια των ούνων κατακτητών να τρομοκρατήσουν και να κρατήσουν υποταγμένους τους Έλληνες που απετέλεσε την πρώτη μεγάλη μαζική σφαγή στην Πελοπόννησο όμως δεν κατόρθωσε να κάμψει το ηθικό των υποδούλων Ελλήνων και ότι ο Σύνδεσμος σεβόμενος την θυσία των 118 Σπαρτιατών τιμά ανελλιπώς την μνήμη τους και έχει αναρτήσει σε στήλη στα Γραφεία του Συνδέσμου τα ονόματά τους.

Ακολούθησε δεξίωση προς τιμή των παραβρεθέντων.    


ΙΙ. Στις 7 Δεκεμβρίου 2022 ώρα 18.00 μ.μ. παρουσιάζεται στην Αθήνα (οδός Πλουτάρχου 22, Βιβλιοπωλείο ΡΑΧΗΛ ΚΑΠΟΝ) το βιβλίο της Μαρίας Μομφεράτου «ΤΟ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ».

Το «ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ» πρωτοδημοσιεύθηκε σε συνέχειες στο περιοδικό «Παιδική Ζωή» το 1927. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για νέους που έφερε στην νέα του ζωή, επιμελήθηκε και μεταγλώττισε η Κατερίνα Δασκαλάκη μέσω πρωτοβουλίας του Λυκείου Ελληνίδων που διεκπεραίωσαν με επιτυχία οι γνωστές εκδόσεις «ΚΑΠΟΝ».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κ. Κατερίνα Δασκαλάκη, Δημοσιογράφος που διετέλεσε διευθύντρια της «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗΣ», πρ. Ευρωβουλευτής και ο Δημήτριος Καστάνης, Πρόεδρος του «Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων». 

          

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΤΤΙΚΗ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ



  



Οδός Εμπόρων