Vekrakos
Spartorama | Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης: «Αι γενεαί πάσαι…Νικηταράς!»

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης: «Αι γενεαί πάσαι…Νικηταράς!»

Spartorama 28/01/2023 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Θέατρο Ιστορία Πολιτισμός
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης: «Αι γενεαί πάσαι…Νικηταράς!»
Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Το θεατρικό έργο «Αι γενεαί πάσαι…Νικηταράς!» παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στις 7 μ.μ.

Ένα ακόμη αριστούργημα από τη πένα του θεατρικού συγγραφέα, Γιώργου Α. Χριστοδούλου, όπου αυτή την φορά, μας παραδίδει τη ζωή του Νικήτα Σταματελόπουλου σε μια αποκαλυπτική παράσταση σκηνοθετημένη μάλιστα από τον ίδιο!

Για πρώτη φορά ο ήρωας Νικηταράς, (Χρίστος Γεωργίου) σε θεατρική σκηνή, μαζί με την ψυχιατρικά διαταραγμένη κόρη του!! (Σάρα Τερζή).

Ένας ήρωας του 1821, που έσπασε τρία σπαθιά στα Δερβενάκια και που ποτέ δεν καταδέχτηκε να πάρει λάφυρα. 

Που είδε την κόρη του να τρελαίνεται, επειδή τον αντίκρισε μες στα αίματα. Που είδε μετά την επανάσταση να βγάζουν το καλύβι του σε πλειστηριασμό!

Που φυλακίστηκε άδικα για 2 χρόνια σ ένα σκοτεινό κελί, υπομένοντας άγριους ξυλοδαρμούς και εξευτελισμούς με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Που αναγκάστηκε να γίνει ζητιάνος, για να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του.

Ένα σύμβολο, ένας Έλληνας, που σε όλη του τη ζωή πολέμησε για μια πατρίδα ελεύθερη, αλλά ουδείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα, που βρίσκεται ο τάφος του…(!!!)

Μια σπαραχτική-ανθρώπινη παράσταση, που θα συγκινήσει και τον πιο σκληρό θεατή!!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 

  • Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιώργος Α. Χριστοδούλου
  • Μουσική: Ραφαήλ Πυλαρινός
  • Φωτισμοί-ήχοι: Τάσος Ιωάννου
  • Σκηνικά-κουστούμια: Δήμητρα Καββαδά
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Σάββας Σουρμελίδης
  • Φωτογραφίες: Θάνος Γεωργίου-Μάνος Βλαστός
  • Βίντεο: Θάνος Γεωργίου-Βάσια Σκυλακάκη
  • Δημόσιες σχέσεις: Έλενα Καρρά

 

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

  • Χρίστος Γεωργίου (Νικηταράς)
  • Σάρα Τερζή (τρελο-Σοφιά)

Οι παραστάσεις συνεχίζονται από αρχές Φεβρουαρίου σε Δήμους της Αττικής και της Περιφέρειας.

Δείτε video εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=r7duQ-YM-Xg&t=79s

————————————————————

Ο Γιώργος Α. Χριστοδούλου μεγάλωσε στο Βέλο με καταγωγή το ορεινό Καίσαρι Κορινθίας. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες περιοδικά, και ραδιόφωνα.

Έχει γράψει:

ΒΙΒΛΙΑ: «Ο Λόφος της Ειρήνης», «Ιστορίας Λόγος», «Ορατός κύκλος», «Το δάκρυ της Τζοκόντας», και «Ο Γλύπτης και η κοιμωμένη του».

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ: «Ανεμώνη», «Γιαννούλης Χαλεπάς, η κοιμωμένη μου», «Ξανθίππη η γυναίκα του Σωκράτη», «Ομφάλιος Λώρος», «Πηνελόπη Δέλτα», «Λέλα Καραγιάννη η μάνα της αντίστασης», «Το Βαλς της Κόκκινης βροχής», «Το ζεϊμπέκικο της Τζοκόντα», «Η κούνια», «Η Γκιλοτίνα», «ΕΠΤΑ», «Κύριε Αττίκ…τελειώσαμε.», «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του…Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»,  «Όταν η Φόνισσα συνάντησε την Μήδεια», «Μια δίκη παρωδία…Γεώργιος Καραϊσκάκης», «Αι γενεαί αι πάσαι…Νικηταράς!!». «Η Δίκη των έξι», «Ένα γράμμα απ’ τη Μικρά Ασία», ενώ σε ελεύθερη ποίηση έγραψε το θεατρικό έργο «Ηρώδης ο Αττικός!». Τέλος, έχει γράψει και σκηνοθετήσει την μουσικοθεατρική παράσταση της Πηγής Λυκούδη, «Κρατώντας ένα τόσο δα μικρό όνειρο» όπου το καλοκαίρι του 23 θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε σκηνές από καταξιωμένους σκηνοθέτες, μουσικούς και ηθοποιούς. Τα περισσότερα είναι βραβευμένα από διάφορους φορείς (Ακαδημία Τέχνης, Εθνικό Θέατρο, Δήμους, Υπουργείο Πολιτισμού, κλπ). Αποσπάσματα έργων του, έχουν μεταφραστεί και διδάσκονται σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ σε τμήματα κοινωνιολογίας.

Είναι μέλος της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων.

Εδώ και πολλά χρόνια, δίνει διαλέξεις σε φοιτητές, ως θεατρικός συγγραφέας, σε Δραματικές Σχολές και σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.






  



Οδός Εμπόρων