Vekrakos
Spartorama | «Γεώργιος Α. Μασγανάς - ο Γιατρός, ο Άνθρωπος» από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Γεώργιος Α. Μασγανάς - ο Γιατρός, ο Άνθρωπος» από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 03/02/2023 Εκτύπωση Άνθρωποι! Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία
«Γεώργιος Α. Μασγανάς - ο Γιατρός, ο Άνθρωπος» από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Υπήρξε έξοχος επιστήμονας, καλός οικογενειάρχης, καταδεκτικός, κοινωνικός, φυσιολάτρης, λεβέντης με ψηλό ανάστημα - μια παρουσία επιβλητική που δύσκολα ξεχνιέται»

Ο καλός χαρακτήρας είναι το καλύτερο μνημείο.

Αυτοί που σε αγάπησαν και αυτοί που βοήθησες θα σε θυμούνται για πολύ, αφού τα μνημόσυνα θα έχουν ξεχαστεί.

Χάραξε το όνομα σου στις καρδιές, όχι στο μάρμαρο.

Charles Haddon Spurgeon, 1834-1892, Βρετανός Βαπτιστής Ιεροκήρυκας

 

Ήτανε στα 1975 και μετά, που, νέοι (νεότατοι) γονείς, τότε, στο πρώτο μας παιδί, είχαμε σαν παιδίατρο τον εξαίρετο και φημισμένο γιατρό της Σπάρτης, τον Γεώργιο Μασγανά, ο οποίος, από την πρώτη επίσκεψη, έγινε ο Γιατρός μας.

Τον γιατρό τον ξέραμε από μικροί με τ’ αδέρφια μου, μιας και ήταν ο παιδίατρος στον οποίο πρόσφευγαν οι γονείς μας όταν αρρωσταίναμε. Και ήρθαν έτσι τα πράγματα, έτσι όμορφα όπως τα φέρνει κάποιες φορές η ζωή, να γίνει, ύστερα και ο γιατρός των παιδιών μας.

Τον θυμάμαι, όταν τον επισκεπτόμασταν στο ιατρείο του, εκεί στην οδό Λεωνίδου, σοβαρό, επιβλητικό, προσηνή, γεμάτον ανθρωπιά και ειλικρινές ενδιαφέρον, να σου εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη, έγκυρο πάντοτε στις διαγνώσεις του και αποτελεσματικότατο στις θεραπείες, να καταφέρνει, αβίαστα, να ενσαρκώνει την εσωτερική του ευγένεια με το πρότυπο του επιστήμονα-ανθρώπου.

Ο Γιατρός Γεώργιος Α. Μασγανάς ήταν για τους γονείς της Σπάρτης αλλά και της Λακωνίας η απόλυτη σιγουριά και η καταφυγή για την υγεία των παιδιών τους, ενώ για την τοπική κοινωνία υπήρξε ένα επίλεκτο μέλος της, με σπουδαία μορφωτική καλλιέργεια, υψηλή κοινωνική συγκρότηση και αναγνωρισμένη επιστημονική κατάρτιση, γνωρίσματα που ποτέ δεν αυτονομήθηκαν από το κεφάλαιο Άνθρωπος.

Η τεράστια Επιστημονική και Κοινωνική επιφάνειά του, αλλά και το κύρος που διέθετε, δεν έγιναν, ποτέ, αιτία επίδειξης και κομπασμού, επιδίωξης τιμών και πλουτισμού. Ο Γιατρός Γεώργιος Α. Μασγανάς παρέμεινε πάντα ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος, αφοσιωμένος, με όλο του το «είναι» στην απολύτως ανιδιοτελή υπηρεσία των συμπολιτών του, των αγαπημένων συμπατριωτών του εκεί στον Βασσαρά αλλά και του κάθε συνανθρώπου του, αδιακρίτως.

Δυστυχώς, η στενή αυτή προσωπική μας σχέση μας με το Γιατρό Γεώργιο Α. Μασγανά, έληξε αιφνιδίως, όταν ο Γιατρός «έφυγε» από τη ζωή, στα 1978, νέος ακόμα, σε ηλικία μόλις 54 ετών, αφήνοντας πίσω του (ως Άνθρωπος και ως Επιστήμονας) ένα τεράστιο κενό, αλλά και μια μνήμη ανεξίτηλη.

Στη μνήμη αυτού του υπέροχου Γιατρού και Ανθρώπου, του Γεωργίου Α. Μασγανά, αξίζει να αναδημοσιευθεί ένα άρθρο που έχει αναρτηθεί εδώ και αρκετόν καιρό στην ιστοσελίδα http://www.vassara-verroia.com των συμπατριωτών του Βασσαραίων, γεμάτο αγάπη αλλά και περηφάνια για τον Γιατρό Γεώργιο Α. Μασγανά, που τίμησε το χωριό τους με την Επιστήμη του αλλά και με την Ανθρωπιά του:  

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΣΓΑΝΑΣ

Φυσιογνωμίες που μένουν

Ο γιατρός Μασγανάς, ο επίλεκτος αυτός συγχωριανός μας, γεννήθηκε το 1924 στο Βασσαρά. Ήταν τo τέταρτο παιδί του Αγγελή και της Ανδριάνας. Τέλειωσε το δημοτικό σχολείο του Βασσαρά και στη συνέχεια το Γυμνάσιο Αρρένων Σπάρτης. Μετά επέτυχε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ` όπου απεφοίτησε και στη συνέχεια απέκτησε την ειδικότητα του παιδιάτρου. Στη Σπάρτη ήρθε το 1956 όπου άνοιξε το πρώτο του ιατρείο. Παντρεύτηκε τη Σοφία Παπαγιαννοπούλου με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Τον Αγγελή, επιχειρηματία στη Σπάρτη, την Ιωάννα, δικηγόρο στην Αθήνα, και τον Κωνσταντίνο, ιατρό-χειρούργο, ορθοπεδικό, με γραφείο στη Σπάρτη, στον ίδιο χώρο, στο πατρικό ακίνητο, που στεγάζονταν τα παλαιότερα χρόνια το ιατρείο του πατέρα του. Ο Γεώργιος Μασγανάς έφυγε ενωρίς από τη ζωή τον Ιανουάριο του 1978 σε ηλικία μόλις 54 ετών. Ο πρόωρος θάνατος τού Μασγανά πατέρα, δεν τον άφησε να καμαρώσει όσο θέλει κάθε γονιός τα πολυαγαπημενα του παιδιά και εγγόνια και ν` απολαύσει τους κόπους μιας τίμιας και σωστής δημιουργικής ζωής.

Υπήρξε έξοχος επιστήμονας, καλός οικογενειάρχης, καταδεκτικός, κοινωνικός, φυσιολάτρης, λεβέντης με ψηλό ανάστημα - μια παρουσία επιβλητική που δύσκολα ξεχνιέται. Σαν να τον βλέπω ακόμα μες τα μάτια μου να περπατάει αεράτος, με την ιατρική τσάντα στο χέρι και με το πλατύ χαμόγελο να επισκέπτεται τα άρρωστα παιδιά και να δίνει ένα κουράγιο και μια ελπίδα στους καρδιοχτυπούντες γονείς. Αξιόλογη ήταν η καταξίωσή του στη Λακωνική κοινωνία, τόσο ως ανθρώπου αλλά και ως κορυφαίου επιστήμονα. Η φήμη του είχε φτάσει και στα πιο απομακρυσμένα χωριά του νομού μας, αφού παρείχε ως εκεί τις ιατρικές του υπηρεσίες. Το επώνυμό του Μασγανάς στη Λακωνία είχε γίνει πλέον συνώνυμο της ειδικότητας του παιδιάτρου. Ο γιατρός Μασγανάς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους πατριώτες, εις των οποίων τα παιδιά παρείχε με προθυμίαν τις ιατρικές του υπηρεσίες, αλλά και να μην ξεχνάμε ότι και στους μεγαλύτερους Βασσαραίους έδινε πάντα την ιατρική του συμβουλή και υπηρεσία.

Το κόκκινο Φολξ-Βάγκεν προκαλούσε δέος και ανακούφιση, καθώς ξεπρόβαλλε στον κάμπο του χωριού, σ` εκείνους που είχαν ανάγκη κάποιας ιατρικής συμβουλής και έβγαιναν στο δρόμο ή την πλατεία του χωριού να τον αναζητήσουν, για να μην τους φύγει για τ’ αγαπημένα του Βέρροια και δεν τον προλάβουν. Τα Βέρροια τ’ αγαπούσε (ίσως θα έπρεπε να ειπούμε τα λάτρευε) αφού με την πρώτη ευκαιρία, όταν του επέτρεπε η επαγγελματική του ενασχόληση, βρισκότανε εκεί. Μάλιστα, όπως ο ίδιος εκμυστηρευόταν σε φίλους του, ήθελε για λίγες ώρες να ξεχνά ότι είναι γιατρός. Στα Βέρροια τον περίμεναν οι παλαιοί Βερροιώτες: Δημήτρης Σγουρίτσας, Κώστας και Δημήτρης Βελισάρης, Μαρίνης Γεωργακόπουλος κ.ά., γιά να πάνε για κυνήγι να φέρουν κανένα λαγό και στη συνέχεια να φάνε κανένα μπριζολάκι ή άλλο μεζέ, που ο γιατρός φρόντιζε πάντα να φέρνει από τη Σπάρτη και να πιούν μαζί κανένα ποτηράκι κρασί και να τραγουδήσουν την «Τρισεύγενη……». 

Ο γιατρός επίσης ήταν δεινός καρυδοφάγος. Τους φθινοπωρινούς ιδίως μήνες με τον «σουγιά» πάντα στην τσέπη άνοιγε τα φρέσκα καρύδια, που πολλές φορές ήταν και ο μεζές για το κρασί. Ήξερε όλες τις καρυδιές, ποια ήταν η πρώιμη, όψιμη, ποικιλίες κλπ. Εξέχουσες προσωπικότητες, επιστήμονες, συνάδελφοι και πολλοί άλλοι, όσοι έτυχε να γνωρίσουν από κοντά τον Μασγανά, (γιατί έτσι τον αποκαλούσαν μικροί και μεγάλοι) μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον άνθρωπο, τον επιστήμονα, τον γιατρό, τον Γεώργιο Μασγανά.

http://www.vassara-verroia.com-ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ


Σπάρτη 3-2-2023

Βαγγέλης Μητράκος 




  



Οδός Εμπόρων