Vekrakos
Spartorama | «Habemus maior» από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Habemus maior» από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 16/10/2023 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία Λακωνία Πολιτική
«Habemus maior» από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται»

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές τέλειωσαν και ανοίγει, εκ των πραγμάτων, η αυλαία των ευθυνών, για τη νέα δημοτική αρχή, για την αντιπολίτευση, για τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και, φυσικά, για τους πολίτες:

Η νέα ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ήδη σηκώνει στους ώμους της το φορτίο των ελπίδων και των προσδοκιών των πολιτών. Έχει μπροστά της πολλά, μεγάλα και οξυμένα προβλήματα και δεν θα έχει καμιά περίοδο χάριτος, αφού ο νέος Δήμαρχος, ο κ. Βακαλόπουλος, έχει ήδη αυτοδιοικητική εμπειρία και γνώση (εκ των έσω) των προβλημάτων, ως αντιδήμαρχος, επί 1 χρόνο, του κ. Δούκα, αλλά και ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την αποχώρηση και ανεξαρτητοποίησή του.

Οι πολίτες του δήμου, αναμένουν, από τον πρώτο κιόλας μήνα της θητείας του νέου δημάρχου, να δουν ριζικές αλλαγές και βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα και δρομολόγηση των λύσεων στα τεράστια προβλήματα, που κρατούν τη Σπάρτη και το δήμο στον βάλτο της στασιμότητας και της υπανάπτυξης.

Και, βέβαια, πέρα από τα έργα, οι πολίτες απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια παντού, σεβασμό στον πολίτη  και στο δημόσιο χρήμα και δημοκρατική λειτουργία του δήμου, χωρίς «παράγκες» και «παρασκήνια».

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, επωμίζεται κι αυτή ένα σημαντικό καθήκον: Να ελέγχει σε βάθος και σε πλάτος, αδιάλειπτα και αντικειμενικά, τη δημοτική αρχή, να καταγγέλλει και να «βγαίνει μπροστά» όταν χρειάζεται και να ασκεί δυναμική και δομική αντιπολίτευση με ολοκληρωμένες, επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί. Η αναβάθμιση της λειτουργίας και της εικόνας του δημοτικού συμβουλίου που έχει τρωθεί βαρύτατα στο παρελθόν, είναι ευθύνη τόσο του δημάρχου και της πλειοψηφίας όσο και της αντιπολίτευσης.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ των τοπικών κοινοτήτων έχουν υποχρέωση να αφουγκράζονται τις τοπικές κοινωνίες, να είναι πάντα κοντά στα προβλήματα των χωριών μας, να επεξεργάζονται λύσεις και προτάσεις μαζί με τους πολίτες και να τις παρουσιάζουν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, θέτοντας τη δημοτική αρχή ενώπιον των ευθυνών της.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ των δημοτικών κοινοτήτων οφείλουν να πάψουν να είναι βουβά και διακοσμητικά πρόσωπα και, υπερβαίνοντας τις παραταξιακές τους τοποθετήσεις, να υπηρετήσουν ΜΟΝΟ την αλήθεια και την εντολή των πολιτών.

Τέλος, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν πολίτες της μιας Κυριακής, ή θα γίνουν ενεργοί πολίτες 4ετίας, που καθημερινά θα ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στον δήμο, θα ελέγχουν, θα καταγγέλλουν, θα προτείνουν και θα διεκδικούν, έχοντας, πάντα, κατά νου το γενικό καλό και όχι το ατομικό ή το συντεχνιακό συμφέρον.

Η τεράστια αποχή από τις εκλογές, πανελλαδικά (οι 7 στους 10 αδιαφόρησαν και δεν πήγαν να ψηφίσουν), αποτελεί ήδη μια μαύρη κηλίδα πάνω στο σώμα των πολιτών, οι οποίοι δείχνουν ότι μετατρέπονται ραγδαίως σε μια απολίτικη μάζα, αδιάφορων, «οχαδελφιστών» και ατομιστών, διατεθειμένων να δεχθούν τα πάντα από τους πάντες, μια «κοινωνία» που ανοίγει διαρκώς «κερκόπορτες», για να «μπουν στην πόλη οι εχθροί» και να αλώσουν ό,τι έχει μείνει ακόμα όρθιο.

«Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται.»

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Γερμανός συγγραφέας (1898-1956)

 

Σπάρτη 16-10-2023

Βαγγέλης Μητράκος


Οδός Εμπόρων