Vekrakos
Spartorama | Συνέδριο για την Σπάρτη στην Ρώμη, 20-21/10/2023

Συνέδριο για την Σπάρτη στην Ρώμη, 20-21/10/2023

Spartorama 27/10/2023 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Ιστορία Κοινωνία Πολιτισμός
Συνέδριο για την Σπάρτη στην Ρώμη, 20-21/10/2023
Το θέμα του συνεδρίου ήταν: «Αρχαία Σπαρτιατική Θρησκεία: Λατρείες, Τελετές, Ιερά και οι Κοινωνικοοικονομικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές επιπτώσεις τους».

Επέστρεψε την Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου, η αποστολή του Ινστιτούτου Σπάρτης που συμμετείχε στις εργασίες του 3 ου Διεθνούς Διήμερου Συνεδρίου για την Σπάρτη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης με την πλήρη χρηματοδότηση και διοργάνωση εκ μέρους του Πανεπιστημίου της Ρώμης προς τιμήν της Σπάρτης.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν: «Αρχαία Σπαρτιατική Θρησκεία: Λατρείες, Τελετές, Ιερά και οι Κοινωνικοοικονομικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές επιπτώσεις τους». 

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Dr  Antonello Folco Biagini, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ρώμη κ Ελένη Σουρανή, ο Διευθυντής του Τμήματος Δικαίου και Ψηφιακής Κοινωνίας του Πανεπιστήμιο Unitelma Sapienza της Ρώμης, Dr Mario Carta, o Διευθυντής του Τμήματος Κλασικών Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, Dr Giorgio Piras και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης, κ Αναστασία Κανελλοπούλου. 

Στους παραπάνω χαιρετισμούς όλοι αναφέρθηκαν στην σημασία της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο Ινστιτούτο της Σπάρτης και στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Sapienza, στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών , όπως το Θερινό Σχολείο που λειτούργησε το 2023 για πρώτη φορά στην Σπάρτη και στην έκδοση του πρώτου διεθνούς επιστημονικού περιοδικού για την Σπάρτη και μίλησαν για περαιτέρω συνεργασία και σε άλλα επίπεδα. 

Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ Κανελλοπούλου συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Τμήματος Κλασικών Αρχαιοτήτων του Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, Dr Giorgio Piras και την καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Dr Rita Sassu και συζήτησαν τις δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς .

Συμφώνησαν κατ’ αρχήν στην συνέχιση των εργασιών του Θερινού Σχολείου για τα επόμενα δύο χρόνια σύμφωνα με την τριετή συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ του Πανεπιστημίου της Ρώμης, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Ινστιτούτου Σπάρτης. Η επιθυμία όλων είναι η διεύρυνση του επιστημονικού αντικειμένου του Θερινού Σχολείου, του οποίου η προετοιμασία θα αρχίσει άμεσα. 

Επίσης στην παραπάνω συνάντηση έγινε σαφές ότι το Πανεπιστήμιο Sapienza θα συμμετέχει στις εργασίες του 4 ου Συνεδρίου για την Σπάρτη, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 2024 στην Αθήνα και στην Σπάρτη, ενώ θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η έκδοση του διεθνούς αγγλόφωνου περιοδικού για την Σπάρτη, του οποίου παρουσιάστηκε η δεύτερη έκδοση με τα πρακτικά τουΣυνεδρίου του 2022, κατά την διάρκεια του Συνεδρίου της Ρώμης. 

Μεταξύ των προτάσεων που η κ Κανελλοπούλου κατέθεσε στην συζήτηση ήταν η δημιουργία παραρτήματος του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης στην Σπάρτη καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών για ανασκαφικές εργασίες του παραπάνω Τμήματος του Πανεπιστημίου στην Σπάρτη.

Στις προτάσεις της κ Κανελλοπούλου υπήρξε συναίνεση εκ μέρους του Dr Piras και της Dr Sassu και συμφωνήθηκε η άμεση έναρξη όλων των διαδικασιών για την υλοποίηση των παραπάνω σημαντικών πρωτοβουλιών , τόσο στο επίπεδο των νομικών δεσμεύσεων , όσο και στο επίπεδο των αναγκαίων αδειοδοτήσεων.


Ο χαιρετισμός της Προέδρου του Ινστιτούτου Σπάρτης στο 3ο Διεθνές Συνέδριο στην Ρώμη είναι ο ακόλουθος:

«Αξιότιμη Πρέσβειρα της Ελλάδος στην Ιταλία, αγαπητή κ Ελένη Σουρανή,

Αξιότιμε κ Πρύτανη του Πανεπιστημίου Unitelma Sapienza University της Ρώμης,

Αγαπητέ Δρ Antonello Folco Biagini

Αξιότιμε κ Διευθυντά του Τμήματος Δικαίου και Ψηφιακής Κοινωνίας του Πανεπιστημίου Unitelma Sapienza της Ρώμης, αγαπητέ Δρ Mario Carta

Αξιότιμε κ. Διευθυντά του Τμήματος Κλασικών Αρχαιοτήτων, του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, αγαπητέ Δρ Giorgio Piras,

Αγαπητή Ρίτα,

Αξιότιμοι σύνεδροι

Αγαπητοί φίλοι,

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω πόσο μεγάλη είναι η χαρά και η τιμή που αισθάνομαι σήμερα μιλώντας από αυτό το βήμα. Από το βήμα ενός από τα πιο ιστορικά και σημαντικά Πανεπιστήμια του κόσμου.

Σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή την ευκαιρία που προσφέρετε στην Σπάρτη, στο Ινστιτούτο Σπάρτης και σε εμένα προσωπικά.

Σας φέρνω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς από την Σπάρτη μας και εύχομαι καλή και μεγάλη επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου μας.

Η συστηματική συνεργασία των τελευταίων ετών του Πανεπιστημίου Sapienza με το Ινστιτούτο Σπάρτης και από το 2023 και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έχει αποδώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην έρευνα και έχει ανοίξει σημαντικές διόδους για ευρύτερη επιστημονική συνεργασία.

Η Σπάρτη αποτελεί ένα παγκόσμιο κεφάλαιο, όχι ιδιαίτερα αξιοποιημένο από την Ελλάδα, που εμπνέει όμως την παγκόσμια κοινότητα.

Είναι μία εν πολλοίς ανεξερεύνητη αξία που ευελπιστούμε ότι με την επιστημονική συνεργασία και υποστήριξη σημαντικών Πανεπιστημίων και Πανεπιστημιακών διεθνώς , αλλά και με την υποστήριξη στην προκειμένη περίπτωση, της Πρεσβείας μας στην Ιταλία, που γνωρίζει όσο κανένας άλλος την σημασία των διεθνών μηνυμάτων που εκπέμπει η Σπάρτη, θα έχουμε τις αναγκαίες ευκαιρίες για την επιδίωξη του επιθυμητού για την Σπάρτη μας.

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Σπάρτη που ξεκινά σήμερα τις εργασίες του στο Unitelma Sapienza University της Ρώμης, έχει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματική που συνδέεται με την αγωγή των Σπαρτιατών και τις προεκτάσεις της στις Κοινωνικοοικονομικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές συνιστώσες που συνθέτουν την μοναδική ταυτότητα της Σπάρτης.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Τμήμα Κλασικών Αρχαιοτήτων, του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, τον Δρ Giorgio Piras και την φίλη μας Δρ Ρίτα Sassu με τους συνεργάτες της για την εξαιρετική συνεργασία που μας επιφύλαξαν, για την σημαντική συμβολή τους στην πραγματοποίηση των δύο προηγούμενων συνεδρίων για την Σπάρτη που πραγματοποιήθηκαν στην Σπάρτη, για την ιδιαίτερα επιτυχημένη λειτουργία του 1ου Θερινού Σχολείου που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Σπάρτη σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου , αλλά πάνω απ’ όλα για την καταγραφή των ανακοινώσεων των συνεδρίων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την απόλυτη ευθύνη, επιμέλεια και έκδοση από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, του μοναδικού Επιστημονικού Περιοδικού για την Σπάρτη , του The Historical Review of Sparta.

Η Σπάρτη είναι ευγνώμων για την ποιότητα και το μέγεθος της συνεργασίας και επιθυμεί να δει το Τμήμα Κλασικών Αρχαιοτήτων, του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης να αναλαμβάνει και άλλες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή της Σπάρτης , όπου χτυπάει η καρδιά της κλασικής αρχαιότητας της Ελλάδας και όπου μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας παραμένει ακόμα ανεξερεύνητο.

Θα είμαστε ως Ινστιτούτο Σπάρτης στο πλευρό κάθε πρωτοβουλίας και θα την στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Αγαπητοί σύνεδροι, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω επίσης τους εισηγητές του Συνεδρίου μας , τους εξαιρετικούς Πανεπιστημιακού δασκάλους και λάτρεις της Σπάρτης, τους φίλους μας από το 1ο κιόλας συνέδριο που πραγματοποιήσαμε στην Σπάρτη, τους οποίους βλέπω εδώ, να συμμετέχουν αδιαλείπτως στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την Σπάρτη.

Ελπίζουμε το 2024 που θα πραγματοποιηθεί το 4ο Συνέδριο για την Σπάρτη με θέμα: «Οικονομικό μοντέλο, νόμισμα και κληρονομικό δίκαιο στην αρχαία Σπάρτη», να σας δούμε και πάλι στην Σπάρτη σε ένα συνέδριο που θα αγγίξει σημαντικά θέματα της οικονομικής πολιτικής της αρχαίας Σπάρτης που πιθανόν να δίνουν απαντήσεις σε σύγχρονα διεθνή προβλήματα.

Σε αυτό το Συνέδριο νομίζουμε ότι η Πρέσβειρά μας στην Ρώμη , η κ Ελένη Σουράνη, θα είχε να μας πει πολλά και για τον ρόλο της σύγχρονης γυναίκας- ηγέτιδος , όπως ήταν η γυναίκα στην αρχαία Σπάρτη λόγω της μεγάλης ιδιαιτερότητας του κληρονομικού δικαίου που θα εξετάσουμε στο Συνέδριο του 2024.

Η θετική σας ανταπόκριση κυρία Πρέσβειρα, θα μας γεμίσει μεγάλη χαρά!

Σας ευχαριστούμε

Καλή επιτυχία στις εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Σπάρτη.»


Οδός Εμπόρων