Vekrakos
Spartorama | Συγχωνεύονται όλες οι ΔΕΥΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ένα Νομικό Πρόσωπο με Έδρα την Καλαμάτα

Συγχωνεύονται όλες οι ΔΕΥΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ένα Νομικό Πρόσωπο με Έδρα την Καλαμάτα

Spartorama 04/12/2023 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία Πολιτική
Συγχωνεύονται όλες οι ΔΕΥΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ένα Νομικό Πρόσωπο με Έδρα την Καλαμάτα
Η βασική ιδέα είναι να δημιουργηθούν με τις συνενώσεις οικονομίες κλίμακας και ομοιομορφία στη διαχείριση και τιμολόγηση

Επίσκεψη στη ΔΕΥΑΣ πραγματοποιήθηκε από τους Αντιδημάρχους Χρήστο Κανακάκο και Δήμητρα Παπανικολάου όπου ενημερώθηκαν για τη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης (μετά την κατάργηση των Νομικών Προσώπων και των Σχολικών Επιτροπών), για την κατάργηση των διαφόρων ΔΕΥΑ στη σημερινή τους μορφή και την Ίδρυση 15 νέων φορέων που θα καλύπτει ο καθένας πολλούς νομούς! 

Ταυτόχρονα, οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επεκτείνουν τη χωρική τους αρμοδιότητα σε όμορες περιφερειακές ενότητες. 

Τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι:

  1. Οι υφιστάμενες Δ.Ε.Υ.Α. θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τοπικά παραρτήματα του νέου φορέα, αλλά θα χάσουν την νομική τους οντότητα και αυτοτέλεια.
  2. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει με εκπροσώπους της στη διοίκηση του νέου φορέα.
  3. Το χρέος των Δ.Ε.Υ.Α. προς τη ΔΕΗ θα αποπληρωθεί με δάνειο που θα εξυπηρετείται σε δόσεις από τους πόρους της Αυτοδιοίκηση (δηλαδή θα στερηθούν οι Δήμοι πόρων)!
  4. Διασφαλίζονται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας στις Δ.Ε.Υ.Α.
  5. Αφορμή για αυτά ήταν η επισήμανση του Προϊστάμενου της DG Regio για Ελλάδα και Κύπρο, κ. Carsten Rasmussen, ότι οι φορείς διαχείρισης πόσιμου ύδατος στην Ελλάδα είναι πολλοί και πρέπει να μειωθούν για να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη διαχείριση. Βέβαια, δεν υπέδειξε και ούτε είχε αρμοδιότητα να υποδείξει, τον τρόπο μείωσης και αναδιοργάνωσης του τομέα υδάτων. 

Η Δημοτική Αρχή σχολιάζει:

Η βασική ιδέα φυσικά είναι να δημιουργηθούν με τις συνενώσεις οικονομίες κλίμακας και ομοιομορφία στη διαχείριση και τιμολόγηση! 

Αλλά οι υποδομές των κατά δήμο ΔΕΥΑ είναι κατακερματισμένες και οι οικονομίες κλίμακος θα πάρουν πολύ καιρό να εμφανισθούν, ενώ θα χαθεί άμεσα η τοπική αποτελεσματικότητα αντίδρασης και διαχείρισης!


Οδός Εμπόρων