Vekrakos
Spartorama | Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος»: Δράσεις Μαρτίου 2024

Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος»: Δράσεις Μαρτίου 2024

Spartorama 07/04/2024 Εκτύπωση Άνθρωποι! Δημοτικά Εκδηλώσεις Κοινωνία Λακωνία Παιδεία Υγεία
Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος»: Δράσεις Μαρτίου 2024
Βιωματικές παρεμβάσεις και ομιλίες από τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης

•Ομιλία σε εκπαιδευτικούς Δ/θμιας ΕΚπ/σης με θέμα την Πρόληψη, Αναγνώριση και Αντιμετώπιση της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ, 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ στη χώρα μας, 1 στα 6 παιδιά θα δεχτεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας στη ζωή του, και 1 στα 30 θα έχει μία εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική έκταση του φαινομένου, καθώς ένα μεγάλο μέρος της παιδικής κακοποίησης δεν αναφέρεται ποτέ στις υπηρεσίες παιδικής προστασίας του παιδιού ή τις νομικές αρχές.

Τα παραπάνω στατιστικά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αντιθέτως καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για συντονισμένες δράσεις για την πρόληψη και έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών ΠΣΚ. Στην προσπάθεια αυτή καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το σχολείο, καθώς είναι ο χώρος που θα παρέχει στα παιδιά την απαραίτητη ενημέρωση και εκπαίδευση, ώστε να προφυλάσσονται από επίδοξους παιδόφιλους. Συγχρόνως, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να δημιουργήσουν ένα πεδίο ασφάλειας με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τα παιδιά, προκειμένου αυτά να μπορούν να εκμυστηρευτούν σε αυτούς προβληματισμούς αλλά και πιθανές κακοποιητικές εμπειρίες.

Προσπαθώντας να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς στον ιδιαίτερα απαιτητικό αυτό ρόλο, διοργάνωσε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας και τους Διευθυντές του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης, 1ου ΓΕΛ Σπάρτης, 1ου ΕΠΑΛ Σπάρτης, Μουσικού Γυμνασίου, Γυμνασίου Ξηροκαμπίου, ΓΕΛ Ξηροκαμπίου, Γυμνασίου Κροκεών, ΓΕΛ Κροκεών & Γυμνασίου Μολάων, μία διαδικτυακή Ομιλία με θέμα την Πρόληψη, Αναγνώριση και Αντιμετώπιση της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης. Η Ομιλία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου και ώρες 17:00-20:00 με εισηγήτριες την κα Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης και την κα Αριστέα Μαρούλη, Αστυνόμο Α΄, Προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ΔΑ Λακωνίας.


•Παρέμβαση με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό στο ΓΕΛ Σκάλας

Στην Ελλάδα, οι μεθοδευμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια εντατικά. Αξιοποιώντας την πλούσια διεθνή εμπειρία και γνώση για το πρόβλημα, με οργάνωση και συντονισμό όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και με το σχεδιασμό μίας εθνικής πολιτικής για το θέμα, είναι εφικτό, αν όχι να εξαλείψουμε, τουλάχιστον να ελαττώσουμε σημαντικά την ένταση και έκταση του φαινομένου.

Στα πλαίσια αυτά, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας "Δίαυλος" σε συνεργασία με την Δ/ντρια του ΓΕΛ Σκάλας κ. Στρατάκου και την Αστυνομική Δ/νση Λακωνίας πραγματοποίησε στις 04 και 08 του Μαρτίου βιωματικά προγράμματα στους μαθητές των Α1 & Α2 τάξεων στη θεματική του σχολικού εκφοβισμού.

Συντονιστές των δράσεων ήταν η κ. Γκουντούνα Ασπασία , Κοινωνική Λειτουργός και Επιστημονικό στέλεχος του "Διαύλου" και εκ μέρους της Αστυνομικής Δ/νσης Λακωνίας η Αστυνόμος Α, Προϊσταμένη του γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Επιτελείου Δ.Α. Λακωνίας κ. Μαρούλη Αριστέα και ο Διοικητής του ΑΤ Ευρώτα κ. Διαμαντάκος Αναστάσιος.

 

•Ομιλία στην Νεάπολη Βοιών με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία»

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά φαινόμενα που επηρεάζουν τη ζωή των ατόμων σε όλο τον κόσμο, καθώς προκαλεί σοβαρές σωματικές, ψυχολογικές και συχνά μακροχρόνιες επιπτώσεις στα θύματα της. Η ενδοοικογενειακή βία δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ούτε σε συγκεκριμένες χώρες ή πολιτισμούς, αλλά αφορά όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά πλαίσια. Δυστυχώς, η αναγνώριση, η πρόληψη και αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, φαίνεται ότι αποτελούν πρόκληση για τη σύγχρονη κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Μονεμβασίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βατίκων και το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», διοργάνωσε ομιλία με θέμα την Ενδοοικογενειακή Βία. Ο ομιλία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου στις 6 Μαρτίου 2024 και ώρα 17:00 με εισηγήτρια την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Κατερίνα Καργάκου – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD.

Αξιοσημείωτη ήταν τόσο η συμμετοχή των πολιτών στην ομιλία, όσο και το ενδιαφέρον που εξέφρασαν μέσα από τον διάλογο, την ανταλλαγή και έκφραση απόψεων κατά τη διάρκεια της ομιλίας και με το πέρας αυτής.

 

•Βιωματική παρέμβαση στο ΕΕΕΕΚ Μυστρά

Την Τρίτη 12 Μαρτίου, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας "Δίαυλος", πραγματοποίησε βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εκπαιδεύτρια την Κοινωνική Λειτουργό κα. Γκουντούνα Ασπασία στους μαθητές/τριες του ΕΕΕΕΚ Μυστρά. Το θέμα της συνάντησης ήταν «Εθισμός στο Διαδίκτυο».

 

•Βιωματική δράση στο Νηπιαγωγείο Αγ. Δημητρίου Ζάρακος

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου, το Κέντρο Πρόληψης "Δίαυλος" σε συνεργασία με την Δ/ντρια του Νηπιαγωγείου Αγ. Δημητρίου Ζάρακα κ. Ζαφειρία Θεοδωρακάκου πραγματοποίησε με εκπαιδεύτρια την κ. Ασπασία Γκουντούνα, Κοινωνική Λειτουργό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη θεματική: "Διαχειρίζομαι τον Θυμό μου".

 

•Ομιλία για θέσπιση ορίων και τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση στον Παιδικό Σταθμό Μολάων

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η θέσπιση ορίων στο μεγάλωμα των παιδιών είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξή τους, τη δημιουργία ενός ισορροπημένου περιβάλλοντος και την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του κόσμου γύρω τους.

Τα όρια προστατεύουν τα παιδιά από επικίνδυνες καταστάσεις και πρακτικές, εξασφαλίζοντας ότι κινούνται σε ένα ασφαλές περιβάλλον και μέσω αυτών μαθαίνουν τον σεβασμό, την υπευθυνότητα και τον αυτοέλεγχο. Τα παιδιά κατανοούν τα όρια τους και τις προσωπικές τους ανάγκες, πράγμα που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της αυτοσυνειδησίας και της αυτοεκτίμησης και έχουν περισσότερες πιθανότητες ως μελλοντικοί ενήλικες να έχουν αυτοπεποίθηση και αυτονομία.

Τέλος, τα όρια βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας και της δομής στο σπίτι, στο σχολείο και σε άλλα περιβάλλοντα, κάτι που μπορεί να ενισχύσει το συναίσθημα ασφάλειας των παιδιών και αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο για την υγιή ανάπτυξη και τη δημιουργία ευτυχισμένων και επιτυχημένων ενηλίκων.

Στο πλαίσιο της αναγκαιότητας κατανόησης και θέσπισης ορίων στα παιδιά, πραγματοποιήθηκε ομιλία σε γονείς και εκπαιδευτικούς του Παιδικού Σταθμού Μολάων σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» στις 13 Μαρτίου 2024. Εισηγήτρια ήταν η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π. Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD. Με το πέρας της ομιλίας αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με τους γονείς, όπου τέθηκαν ερωτήσεις και προβληματισμοί.

 

•Βιωματική δράση σε μαθητές του Νηπιαγωγείου Βλαχιώτη

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας "Δίαυλος" με εκπαιδεύτρια την κ. Ασπασία Γκουντούνα, Κοινωνική Λειτουργό υλοποίησε στα νήπια του Νηπιαγωγείου Βλαχιώτη ένα πρόγραμμα για την Διαχείρηση του Θυμού, ενώ στο 2ο τμήμα η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος MSc υλοποίησε με τα νήπια ένα βιωματικό πρόγραμμα με θέμα την Ανησυχία.

 

•Βιωματική δράση για τα δικαιώματα των παιδιών στο 9ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης

Η εκπαίδευση και η ενημέρωση των παιδιών για τα δικαιώματά τους είναι εξαιρετικά σημαντική και οφείλει να ξεκινά από το νηπιαγωγείο. Από μικρή ηλικία, τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν για την αξία της διαφορετικότητας και του σεβασμού προς τους άλλους, για την αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας ή άλλων παραμέτρων.

Τόσο μέσω βιωματικών δράσεων, όσο και έγκαιρης ευαισθητοποίησης, μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η επίλυση συγκρούσεων, η επικοινωνία και η συνεργασία. Η εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο μπορεί να λειτουργήσει αφενός προληπτικά ενάντια σε μορφές διακρίσεων, εκφοβισμού και άλλων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των παιδιών και αφετέρου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της συνείδησης και προάσπισης αυτών.

Με γνώμονα τα παραπάνω, πραγματοποιήθηκε βιωματική δράση για τα δικαιώματα στο 9ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης στις 21 Μαρτίου 2024. Υπεύθυνη της δράσης ήταν η Επιστημονικά Υπεύθυνη Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD.

 

•Ομιλία σε γονείς και εκπαιδευτικούς του Μουσικού σχολείου Σπάρτης

Το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος» σε συνεργασία με την Δ/ντρια κ. Βασιλείου Αγγελική και τον σύλλογο διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου παρουσίαση με τίτλο: «Επικοινωνία και Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας» με ομιλήτρια την κ. Ασπασία Γκουντούνα- Κοινωνική Λειτουργό.

Η μεγάλη συμμετοχή των γονέων στην συζήτηση που ακολούθησε έδειξε πως τέτοιες πρωτοβουλίες είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την βελτίωση της συνύπαρξής στην σχολική κοινότητα!

 

•Βιωματικές παρεμβάσεις σε μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παπαδιανίκων

Η φιλία είναι ανάγκη και προϋπόθεση για μια υγιή ψυχολογική ανάπτυξη, είναι ουσιώδες κομμάτι της ανθρώπινης συνθήκης και κρίκος σύνδεσης με τον έξω από την οικογένεια κόσμο.

Η ανάγκη για αυτή την ουσιώδη κοινωνική σχέση ξεκινά από την παιδική ηλικία. Τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές επαφές με άλλα παιδιά και αυτό τα βοηθά στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη αλλά και στις κοινωνικές τους δεξιότητες. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα όρια και τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς μέσα από τις πρώτες φιλίες. Μαθαίνουν να συνεργάζονται, να χάνουν, να κερδίζουν, μαθαίνουν το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο, αρχίζουν να επεξεργάζονται συναισθήματα από την επαφή τους με την ομοιότητα και τη διαφορετικότητα.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του συλλόγου διδασκόντων του Δημοτικού σχολείου Παπαδιανίκων πραγματοποίησε βιωματικές παρεμβάσεις στους μαθητές των Α’, Β΄, Γ΄& Δ΄ τάξεων με εκπαιδεύτριες τις κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου – Ψυχολόγο MSc και Ασπασία Γκουντούνα που έλαβαν χώρα στις 21 & 29 Μαρτίου στο χώρο του σχολείου.

 

•Παρέμβαση στο Νηπιαγωγείο Παπαδιανίκων με θέμα τη Φιλία

Η φιλία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των παιδιών, ήδη από τη νηπιακή ηλικία. Τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο καλούνται να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες που θα τους επιτρέπουν να αλληλοεπιδρούν με σεβασμό με τα άλλα παιδιά, να δέχονται τη διαφορετικότητα, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται. Στα πλαίσια αυτά, το Κέντρο Πρόληψης ΔΙΑΥΛΟΣ, σε συνεργασία με τις νηπιαγωγούς του Νηπιαγωγείου Παπαδιανίκων πραγματοποίησε μία παρέμβαση στους μαθητές του σχολείου με θέμα τη Φιλία. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Μαρτίου, στο χώρο του σχολείου με συντονίστρια την κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ».

 

•Ομιλία και βιωματικά εργαστήρια σε γονείς και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Νεαπόλεως

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων σχολείου-οικογένειας είναι η γονεϊκή εμπλοκή, που αναφέρεται σε συμπεριφορές και πρακτικές των γονέων τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο, με στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας της μάθησης.

Στο σχολείο, η θετική σύνδεση γονέα-εκπαιδευτικού, η σταθερή επικοινωνία τους, η συμμετοχή των γονέων σε σχολικές δραστηριότητες (εκδηλώσεις, συλλογικές δράσεις, επιμορφώσεις, ομάδες γονέων κ.ά.) και στα όργανα διοίκησης του σχολείου μέσα από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί τα παιδιά σε αυξημένη παρακολούθηση στο σχολείο, βελτιώνει τη σχέση τους με το διάβασμα και τη στάση τους απέναντι στο σχολείο, τη σχολική τους επίδοση, τη συναισθηματική τους υγεία, την αυτοεκτίμησή τους και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Στα πλαίσια της επιμόρφωσης των γονέων, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος» σε συνεργασία με τον Σύλλογο διδασκόντων του Γυμνασίου Νεαπόλεως, υλοποίησε το Σάββατο 30 Μαρτίου παρουσίαση με ομιλήτρια την κ. Ασπασία Γκουντούνα με τίτλο: «Επικοινωνία και Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας» και ακολούθησαν και δύο (2) βιωματικά εργαστήρια πάνω στο ίδιο θέμα με γονείς και εκπαιδευτικούς. Συντονίστριες ήταν οι κυρίες Ασπασία Γκουντούνα – Κοινωνική Λειτουργός και Ιωάννα Παπαδοπούλου – Ψυχολόγος MSc.




















Οδός Εμπόρων