Vekrakos
Spartorama | Το οσιακό τέλος του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου και η πρώτη καταγραφή ενδιαφερομένων υποψηφίων για την επόμενη μέρα

Το οσιακό τέλος του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου και η πρώτη καταγραφή ενδιαφερομένων υποψηφίων για την επόμενη μέρα

Spartorama 26/11/2017 Εκτύπωση Εκκλησία Λακωνία
Το οσιακό τέλος του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου και η πρώτη καταγραφή ενδιαφερομένων υποψηφίων για την επόμενη μέρα
Όλα δείχνουν ότι η εκλογή θα γίνει τον προσεχή Φεβρουάριο, κατά την συνεδρίαση της έκτακτης Ιεραρχίας
Οδός Εμπόρων

Το οσιακό τέλος του αειμνήστου Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου, ενώπιον του ιερού Θυσιαστηρίου, ανήμερα των Ταξιαρχών έχει αφήσει άφωνο όλο τον κόσμο που ευαγγελίζεται τον Χριστό και καταγγέλει την αγάπη Του, ο οποίος το θεώρησε– και δικαίως– ως σημάδι και μήνυμα του Θεού, προς τον δοκιμαζόμενο σήμερα κόσμο μας.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος υπήρξε καθ/όλο το βίο του σεμνός και διακριτικός Ιεράρχης. Δεν προκάλεσε, δεν ενόχλησε και δεν απασχόλησε ποτέ αρνητικά την κοινή γνώμη. Ιεράρχης της προσευχής και του καθήκοντος,ζούσε και ομιλούσε για Χριστό και Ελλάδα.

Η Εκκλησία τον είχε σχεδόν ξεχάσει και το 1995, όταν ο Χρυσόστομος ήταν πια σε ώριμη ηλικία,ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ με την βοήθεια κάποιων Μητροπολιτών που εκτιμούσαν και ήθελαν να δούν τον Χρυσόστομο Μητροπολίτη και μέλος της Ιεραρχίας– μεταξύ των ενθέρμων υποστηρικτών του και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ως Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας τότε –τον έφεραν στην επιφάνεια των εκκλησιαστικών πραγμάτων της εποχής και τον εξέλεξαν Μητροπολίτη της ιστορικής Μητρόπολης Γυθείου και Οιτύλου.

Ο Χρυσόστομος ενσωματώθηκε πολύ γρήγορα στην κοινωνία της Μάνης που η Εκκλησία τον απέστειλε να ποιμάνει και έγινε ο πνευματικός πατέρας όλων των κατοίκων, ανεξαρτήτως πολιτικών ή κομματικών επιλογών. Άρθρωσε εξ αρχής λόγο πατριωτικό και εθνικό και φρόντιζε αυτό να το περνά σε όλους, ώστε να το αποδέχονται και να μην το παρεξηγούν.

Δεν ήταν τυχαίο που το επιστέγασμα κάθε θείας λειτουργίας,ιερής τελετής και δοξολογίας ήταν ο εθνικός ύμνος αλλά και ο ύμνος της Μάνης. Τα ξεκινούσε ο ίδιος με την βροντερή φωνή του και χτυπούσε ρυθμικά την πατερίτσα του, εκείνη που δεν κατάφερε να τον κρατήσει, δυστυχώς, όρθιο μετά την ανακοπή που τον έπληξε την ώρα που λειτουργούσε για την μνήμη των μεγάλων και Θεοφόρων Ταξιαρχών.

Ο αείμνηστος Χρυσόστομος, στα 21 έτη Αρχιερωσύνης δεν φέρθηκε ποτέ προκλητικά και υπερφίαλα, ούτε προέβη στην επίδειξη πολυτελών χρυσοποίκιλτων αμφίων, όπως γίνεται σήμερα από πολλούς Αρχιερείς, ούτε έκανε ταξίδια ανά την επικράτεια προσκεκλημένος άλλων Ιεραρχών, όπως κάνουν σήμερα αρκετοί νεόκοποι, ως επί το πλείστον, Μητροπολίτες μας.

Ο αοίδιμος Ιεράρχης κλείστηκε στα τέσσερα τείχη της καστρομητρόπολης που του έλαχε και επιδόθηκε στην προσευχή για την σωτηρία της ψυχής του αλλά και για την κατά Χριστό προκοπή και πορεία του ποιμνίου του.

Ζούσε την Αρχιερωσύνη του κατά τρόπο μυσταγωγικό,αλλά και ως απόκοσμος Μοναχός και αποδεχόταν κάθε καλοπροαίρετη κριτική που του γινόταν, έστω και με κοσμικά κριτήρια .

Και το γεγονός ότι άφησε ως εντολή και παρακαταθήκη να κηδευτεί με το επανωκαλλίμαυχο και όχι με Μίτρα, αποδεικνύει το γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημά του και την εκκλησιαστική

αντίληψη που τον διέκρινε, η οποία θέλει έναν Μητροπολίτη πρωτίστως Μοναχό και μετά Επίσκοπο της Εκκλησίας μας.

Τον αείμνηστο Χρυσόστομο γνώριζα από τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια μου. Ήταν πάντα χαμογελαστός ευγενής και καλόκαρδος.

Το ιδιόχειρο γράμμα που μου απέστειλε όταν διάβασε προ μερικών ετών, το βιβλίο που εξέδωσα για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, μου έδωσε προσωπικά μεγάλη χαρά αλλά και θα αποτελεί πάντα ένα γνήσιο πιστοποιητικό της θεολογικής αυθεντίας που πρέσβευε και εκπροσωπούσε ο αείμνηστος Ιεράρχης , αλλά και ένας ύμνος για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Όταν προ ολίγων μηνών έγραψα ένα σκωπτικό σχόλιο για απρόσεκτο κληρικό της επαρχίας του, δεν με πήρε να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν τον ενημέρωσα πριν γράψω, ούτε μου διεμήνυσε κάτι μέσω κάποιου κοινού γνωστού. Όταν τον είδα όμως, μετά από καιρό, εντελώς συμπτωματικά, μιά μέρα που ήταν Αθήνα,μου είπε κάτι που με άφησε ενεό:

— Σε ευχαριστώ για το σχόλιο αλλά και σε συγχαίρω για τα καλά λόγια που έγραψες αμέσως μετά, για τον απρόσεκτο κληρικό μου. Είναι όντως καλό παιδί και είχε στενοχωρεθεί με αυτό που έγινε. Αλλά τα καλά λόγια σου τον έφεραν στο φιλότιμο.

Του είπα τη γνώμη μου για το περιστατικό αλλά και του μίλησα για το τί πιστεύω για τον εν λόγω κληρικό και ξέσπασε τότε σε ένα ηχηρό γέλιο που ακόμη το θυμάμαι.

Παρακολούθησα με προσοχή αλλά και τον απαιτούμενο σεβασμό την εξόδιο ακολουθία του αείμνηστου Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν τα σχόλια του απλού κόσμου στην πλατεία Γυθείου αλλά και τα δάκρυα και τα αναφιλητά που έβγαιναν από τα χείλη νέων ανθρώπων.

–Ακόμη και αν ζητήσει ένας άνθρωπος με συνεχή προσευχή και άσκηση να του εξασφαλίσει ο Θεός ένα ανάλογο οσιακό τέλος με αυτό του Χρυσοστόμου, είναι αμφίβολο αν θα συμβεί αυτό.

Και αυτό που ζήσαμε με τον αείμνηστο Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο, προσωπικά μας δίδαξε πολλαπλώς αλλά και μας προβλημάτισε για το πώς μπορεί να φαίνεται ένας άνθρωπος από μακριά και πώς μπορεί να είναι πραγματικά στον προσωπικό βίο του.

Ας ελπίσουμε ότι από την θριαμβεύουσα Εκκλησία όπου θα ευρίσκεται η ψυχούλα του αειμνήστου Μάνης Χρυσοστόμου,θα παρακολουθεί και θα πρεσβεύει υπέρ του ποιμνίου και της πατρίδας μας.

Και μπορεί ο Χρυσόστομος να έφυγε από τη ζωή, αλλά σύντομα η Εκκλησία μας θα κληθεί να επιλέξει δια της Ιεραρχίας τον διάδοχό του, αφού η Εκκλησία μας έχει συνέχεια.

-------

Όλα δείχνουν ότι η εκλογή θα γίνει τον προσεχή Φεβρουάριο, κατά την συνεδρίαση της έκτακτης Ιεραρχίας.

Αν και είναι ακόμη νωρίς, εντούτοις άρχισαν να ακούγονται διάφορα ονόματα υποψηφίων από διαφορετικά κέντρα και κατευθυντήριες ομάδες, προσπαθώντας η κάθε πλευρά να εγγράψει την δική της υποθήκη για την επόμενη μέρα.

Έχουμε κάνει το ρεπορτάζ μας και έχουμε καταγράψει τις πρώτες πληροφορίες που κυκλοφορούν σε διερευνητικό επίπεδο μεταξύ των Ιεραρχών.

Όπως είναι φυσικό τα όσα συζητούνται και κυοφορούνται θα λάβουν την τελική τους μορφή και θα πληροφορηθούμε πολύ σύντομα για την θέση του Αρχιεπισκόπου.

Προς το παρόν καταγράφουμε τα όσα διαδραματίζονται παρασκηνιακά και τα οποία σχηματοποιούν την δεξαμενή, μέσα από την οποία η Ιεραρχία θα επιλέξει τον νέο Μητροπολίτη Μάνης.

  • Την είδηση του θανάτου του αειμνήστου Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου, την πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσο ήταν ακόμη στην Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά.

Καθώς ήταν έτοιμος για να πάρει τον δρόμο της επιστροφής για Αθήνα, οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε την πρώτη κρούση. Ένα πάγιο αίτημα, αρκετών Ιεραρχών αλλά και σοβαρών λαϊκών, είναι να δουν να προάγεται ο Αρχιμ. Πλάτων Κρικρής, ο οποίος περιμένει με καρτερία και υπομονή να γευτεί αυτή τη χαρά από την Εκκλησία την οποία υπηρετεί με αυταπάρνηση.

Ο εν λόγω κληρικός υπηρετεί ως Εισηγητής παρά τω Αρχιεπισκόπω στη Σύνοδο. Είναι ο παλαιότερος των Συνοδικών Γραμματέων-

έχει συμπληρώσει αισίως τα 23-24 έτη, εντός των γραφείων της Συνόδου. Ευτύχησε να υπηρετήσει και να συνεργαστεί με τρεις Αρχιεπισκόπους: Σεραφείμ, Χριστόδουλο και Ιερώνυμο. Κάποια στιγμή, όταν ο Αρχιεπίσκοπος ήταν έτοιμος να πάρει τις αποφάσεις του για την Μητρόπολη Σταγών, προτάθηκε για Σταγών, αλλά του έκοψαν τεχνιέντως τον δρόμο.

  • Γνωστός Θεολόγος, συγγενής εξ αίματος με σοβαρό και διαπρεπή Μητροπολίτη της Εκκλησίας μας, ο οποίος λόγω της ιδιότητάς του συνδέεται με όλους τους Αρχιερείς και υπηρετεί σε Μητρόπολη του λεκανοπεδίου, είχε δημιουργήσει προ της κοίμησης του Χρυσοστόμου ένα ισχυρό λόμπι στήριξης και υποστήριξης της υποψηφιότητας του Αρχιμ. Συμεών Λαμπρινάκου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητρόπολης Μάνης, οποτεδήποτε προκύψει θέμα. Και το πλήρωμα του χρόνου έφθασε. Ακόμη και την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας, γινόταν ζυμώσεις, με επίκεντρο των συζητήσεων την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Συμεών, τον οποίο πολλοί Ιεράρχες θεωρούν ως τον πλέον ενδεδειγμένο να διαδεχθεί τον Χρυσόστομο. Παρ/όλα αυτά όταν ο αείμνηστος Μάνης Χρυσόστομος βρέθηκε κάποια στιγμή προ του διλήμματος της παραίτησης είχε θέσει ως προϋπόθεση την εκλογή ως διαδόχου του,ετέρου κληρικού, στενού συνεργάτη του.

Άλλες υποψηφιότητες που μπορούν να μας απασχολήσουν για την Μητρόπολη Μάνης:

  • Του Αρχιμ. Θεοκλήτου Ντούλια της Ι. Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας. Ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος έχει βαλθεί από καιρό να προωθήσει τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Θεόκλητο Ντούλια, εκλέγοντάς τον είτε βοηθό Επίσκοπο, είτε Μητροπολίτη.

Αν ο Σεβ. Μαντινείας Αλέξανδρος θέσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την επιθυμία του αυτή, είναι βέβαιο ότι θα βρεί ανταπόκριση.

  • Ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος επιθυμεί από καιρό την εκλογή σε Μητροπολίτη του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Αχιλλείου Τσούτσουρα, ο οποίος θα μπορούσε και του αξίζει να εκλεγεί σε κάποια Μητρόπολη.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Μητροπολίτη Λαρίσης Ιγνάτιο να το έχει θέσει σε μερικούς Ιεράρχες και λέγεται ότι έχει βρει θετική ανταπόκριση. Μένει να το δούμε να υλοποιείται.

  • Ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ θεωρεί ότι ήλθε η ώρα να δει Μητροπολίτη τον πρωτότοκο εκ των συνεργατών του Αρχιμ. Αθανάσιο Γιαννουσά. Μία ισχυρή ομάδα Ιεραρχών που ταυτίζεται με τις απόψεις του Καστορίας Σεραφείμ,έχουν δηλώσει στις κατ/ιδίαν συζητήσεις τους, υποστηρικτές της προαγωγής του μικρού το δέμας αλλά μεγάλου Θεολόγου Αρχιμ. Αθανασίου, ο οποίος ως πνευματικός πατέρας ξεκουράζει στο πετραχήλι του εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως νέους στην ακριτική Καστοριά- και όχι μόνο.

Έτσι διαμορφώνεται προς το παρόν το περιβάλλον των υποψηφιοτήτων και μέσα σ΄ αυτό θα κληθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να πάρει τις αποφάσεις του και να δώσει το επίσημο χρίσμα. Η επόμενη μέρα για την Μητρόπολη Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης έχει ήδη αρχίσει.

Σωτήρης Μ. Τζούμας


Σημείωση από spartorama.gr: Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αν. Μάνης συνήλθε στις 21 Νοεμβρίου 2017 με μοναδικό θέμα συζήτησης την «έκδοση ψηφίσματος στήριξης της υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινάκου για τη θέση του Μητροπολίτου Μάνης». Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή στην Ιερά Σύνοδο επιστολής στήριξης της υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινάκου για τη θέση του Μητροπολίτου Μάνης.


Οδός Εμπόρων