Vekrakos
Spartorama | Ματαλέικα: Εσπερινός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Ματαλέικα: Εσπερινός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Spartorama 21/05/2025 Εκτύπωση Εκκλησία Ιστορία Κοινωνία Παιδεία
Ματαλέικα: Εσπερινός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης
Ο Άγιος Κωνσταντίνος ως αυτοκράτορας ονομάστηκε Μέγας για το πολυσύνθετο έργο του, που επηρέασε άμεσα ή έμμεσα την παγκόσμια ιστορία

Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης των Ισαποστόλων και Μεγάλων Βασιλέων.

Στη Σπάρτη και συγκεκριμένα στα Ματαλέϊκα (συνοικία Λάκκας) υπάρχει εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής. Εκεί όμως φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός μεγάλη παλαιά εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ως εκ τούτου πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο. Έτσι τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας με τη συμμετοχή πολλών πιστών που προήλθαν να τιμήσουν τους εορταζομένους Αγίους. Τον εσπερινό τέλεσε ο Αρχιμ. π. Σεραφείμ Κοσμάς, Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης, εντός των ορίων της οποίας βρίσκεται το ιερό παρεκκλήσιο.

Στο κήρυγμα του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Εφημέριος μίλησε επίκαιρα αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου Κωνσταντίνου και το σπουδαίο έργο του, εστιάζοντας στην φιλανθρωπική και κοινωνική προσφορά του που ήταν απόδειξη του εσωτερικού του μεγαλείου και της βαθιάς πίστης στον Τριαδικό Θεό. Με αυτοκρατορικά διατάγματα κατήργησε τη δουλεία και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Επίσης αντάμειβε με πολλά υλικά αγαθά όσους στρατιώτες αντί να σκοτώσουν τους εχθρούς, τους έφερναν πίσω ζωντανούς, δηλαδή τους χάριζαν τη ζωή.

Επίσης με αφορμή την παρουσία του νεοπαγανισμού ο ομιλητής τόνισε, ότι οι ομοϊδεάτες τους τον είχαν ανακηρύξει όχι μόνο Άγιο, αλλά θεό.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος ως αυτοκράτορας ονομάστηκε Μέγας για το πολυσύνθετο έργο του, που επηρέασε άμεσα ή έμμεσα την παγκόσμια ιστορία.

Ας έχουμε τις πρεσβείες των εορταζόμενων Αγίων.


Ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν.

Και του χρόνου.


(Εκ της ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης)













  



Οδός Εμπόρων