Vekrakos
Spartorama | «Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου - Μέρος ΙΙ: ο Τουρισμός», από τον Χρόνη Πολυχρονίου

«Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου - Μέρος ΙΙ: ο Τουρισμός», από τον Χρόνη Πολυχρονίου

Χρόνης Πολυχρονίου 16/01/2018 Εκτύπωση Άρθρα
«Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου - Μέρος ΙΙ: ο Τουρισμός», από τον Χρόνη Πολυχρονίου
«Το μεγάλο λοιπόν τουριστικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Λακωνίας είναι η γεωγραφική της θέση..., ο ήλιος, η θάλασσα, το ξηρό κλίμα, η μεσογειακή της διατροφή και η …πέτρα της Μάνης»
Οδός Εμπόρων

Συνεχίζω στο δεύτερο κατά σειρά άρθρο μου, με θέμα Τουρισμός, προκειμένου να συμβάλλω και εγώ, αν μου επιτρέπεται, στην διαμόρφωση από τις αρχές και τους άρχοντες του ‘Νομού’ μας, μιας ολοκληρωμένης πρότασης, την οποία να διεκδικήσουν στο επικείμενο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, ενώπιον του Πρωθυπουργού κυρίου Τσίπρα. Ο τουρισμός λοιπόν στη Λακωνία έχει μείνει πίσω. Παρά τις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων του τουρισμού, η Λακωνία δεν αναφέρεται πουθενά στο Εθνικό Σχέδιο ‘Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό’, με ότι αυτό σημαίνει.

Λοιπόν, ας ξεκαθαρίσουμε πράγματα. Η Λακωνία δεν πρόκειται και δεν μπορεί να γίνει ποτέ Κέρκυρα, Μύκονος, Κρήτη ή Ρόδος. Δεν το έχει σε αυτό το είδος τουρισμού. Πρέπει να ψάξει να βρει και να υποστηρίξει το είδος του τουρισμού που της ταιριάζει. Και αυτό ακριβώς να κάνει σημαία και αίτημά της. Και εάν η προσπέλαση και τα κρατικά έργα υποδομής είναι για τον τουρισμό απαραίτητη προϋπόθεση, αυτή καθαυτή η τουριστική ανάπτυξη είναι θέμα ιδιωτικών επενδύσεων, ιδιωτικών κεφαλαίων τα οποία δυστυχώς ελλείπουν. Εδώ μια σημαντική παρατήρηση – καταγγελία που αφορά τους απόντες όλα αυτά τα χρόνια πλούσιους Λάκωνες ομογενείς. Εάν εξαιρέσει κανείς ένα εμπνευσμένο παράδειγμα ενός σπουδαίου για το έργο του, γνωστού ομογενή πατριώτη μας στη Σπάρτη, κανείς άλλος ομογενής δεν επένδυσε σοβαρά στην πατρίδα του, όπως για παράδειγμα έγινε στην γειτονική μας Πύλο της Μεσσηνίας.

Το μεγάλο λοιπόν τουριστικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Λακωνίας είναι η γεωγραφική της θέση στο νοτιότερο άκρο της χερσαίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ήλιος, η θάλασσα, το ξηρό κλίμα, η μεσογειακή της διατροφή και η …πέτρα της Μάνης. Το πλεονέκτημα αυτό γίνεται φανερό από την αθρόα ζήτηση μόνιμης ή προσωρινής στέγης από χιλιάδες φίλους μας Ευρωπαίους του Βορρά στην Λακωνία, μα κυρίως στην Μεσσηνιακή Μάνη. Σε διευκολύνσεις προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφεί ο τουριστικός προσανατολισμός της Λακωνίας. Και για να γίνω περισσότερο σαφής, σε κλίνες πέντε αστέρων, με στροφή στον τουρισμό υγείας, με υπηρεσίες αποκατάστασης, SPA, υγιεινής διαμονής, μεσογειακής διατροφής κλπ. Επίσης η προβολή του προτύπου ζωής της Αρχαίας Σπάρτης σε πραγματικές συνθήκες, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μαγνήτης για τους λάτρεις των body building και των πολεμικών τεχνών, παγκοσμίως.

Εκτός λοιπόν από Σχέδιο, υποδομές (λιμάνια κλπ.) και ιδιωτικές επενδύσεις ο τουρισμός χρειάζεται και πολλά άλλα πράγματα όπως κουλτούρα φιλοξενίας, ποιότητα υπηρεσιών, σύγχρονο Marketing και συλλογική δουλειά, δηλαδή συνεργαζόμενες δράσεις, όχι μονομερείς ενέργειες. Το πακέτο δηλαδή που προσφέρουμε στον τουρίστα, να καλύπτει πλήρως τον χρόνο που διαθέτει, τον χώρο που μπορεί να καλύψει, τα πολλαπλά ενδιαφέροντά του, ακόμη επαρκώς, την διασκέδαση και το στομάχι του. Είναι σαφές επίσης ότι η γείτονα Μεσσηνία αποτελεί πλέον πύλη εισόδου για την Λακωνία και πρέπει να προσεχθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αξιοποιηθεί προοπτικά και η τουριστική συνεργασία με τις γειτονικές, σφύζουσες τουριστικά, περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Περιφερειακές ιδιωτικές επενδύσεις τουρισμού, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν καθοριστικά στην απογείωσή του είναι. Το φυσικό μουσείο – πάρκο των Πύργων της Μάνης και τα σπήλαια Δυρού μαζί. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Πελλάνας του Μυστρά και το Κάστρο της Μονεμβάσιας. Η δημιουργία Χιονοδρομικού κέντρου στον Ταΰγετο. Γήπεδο γκολφ στους Μολάους. Θερινό casino στο Κάστρο της Μονεμβάσιας. Τέλος θεωρούμε επιχειρηματικά εξασφαλισμένη την επένδυση δημιουργίας μεγάλου ενυδρείου και μουσείου θαλάσσιας φυσικής ιστορίας στην Νεάπολη ή Μονεμβάσια, στα πρότυπα αυτού του Ηρακλείου Κρήτης. Η οδική πρόσβαση από ξηράς, εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει χιλιάδες επισκεπτών – μαθητών κυρίως, από όλα τα σημεία της Ελλάδας.

Χρόνης Πολυχρονίου


Οδός Εμπόρων