Vekrakos
Spartorama | «Αύρα» Αρχαίας Σπάρτης στο θέατρο Σπαντίδου

«Αύρα» Αρχαίας Σπάρτης στο θέατρο Σπαντίδου

Spartorama 04/09/2016 Εκτύπωση Αρχαία Σπάρτη Εκδηλώσεις Πολιτισμός
«Αύρα» Αρχαίας Σπάρτης στο θέατρο Σπαντίδου
Εκδήλωση προς τιμήν του βασιλιά Λεωνίδα και των τριακοσίων Σπαρτιατών οι οποίοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ.
Οδός Εμπόρων

Στον εντυπωσιακό χώρο του «Θεάτρου Σπαντίδου», στο Γεωργίτσι, παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση «2.496 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών»,  προς τιμήν του βασιλιά Λεωνίδα και των τριακοσίων Σπαρτιατών οι οποίοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ. 

Η εκδήλωση άρχισε με απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ Δημήτριο Σπαντίδο ιδιοκτήτη του χώρου, συγγραφέα και καθηγητή Μοριακής Ιολογίας - Κλινικής Χημείας - Γενετικής, για τη μακροχρόνια προσφορά του στην ιατρική και για το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο. 

Ακολούθησε θεατρική επίδειξη από το Εκπαιδευτικό Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα «Λεωνίδας» με εισηγητή τον πρόεδρο του αγήματος κ. Διονύσιο Βαρδίκο. Παρουσιάστηκαν, ο εξοπλισμός των αρχαίων Ελλήνων οπλιτών (Σπαρτιατών, Θηβαίων, Αργείων και Θεσπιέων), η σπαρτιατική φάλαγγα, εικονικές μονομαχίες μεταξύ δύο πολεμιστών και τέλος το άγημα χόρεψε τον περίφημο «πυρρίχιο» χορό. 

Η εκδήλωση έκλεισε με επίδειξη πάλης από τους αθλητές του Παλαιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Σπάρτης. Εισηγητής ήταν ο εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Λακωνίας, προπονητής ελευθέρας – ελληνορωμαϊκής πάλης και τεχνικός σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης κ. Χαρίλαος Ν. Χονδρονάσιος. Το άθλημα της πάλης ανθούσε στην αρχαία Σπάρτη - θεωρείται και πατρίδα του αγωνίσματος – η οποία είχε και τους περισσότερους ολυμπιονίκες στην ιστορία με κορυφαίους τους Ιπποσθένη και Ετοιμοκλή, πατέρα και γιο, οι οποίοι είχαν κατακτήσει έντεκα ολυμπιάδες στο σύνολο, έξι πατέρας και πέντε ο γιος! 

Η εκδήλωση θα κλείσει την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι,  με κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στο δημοτικό στάδιο Σπάρτης, από το Εκπαιδευτικό Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα «Λεωνίδας». 

Την εκδήλωση, που είχε ελεύθερη είσοδο, διοργάνωσαν τα χωριά της Πάνω Ρίζας του Ταϋγέτου (βόρειοι δήμοι) του δήμου Σπάρτης, ο Παλαιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Σπάρτης και ο Νίκος Μπακής.






Οδός Εμπόρων