Vekrakos
Spartorama | Η Παναγία η Ελεούσα της Σπάρτης και ο Εθνομάρτυρας Γεώργιος Θ. Γκουζούλης

Η Παναγία η Ελεούσα της Σπάρτης και ο Εθνομάρτυρας Γεώργιος Θ. Γκουζούλης

Ευάγγελος Μητράκος 07/09/2016 Εκτύπωση Άρθρα Ιστορία
Η Παναγία η Ελεούσα της Σπάρτης και ο Εθνομάρτυρας Γεώργιος Θ. Γκουζούλης
Όταν τους έστησαν -οι Γερμανοί- μπροστά στα πολυβόλα, ο Γ. Γκουζούλης πρόφθασε να γράψει πάνω στο πακέτο των τσιγάρων του να χτίσουν, με το μερίδιό του από το σπίτι της οικογένειάς του, μιαν εκκλησία στον κήπο της γιαγιάς του, ενώ στην ταυτότητά του σημείωσε τη φράση: «Δόξα σοι ο Θεός».
Οδός Εμπόρων

Στις 26 Νοεμβρίου 1943 οι Γερμανοί εκτέλεσαν στη θέση Μονοδέντρι 118 Σπάρτιάτες. Ανάμεσά τους ήταν και ο 30χρονος δικηγόρος και δημοσιογράφος Γεώργιος Αθ. Γκουζούλης.

Όταν τους έστησαν μπροστά στα πολυβόλα, ο Γ. Γκουζούλης πρόφθασε να γράψει πάνω στο πακέτο των τσιγάρων του να χτίσουν, με το μερίδιό του από το σπίτι της οικογένειάς του, μιαν εκκλησία στον κήπο της γιαγιάς του, ενώ στην ταυτότητά του σημείωσε τη φράση: «Δόξα σοι ο Θεός».

Την επομένη, όταν ήρθαν τα σώματα των Εθνομαρτύρων στη Σπάρτη για να αναγνωριστούν και να ταφούν, βρέθηκε στην τσέπη του Γ. Γκουζούλη η τελευταία του επιθυμία και η οικογένειά του έχτισε στον κήπο της γιαγιάς του, πίσω από το όμορφο νεοκλασικό σπίτι της οικογένειας, μιαν όμορφη εκκλησούλα στο όνομα «Παναγία η Ελεούσα», στην οποία τοποθετήθηκε εικόνα της Παναγίας, κειμήλιο της οικογένειας της μητέρας του Γ. Γκουζούλη (το γένος Ρουσσόπουλου) που την είχαν φέρει από τη Σμύρνη, μετά την καταστροφή.

Το ναό της Ελεούσας αγιογράφησε στα 1958 ο σπουδαίος ζωγράφος- αγιογράφος Ευάγγελος Μαυρικάκης (καταγόταν από τη Σύρο αλλά έμεινε και δούλεψε πολλά χρόνια στη Σπάρτη), μαθητής του Φώτη Κόντογλου.

Στον κήπο της Ελεούσας, μέσα στις ανθισμένες μανόλιες, τα κρίνα και τις τριανταφυλλιές τοποθετήθηκαν τα οστά του Γιώργου Αθ. Γκουζούλη μαζί με εκείνα της θείας του, μοναχής Αβερκίας (Αγγελικής) Ρουσσοπούλου, που διακόνησε το εκκλησάκι μέχρι το θάνατό της στα 1960.

Σήμερα, μοναχές από το Μοναστήρι της Παντάνασσας του Μυστρά, ανοίγουν την αυλόπορτα του έρημου πλέον αρχοντικού τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο) για να μπορέσουν οι ευλαβείς χριστιανοί ν ανάψουν ένα κεράκι στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας αλλά και στη μνήμη του Μάρτυρα της Ελευθερίας Γεωργίου Αθ. Γκουζούλη.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ

 

Βαγγέλης Μητράκος


Σημείωση: Ο ναός βρίσκεται στον κήπο του αρχοντικού επί της οδού Μενελάου 86, (φαίνεται από την καγκελόπορτα του κήπου), οι δε μοναχές της Ι. Μονής Παντανάσσης τον διατηρούν επισκέψιμο Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από τις 8:30 έως τις 2:00.





Οδός Εμπόρων