Vekrakos
Spartorama | Επιτυχημένες οι ξεναγήσεις στον χώρο των «Ψηφιδωτών Δαπέδων» της Σπάρτης

Επιτυχημένες οι ξεναγήσεις στον χώρο των «Ψηφιδωτών Δαπέδων» της Σπάρτης - video

Spartorama 29/09/2016 Εκτύπωση Πολιτισμός
Επιτυχημένες οι ξεναγήσεις στον χώρο των  «Ψηφιδωτών Δαπέδων» της Σπάρτης
Σκοπός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας είναι να διαμορφώσει κατάλληλα τον χώρο ως εκθετήριο, ώστε να καταστεί επιτέλους μόνιμα επισκέψιμος απο κοινό και τουρίστες.
Οδός Εμπόρων

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, ξεναγήσεις στα ψηφιδωτά «Η Αρπαγή της Ευρώπης» και «Ο Ορφέας γοητεύει τα άγρια ζώα» που φυλάσσονται στα απαλλοτριωμένα από το ΥΠ.ΠΟ.Α. ακίνητα ιδιοκτησίας Φουστάνου – Μουραμπά, στη συμβολή των οδών Παλαιολόγου και Διοσκούρων, στη Σπάρτη.

Η ξενάγηση στο ψηφιδωτό «Η Αρπαγή της Ευρώπης» έγινε από τον αρχαιολόγο κ. Λεωνίδα Σουχλέρη στο δε ψηφιδωτό «Ο Ορφέας γοητεύει τα άγρια ζώα» από το συντηρητή των ψηφιδωτών κ. Αθανάσιο Σισμάνη.

Σκοπός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας είναι να μεταφέρει στα ακίνητα και άλλα ψηφιδωτά που βρίσκονται αποθηκευμένα στο Μουσείο της Σπάρτης και να διαμορφώσει κατάλληλα τον χώρο ως εκθετήριο, ώστε να καταστεί επιτέλους μόνιμα επισκέψιμος από κοινό και τουρίστες.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διάλεξη της Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Αναστασίας Παναγιωτοπούλου με θέμα «Αγώνες και θεάματα. Τα ψηφιδωτά διηγούνται». Η κα Παναγιωτοπούλου έκανε μία πλήρη και εκτενή αναφορά σε ψηφιδωτές αναπαραστάσεις -   αριστουργήματα, κυρίως Ρωμαϊκής εποχής, που έχουν βρεθεί στην πάλαι ποτέ Ρωμαϊκή επικράτεια και κυρίως σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και φυσικά Ελλάδα και Σπάρτη.




   



Οδός Εμπόρων