Vekrakos
Spartorama | Στη Σπάρτη ο Κύκλος Ιδεών, Βενιζέλος: Μονόδρομος η «άλλη κυβέρνηση», της Φ. Μακεδονοπούλου

Στη Σπάρτη ο Κύκλος Ιδεών, Βενιζέλος: Μονόδρομος η «άλλη κυβέρνηση», της Φ. Μακεδονοπούλου

Φωτεινή Μακεδονοπούλου 15/11/2016 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Στη Σπάρτη ο Κύκλος Ιδεών, Βενιζέλος: Μονόδρομος η «άλλη κυβέρνηση», της Φ. Μακεδονοπούλου
«Αν ο σύγχρονος ελληνικός λαός κάνει ανεπίγνωστες ή αυτοκτονικές επιλογές, θα συμπαρασύρει το Έθνος... Tο μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από τις επιλογές, τις αποφάσεις και τις αντοχές των πολιτών»
Οδός Εμπόρων

Την αναγκαιότητα επιλογής «μιας άλλης κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης όλων των δημοκρατικών δυνάμεων» τόνισε από τη Σπάρτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, με θέμα: «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Μπορεί να αποφευχθεί το τέταρτο μνημόνιο;» 

«Αν ο σύγχρονος ελληνικός λαός κάνει ανεπίγνωστες ή αυτοκτονικές επιλογές, θα συμπαρασύρει το Έθνος», υπογράμμισε ο πρώην Πρόεδρος και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι ένα εφιαλτικά μεγάλο ποσοστό των πολιτών θεωρεί ότι «δεν έχει τι να χάσει», άρα –όπως είπε – το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από τις επιλογές, τις αποφάσεις και τις αντοχές των πολιτών.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει το μνημόνιο 3 plus, δηλαδή το μνημόνιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το μνημόνιο 4 δεν σημαίνει «δάνειο 4» και θα γίνει με μικρές παρεμβάσεις στο χρέος, το οποίο και χαρακτήρισε «μηδαμινό ως προς το χρέος της Ευρωζώνης».

«Οι αυτοκτονικές τάσεις δεν βοηθούν την κοινωνία. Η κοινωνία αρέσκεται στα ψέματα» είπε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας είναι η παρούσα κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το ζητούμενο είναι ο ελληνικός λαός «να θελήσει να βγάλει τη χώρα από την περιδίνηση» επιλέγοντας  «μια κυβέρνηση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που θα κάνει επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους».

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο λακωνικός λαός είναι υπερήφανος, αξιοπρεπής και με στωικότητα βιώνει την κρίση, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε για την υποδοχή τον ανεξάρτητο Βουλευτή Λακωνίας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο τονίζοντας ότι ο Λάκωνας πολιτικός «έχει στενούς δεσμούς με όλες τις οικογένειες ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και πολιτικών επιλογών». 

«Χωρίς ιδέες και αναζητήσεις δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από το τέλμα», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Γρηγοράκος επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα μόνο όταν στοχοποιεί το τι θέλει να κάνει, το πετυχαίνει».

«Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν θα επιτευχθεί με αυτή την κυβέρνηση», σημείωσε ο  κ. Γρηγοράκος αναφερόμενος με θερμά λόγια στην πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου για την πραγματοποίηση αυτής της συγκέντρωσης, σκέψης και αναλύσεων, η οποία – όπως τόνισε – «δεν είναι πολιτική, είναι πέρα από κόμματα». 

«Η Σπάρτη, η Λακωνία είναι ο τόπος μου…είναι τόπος συνείδησης». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πολιτικός επιστήμονας κ. Λευτέρης Κουσούλης, ο οποίος τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία είναι μια κλειστή κοινωνία, άρα έχει εντός της μια συρρικνωτική λογική, αυτοθαυμαζόμενη αυτάρεσκα». «Ως κλειστή κοινωνία ηττήθηκε, ηττάται και παραμένει ηττημένη. Στη χώρα μας το ψεύδος ασκεί γοητεία. Η χώρα μας αποδέχεται τους ψευδοπροφήτες. Επιβιώνει το δουλοκτητικό κράτος στην Ελλάδα του 2016», συνέχισε ο κ. Κουσούλης υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική επανάσταση που πρέπει να γίνει συνδυάζεται με τη λέξη «αλήθεια».

«Οι κοινωνίες έχουν μέλλον εάν μπορούν να το δημιουργήσουν. Πιστεύω σε αυτό που οι έλληνες μπορούν να δημιουργήσουν», κατέληξε ο κ. Κουσούλης.

Στο ασταθές ευρωπαϊκό πλαίσιο και στην εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων αναφέρθηκε ο αρθρογράφος και αναλυτής κ. Γιάννης Κουτσομύτης. Ο κ. Κουτσομύτης τόνισε ότι «είναι σημαντικό να κλείσει η αξιολόγηση, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει η μίνιμουμ σοβαρότητα από την κυβέρνηση». Αναφερόμενος δε στο μεγάλο ζήτημα του ασφαλιστικού, είπε ότι απειλείται πλέον κοινωνική κατάρρευση, χαρακτηρίζοντάς το «βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνίας. 

Τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Sparta Inn», συντόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Κομνηνός. Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, καθηγητής κ. Π. Λιαργκόβας

Φωτεινή Μακεδονοπούλου


 




 



Οδός Εμπόρων