Vekrakos
Spartorama | To μεταναστευτικό στο Δημοτικό Συμβούλιο: Μία τρίωρη συνέλευση με πανομοιότυπη αρχή και τέλος

To μεταναστευτικό στο Δημοτικό Συμβούλιο: Μία τρίωρη συνέλευση με πανομοιότυπη αρχή και τέλος - video

Spartorama 10/11/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Προσφυγικό
To μεταναστευτικό στο Δημοτικό Συμβούλιο: Μία τρίωρη συνέλευση με πανομοιότυπη αρχή και τέλος
Π. Δούκας: «Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι θα εγκατασταθούν σε ξενοδοχείο της Σπάρτης οικογένειες από τη Συρία, περίπου 400 άτομα συνολικά»
Οδός Εμπόρων

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7/11/2019, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου επρόκειτο να συζητηθεί, κατόπιν αιτήματος πολιτών, το ζήτημα της εγκατάστασης παράνομων μεταναστών στον οικιστικό ιστό της πόλεως της Σπάρτης. 

Η συζήτηση άρχισε με τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Δούκα  -υπό την μορφή ανακοίνωσης-  πάνω στο ζήτημα, παρά τα ειωθότα, που απαιτούν ο Δήμαρχος να τοποθετείται πάντοτε μετά το πέρας της συζήτησης του εκάστοτε θέματος. 

Την ανακοίνωση του Δημάρχου θα την βρείτε παρακάτω: Μετά από τρίωρη επεισοδιακή συνεδρίαση, όπου τοποθετήθηκαν:

 • πολίτες της πόλεώς μας
 • οι επικεφαλής των παρατάξεων
 • πολλοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις
 • ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου

έλαβε τον λόγο ο Δήμαρχος και έκλεισε το θέμα, επαναλαμβάνοντας ότι ακριβώς είπε και στην αρχή της συζήτησης, υποσχόμενος μάλιστα ότι σύντομα θα επανέλθει με περισσότερες πληροφορίες.

Στην προσπάθεια μάλιστα ενός δημοτικού συμβούλου να συμπληρώσει την τοποθέτησή του, εξανέστη, λέγοντας ότι σε κανένα Δημοτικό Συμβούλιο του κόσμου δεν γίνεται να δευτερολογεί δημοτικός σύμβουλος αφού έχει τοποθετηθεί ο Δήμαρχος. 

Έτσι η συζήτηση έκλεισε με συμπέρασμα σχεδόν πανομοιότυπο με την αρχική (προ τριώρου) ανακοίνωση του δημάρχου, ως η συζήτηση να μην είχε γίνει ποτέ. 

Στο βίντεο παρακάτω μπορείτε να δείτε τις εισηγήσεις, την «πριν» και την «μετά» του Δημάρχου, και να κρίνετε. Για το τι ειπώθηκε στην συζήτηση που μεσολάβησε μεταξύ των δυο στιγμιότυπων θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο.

-------

Η αρχική ανακοίνωση του Δημάρχου:

«Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι, 

Θέλω να σας ενημερώσω για το πως βλέπω εγώ τα πράγματα!

Ι.

 1. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την -έστω προσωρινή- εγκατάσταση προσφύγων ή παράνομων μεταναστών!
 2. Τέτοιες εγκαταστάσεις -έστω προσωρινές- προκαλούν μεγάλη αναστάτωση και τριβές στις τοπικές κοινωνίες και διαταράσσουν βάναυσα τη ζωή των κατοίκων και τις κοινωνικές ισορροπίες!
 3. Τα άτομα που έχουν εισέλθει στη Χώρα μας διαφέρουν κατά πολύ από εμάς σε συμπεριφορές, σε ήθη, σε έθιμα, σε θρησκεία, σε αντιλήψεις και σε νοοτροπίες!
 4. Επιπλέον η Σπάρτη και όλος ο Δήμος στερούνται επαρκών βασικών υποδομών (νοσοκομεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, αστικές συγκοινωνίες, κ.α.), ενώ ήδη καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια συνεννόησης με τους Ρομά - οι σχέσεις με τους οποίους σε πολλά χωριά είναι πολύ πολύ τεταμένες, όπως εσείς γνωρίζετε!

Η προσπάθεια ένταξής τους στη κοινωνία μας, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη, ενώ εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή μας άλλοι 2-3 χιλιάδες αλλοδαποί! 

ΙΙ.

 1. Απ/την άλλη πλευρά, αντιλαμβάνομαι ότι ολόκληρη η Χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση πολιορκίας!
 2. Αντιλαμβάνομαι ότι η Κυβέρνηση βασανίζεται να βρει λύση ή λύσεις σε ένα τραγικά δύσκολο πρόβλημα.
 3. Αντιλαμβάνομαι ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην προσπάθεια τακτοποίησης του τραγικού αυτού, εθνικού πλέον, θέματος.
 4. Αντιλαμβάνομαι ότι το πρόβλημα μάλλον χειροτερεύει, παρά πάει προς κάποια ύφεση!
 5. Και φυσικά συμμερίζομαι τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Κανείς μας εδώ δεν θα ήθελε να βρίσκεται αυτός, η οικογένειά του και τα παιδάκια του και οι φίλοι του σε αυτή τη θέση!

ΙΙΙ.

Γι΄αυτό δεν θέλω να πω πολλά, πριν ξεκαθαριστούν επίσημα κάποια πράγματα: 

 1. Πόσους έχει κατά νου -προσέξτε, λέω «κατά νου»- να στείλει σε κάθε δήμο, πόλη ή περιοχή; -Γιατί ακούστηκαν πολλά, για το ΚΕΕΜ, το Αεροδρόμιο (δηλαδή χώροι που θα "μπορούσαν" να "φιλοξενήσουν" πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών), ή ξενοδοχεία (όπου ο αριθμός θα είναι σχετικά μικρότερος, αλλά και πάλι εξαιρετικά δυσβάστακτος)!
 2. Από ποια Χώρα προέρχονται; Βόρεια Αφρική, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ ή Συρία.
 3. Ποιανού θρησκεύματος; Πόσοι μουσουλμάνοι, πόσοι Χριστιανοί;
 4. Θα είναι οικογένειες Σύρων, ή εργένηδες από Βόρεια Αφρική, Πακιστάν, Αφγανιστάν, ή το Ιράκ;
 5. Έχει υπάρξει πρόβλεψη για θέματα Υγείας, υγιεινής, περίθαλψης και αντιμετώπισης τυχόν λοιμωδών νόσων;
 6. Έχει υπάρξει πρόβλεψη για θέματα παιδείας και εκπαίδευσης, ή κάθε δήμος θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνος του όλα αυτά τα θέματα;
 7. Έχει υπάρξει πρόβλεψη για την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων για άμεση αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων εγκληματικότητας;
 8. Πόσο προσωρινή θα είναι η εγκατάστασή τους στην περιοχή μας; Υπάρχει αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα αποχώρησής τους;
 9. Υπάρχουν προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των δήμων για τη μεγάλη ταλαιπωρία που θα υποστούν;
 10. Πού είναι η Ευρώπη; 

ΙV.

 • Μέχρι να ξεκαθαρισθούν αυτά, θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στην αρχική δήλωσή μου ότι «είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την -έστω προσωρινή- εγκατάσταση προσφύγων ή παράνομων μεταναστών!»
 • Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι θα εγκατασταθούν σε ξενοδοχείο της Σπάρτης οικογένειες από τη Συρία, περίπου 400 άτομα συνολικά.
 • Εν τω μεταξύ θα συνεχίσουμε να συζητάμε και με άλλους Δήμους για το πως και αυτοί αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό!
 • Έχουμε ήδη προσκαλέσει στη Σπάρτη τους Δημάρχους των γειτονικών δήμων, Ευρώτα, Αν. Μάνης, Μονεμβάσιας, Τρίπολης και Μεγαλόπολης για να συζητήσουμε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις γενικότερες δυνατότητες συνεργασίας μας! 

Απλά δεν μπορούσαν όλοι αυτή την εβδομάδα, και προσπαθούμε να βρούμε μια εναλλακτική ημερομηνία που να μπορούνε όλοι. 

Ευχαριστώ.»


Βίντεο: Δημοτική Αγορά Λακωνίας


Οδός Εμπόρων