Vekrakos
Spartorama | Πέθανε η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ

Πέθανε η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ

Spartorama 21/01/2020 Εκτύπωση Πολιτισμός
Πέθανε η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ
Μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ποιήτριες η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ έφυγε από την ζωή στα 81 της χρόνια
Οδός Εμπόρων

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1939. Γονείς της ήταν οι Γιάννης Αγγελάκης και Ελένη Σταμάτη. Ήταν πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντζάκη, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα της. 

Η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ στα 17 της χρόνια δημοσίευσε στο περιοδικό Καινούργια εποχή το ποίημα «Μοναξιά» μετά από παρότρυνση του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος έστειλε γράμμα στον Γιάννη Γουδέλη, τον διευθυντή της Καινούργιας εποχής γράφοντας: «Παρακαλώ, δημοσιεύστε αυτό το ποίημα, το έχει γράψει μία κοπέλα που δεν έχει βγάλει ακόμα το γυμνάσιο. Είναι το ωραιότερο ποίημα που διάβασα ποτέ!» 

Την θλιβερή είδηση ανακοίνωσε ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης. 

Η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ σπούδασε λογοτεχνία στην Αθήνα, τη Γαλλία και την Ελβετία και ήταν διπλωματούχος της Σχολής Μεταφραστών και Διερμηνέων (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά). Εξέδωσε δεκάδες ποιητικές συλλογές είχε μεταφράσει πολλά ποιητικά και θεατρικά έργα εξεχόντων συγγραφέων και ποιητών, όπως Μαγιακόφσκι, Πούσκιν και άλλων. Ποιήματα, άρθρα, δοκίμιά της δημοσιεύθηκαν σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Η Κατερίνα Αγγελάκη – Ρούκ τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (1962), με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1985), με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2000) και με το Αριστείο υπουργείου Πολιτισμού της Μακεδονικής Εταιρείας Κιλκίς (2008). 

Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες. Έδωσε διαλέξεις σε μεγάλα Πανεπιστήμια της Αμερικής και του Καναδά (Harvard, Cornell, Daztmouth, N.Y. State, Princeton, Columbia κ.α.)

newsit.gr


Οδός Εμπόρων