Vekrakos
Spartorama | Την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, ανοίγουν οι Καρναβαλικές Εκδηλώσεις στις Κροκεές

Την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, ανοίγουν οι Καρναβαλικές Εκδηλώσεις στις Κροκεές

Spartorama 17/02/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Κοινωνία
Την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, ανοίγουν οι Καρναβαλικές Εκδηλώσεις στις Κροκεές
Το Βεστιάριο του Καρνάβαλου, θα είναι ανοικτό για να παρέχουν καρναβαλικές στολές σε όσα γκρουπ θέλουν να παρελάσουν
Οδός Εμπόρων

Από την Τσικνοπέμπτη η Λακωνία όπως και όλη η Ελλάδα μπαίνει στους ρυθμούς της Αποκριάς.

Οι Δήμοι και οι Σύλλογοι έχουν προετοιμάσει εκδηλώσεις σε κάθε πόλη και χωριό της Λακωνίας με την παραδοσιακή φωτιά στην μέση της Πλατείας για να γιορτασθεί το Έθιμο της Τσικνοπέμπτης.

Η Tσικνοπέμπτη κατά την εκκλησιαστική παράδοση είναι η Πέμπτη, της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, περίοδος που οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Η Τσικνοπέμπτη δίνει  την ευκαιρία στα νοικοκυριά αλλά και στις τοπικές κοινωνίες συμμετοχικά  να καταναλώσουν με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο ό,τι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής.

Ο λόγος που έχει καθιερωθεί αυτή η γιορτή να γίνεται ημέρα Πέμπτη, είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας από την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα την Τσικνοπέμπτη, είτε το κρέας είναι αυτό, είτε το κρασί, για να μας θυμίσει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως.

Επίσης, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων στην Λακωνία είναι οι Κροκεές του Δήμου Ευρώτα όπου παραδοσιακά «κρατούν τα σκήπτρα» των Καρναβαλικών εκδηλώσεων πάνω από μισό αιώνα.

Την ευθύνη των εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια έχει ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ ΚΡΟΚΕΩΝ, όπου έχει προγραμματίσει σειρά Καρναβαλικών εκδηλώσεων αρχής γενομένης την Τσικνοπέμπτη 20/2/2020 γύρω στις 7 το βράδυ με το ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ στην κεντρική Πλατεία των Κροκεών με την Φιλαρμονική Κροκεών να παίζει Αποκριάτικούς σκοπούς και οι χορευτές να συμπαρασύρουν τον κόσμο για χορό, κέφι και διασκέδαση που θα ολοκληρωθεί στις φιλόξενες ταβέρνες των Κροκεών τις πρωινές ώρες.

Οι προετοιμασίες για την μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση, την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020 και ώρα 4.30 μ.μ., συνεχίζονται στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ στα κτίρια της παλιάς δεξαμενής Κροκεών, από την ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ.

ΤΟ ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ θα είναι ανοικτό για να παρέχουν καρναβαλικές στολές σε όσα γκρουπ θέλουν να παρελάσουν. Η πρόσκληση για συμμετοχή στην Καρναβαλική Παρέλαση είναι ανοικτή σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν και οι πληροφορίες παρέχονται από το FB «59o Καρναβάλι Κροκεών» την επίσημη σελίδα του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ ΚΡΟΚΕΩΝ.

Μετά από 60 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και Πανελλήνια δίκαια το Καρναβάλι των Κροκεών είναι το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ!






  



Οδός Εμπόρων