Vekrakos
Spartorama | Τα Καλύβια Σοχάς τίμησαν το ζεύγος Σπύρου Βέργαδου - Τόκα και Erika Beier

Τα Καλύβια Σοχάς τίμησαν το ζεύγος Σπύρου Βέργαδου - Τόκα και Erika Beier

Spartorama 06/05/2020 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Τα Καλύβια Σοχάς τίμησαν το ζεύγος Σπύρου Βέργαδου - Τόκα και Erika Beier
Το εκλεκτό ζεύγος τη συντήρηση και ανακαίνιση του δημοτικού σχολείου και του περιβάλλοντος χώρου
Οδός Εμπόρων

Η είδηση έρχεται από την τοπική Κοινότητα Καλυβίων Σοχάς και αναφέρεται

στην ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου και του περιβάλλοντος χώρου που έγινε το Δεκέμβριο 2019 με την ευγενική χορηγία της κ. Erika Beier και του κ. Σπύρου Βέργαδου - Τόκα από Bischofsheim Γερμανίας.

Το Αρχείο Σπύρου Βέργαδου, ως γνωστόν, φιλοξενείται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης σε ένα καλαίσθητο χώρο στο 2ο όροφο αυτής και περιέχει τεκμήρια από τη μακρά εκπαιδευτική και κοινωνική δράση του συμπατριώτη μας στην τότε Δυτική Γερμανία.

Η κοινωνική ευαισθησία, η φιλανθρωπική δράση και το ενδιαφέρον του Σπύρου Βέργαδου για τον τόπο καταγωγής του έχει εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους. Ο κ. Σπύρος Βέργαδος - Τόκας  συνταξιούχος εκπαιδευτικός με μακρόχρονη υπηρεσία στη εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών στην τότε δυτική Γερμανία ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων, που χαίρεται την προσφορά προς τον συνάνθρωπο με ανιδιοτέλεια και χωρίς να περιμένει ανταπόδοση.

Η σύντροφός του κ. Erika Beier με βαθειά γνώση της κλασικής παιδείας και δη της ελληνικής εμφορείται από τα ευγενικά αισθήματα προσφοράς και είναι εθελόντρια μέχρι σήμερα. Η οικογενειακή της παράδοση εξάλλου την έχει σταθερά προσανατολίσει στις αρχές του ανθρωπισμού και της προσφοράς.

Λατρεύει την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική φύση και έχει επισκεφθεί πολλές φορές τον τόπο μας τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Το ενδιαφέρον λοιπόν για το σχολείο της κοινότητας Καλυβίων του συμπαθούς ζεύγους Βέργαδου - Τόκα και Erika Beier εξηγείται όχι μόνο από την ιδιότητα του εκπαιδευτικού του κ. Βέργαδου, αλλά και από το γεγονός ότι φανατικοί ορειβάτες και φίλοι του Ταϋγέτου και οι δύο είχαν κατ΄ επανάληψη επισκεφθεί την περιοχή στο παρελθόν.

Ανέλαβε λοιπόν το εκλεκτό ζεύγος τη συντήρηση και ανακαίνιση του δημοτικού σχολείου και του περιβάλλοντος χώρου και ήδη χωρίς να έχει  ολοκληρωθεί το έργο, έχει αλλάξει η εικόνα του σχολείου.

Σε ανταπόδοση της σημαντικής και αξιέπαινης προσφοράς του ζεύγους η Τοπική Κοινότητα Καλυβίων με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου αυτής, δια του προέδρου της Νικολάου Κορίνη σε μία σεμνή τελετή στο χώρο του σχολείου επέδωσε αναμνηστική πλακέτα την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020 και ώρα 11.00 π. μ. παρουσία  ολίγων  κατοίκων.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Κορίνης επιδίδοντας την πλακέτα ανέγνωσε την απόφαση του συμβουλίου,η οποία διαλαμβάνει  τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Βέργαδε-Τόκα και κυρία Erika Beier

Με την παρούσα επιστολή,το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων Σοχάς και εγώ προσωπικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για προσφορά σας στις εργασίες ανακαίνισης του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων Σοχάς.

Η ενέργειά σας αυτή αποτελεί ακράδαντη απόδειξη της κοινωνικής σας ευαισθησίας μέσω της οποίας αποδείξατε το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για το χωριό μας.

Σας ευχόμαστε υγεία προσωπική και επαγγελματική επιτυχία και ευελπιστούμε στη στήριξή σας και στις επόμενε προσπάθειες για την αναβάθμιση του χωριού και του τόπου μας.»

Αξιέπαινη ασφαλώς η πράξη του συμπαθούς ζεύγους αλλά και η αναγνώριση της προσφοράς από μέρους του τοπικού συμβουλίου και η επίδοση της αναμνηστικής πλακέττας, όχι γιατί έχουν ανάγκη οι δωρητές από την αναγνώριση της προσφοράς, σεμνοί και διακριτικοί εξάλλου και οι δύο δεν επιθυμούν τη δημοσιοποίηση των πράξεών τους, αλλά γιατί η κοινωνία έχει ανάγκη από παρόμοιες πρωτοβουλίες στις δύσκολες μέρες που περνάει η πατρίδα μας και ο λαός της.

Ευχή μας η πρωτοβουλία των δύο διακεκριμένων αυτών ανθρώπων να βρει μιμητές!


Φωτο άρθρου: Ο κ. Σπύρος Βέργαδος με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καλυβίων κ. Νίκο Κορίνη


Οδός Εμπόρων