Vekrakos
Spartorama | «Θαλής Κουτούπης (1870-1939): Ο αναμορφωτής του κάμπου Τρινάσου – Έλους», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Θαλής Κουτούπης (1870-1939): Ο αναμορφωτής του κάμπου Τρινάσου – Έλους», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

Ηλίας Παναγιωτακάκος 01/06/2020 Εκτύπωση Ιστορία Κοινωνία Λακωνία Πολιτική
«Θαλής Κουτούπης (1870-1939):  Ο αναμορφωτής του κάμπου Τρινάσου – Έλους»,  από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Ο Δήμος Ευρώτα και ιδιαίτερα η περιοχές του κάμπου όπου από το έλος με την Ελονοσία μετεξελίχθηκε σε «Γη της Επαγγελίας» είναι ευγνώμονες στον μεγάλο πολιτικό Θαλή Κουτούπη
Οδός Εμπόρων

Θαλής Κουτούπης: Από την Πετρίνα Λακωνίας Υπουργός στην Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης και αναμορφωτής του βάλτου του Τρινάσου σε κάμπο!

  • Βουλευτής - Υπουργός υπηρέτησε την κυβέρνηση Βενιζέλου, ως Υπουργός Γεωργίας.
  • Υπουργός  Εθνικής Οικονομίας στην Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης (Θεσσαλονίκης) του Καλογερόπουλου 1916.
  • Βουλευτής Λακωνίας στις εκλογές της 8-8-1910 και συνεχίζει την πολιτική του διαδρομή έως το 1935.
  • Το 1925 με πρωτοβουλία του υπογράφτηκε σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Α.Ε Υδραυλικά Έργα Λακωνίας», με σκοπό να αναλάβει η εταιρεία, ένα συγκεκριμένο έργο, την αποξήρανση του έλους του Τρινάσου.

Ενημερωτικά σημειώνω ότι από το 2011 έχει εγκριθεί μελέτη (1.100.000 ευρώ) και κατασκευή (10.000.000 ευρώ) το κλειστό σύστημα ΤΟΕΒ Τρινάσου που πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.

  • Συμπαραστέκεται στον Νικηφόρο Βρεττάκο
  • Αρθρογραφεί για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (άρθρο 3 Αυγούστου 1916).
  • Κουτούπης Σ.Θαλής (Πολιτικός-Υπουργός - Δεξί Χέρι του Ε.Βενιζέλου/Καθιέρωσε την 8ωρη Εργασία.
  • Η γνωστή πλέον έκφραση «κουτούπωμα». Αυτή ανήκε στον υπουργό Θαλή Κουτούπη, όπου μίλησε για  «κουτούπωμα» απευθυνόμενος σε άλλον πολιτικό!
  • Τιμάτε από τις Τ.Κ Σκάλας και Στεφανιάς του Δήμου Ευρώτα με οδούς αφιερωμένες στον εκσυγχρονιστή πολιτικό του κάμπου.

-------

Θαλής Κουτούπης του Αριστείδη – Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στα 1870 στην Πετρίνα Λακωνίας, εκεί ο Θαλής έμαθε τα πρώτα του γράμματα κι συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Σπάρτη. Μετά το τέλος των εγκύκλιων σπουδών του εγγράφηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεχίζει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου, συνεχίζει τις σπουδές του στο Λονδίνο και ασχολείται με την δημοσιογραφία ως ανταποκριτής στην εφημερίδα «ΑΣΤΥ».

Στο Λονδίνο εργάστηκε στα υπουργεία Ναυτικών και Εμπορίου, αλλά και ως γραμματέας στην Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου. Το 1904 συνεχίζει στο Βερολίνο τις κοινωνικοοικονομικές του σπουδές και επιστρέφει στην Αθήνα το 1906. Το 1909 πρωτοστάτησε στο Κίνημα στο Γουδί.

Το 1910 ο Θαλής Κουτούπης παραιτείται από τις θέσεις που κατείχε προκειμένου να πολιτευτεί στη Λακωνία. Εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Λακωνίας στις εκλογές της 8-8-1910 και συνεχίζει την πολιτική του διαδρομή έως το 1935.

Το 1911 εξελέγη βουλευτής ως μέλος της Ομάδας των Κοινωνιολόγων και το 1916 έγινε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας στην κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης. Από το 1913 έως το 1920 εξέδιδε την εφημερίδα Νέα Ελλάς.

Πέραν των άλλων δραστηριοτήτων του, συμμετείχε ως μέλος της επιτροπής των υδραυλικών έργων, στο Ανώτατο Τεχνικό Συμβούλιο, που είχε συσταθεί για το σχέδιο της πόλης των Αθηνών.

Τον Σεπτέμβριο του 1925 με πρωτοβουλία του υπογράφτηκε σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Α.Ε Υδραυλικά Έργα Λακωνίας», με σκοπό να αναλάβει η εταιρεία, ένα συγκεκριμένο έργο, την αποξήρανση του έλους του Τρινάσου και στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί την αποξηραμένη γη. Οι βάσεις και η μελέτη για την αποξήρανση του έλους του Τρινάσου τέθηκαν, έτσι το έργο άρχισε να υλοποιείται την δεκαετία του 1930 και να αποπερατώνεται την δεκαετία του 1960. Έκτοτε το έλος του Τρινάσου (κάμπος της Σκάλας) άρχισε να γίνεται «κήπος της Εδέμ». Από την δεκαετία του 1970 άρχισε να προμηθεύει την Ελληνική και την παγκόσμια αγορά με τα παραγόμενα μοναδικά του προϊόντα του.

-------

Η Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης (29 Σεπτεμβρίου 1916)

Η Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης ή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης ήταν προσωρινή, επαναστατική κυβέρνηση που ήλεγχε το λεγόμενο Κράτος της Θεσσαλονίκης (τη Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη) από τις 26 Σεπτεμβρίου 1916 κατόπιν της επικράτησης του Κινήματος της Εθνικής Αμύνης, ενώ η νόμιμη συνταγματικά και επίσημη κυβέρνηση της Ελλάδας (με έλεγχο της Νότιας Ελλάδας) ήταν η Κυβέρνηση Νικολάου Καλογερόπουλου 1916.

Την κυβέρνηση αυτή σχημάτισε στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη των όπλων της Αντάντ - μονάδες της οποίας είχαν αποβιβαστεί εκεί προηγουμένως χωρίς την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία αλλά και την ουδετερότητα της χώρας - ο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με το Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και το Στρατηγό Παναγιώτη Δαγκλή και με υπουργούς τους:

Η προσωρινή αυτή κυβέρνηση είχε τον έλεγχο και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της νότιας Ελλάδας από την Κυβέρνηση Σπυρίδωνα Λάμπρου 1916 (Σεπτέμβριο 1916 - Απρίλιο 1917) και την Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1917 (Απρίλιο - Ιούνιο 1917), μέχρι το σχηματισμό της Κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου 1917 που ήταν επίσημη κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ο Θ. Κουτούπης ήταν συνιδρυτής της «Ομάδας των Εννέα» (κοινωνιολόγων), μαζί με τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου (μετέπειτα πρωθυπουργό), που προετοίμασε το έδαφος για την «επανάσταση του 1909».

Το 1909 πρωτοστάτησε, ως μέλος της διοικούσας επιτροπής του Στρατιωτικού Συνδέσμου, στο Κίνημα στο Γουδί, το 1911 εξελέγη βουλευτής Λακωνίας και το 1913 εξέδωσε την ημερήσια εφημερίδα «Νέα Ελλάς», μαζί με τους Αλ. Παπαναστασίου, Π. Αραβαντινό και Γ. Σταμάτη.

Το 1915 ο Θαλής Κουτούπης πρωτοστάτησε στην έξοδο της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων και στο «Κίνημα της Θεσσαλονίκης», υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το 1916 έγινε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας στην προσωρινή κυβέρνηση Βενιζέλου και καθιέρωσε για πρώτη φορά το 8ωρο εργασίας.

Το 1923 επανεξελέγη βουλευτής Λακωνίας, με τη Δημοκρατική Ένωση του Αλ. Παπαναστασίου. Το 1932 έγινε καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στην Πάντειο Σχολή, ενώ παράλληλα είχε πλούσιο συγγραφικό έργο.

-------

Θαλής Κουτούπης και Νικηφόρος Βρεττάκος

Στις δύο τελευταίες γυμνασιακές ο τάξεις Νικηφόρος Βρεττάκος συνδέεται με τον Πετρινιώτη Θαλή Αριστείδη Κουτούπη, με τον οποίο συγκατοικούν και  κατά διαστήματα, δανείζονταν  από τη βιβλιοθήκη του φίλου του έργα σημαντικών εκπροσώπων της Παγκόσμιας Λογοταχνίας (Ουάιλντ, Μπάιρον, Σαίξπηρ, Γκόρκι, Τολστόι, Γκαίτε), τα οποία διαβάζει με ζήλο

Ο Θ. Κουτούπης τον προσέλαβε τον Νικηφόρο Βρεττάκο, ως υπάλληλο στην Εταιρεία υδραυλικών έργων Αποξήρανσης του Έλους - Τρινάσου Λακωνίας, την οποία διηύθυνε (1926 - 1931), δίδοντάς του έναν αξιοπρεπή μισθό που του επέτρεπε να καλύπτει το ενοίκιο στο σπίτι που διέμενε, να αγοράζει  βιβλία και γενικώς να επιβιώνει. (Συγγραφέας: Γιώργος Ανδρειωμένος)

-------

Ο θάνατος και η Βίλα του Θαλή Κουτούπη στην κάτω Κηφισιά

«Ο Θαλής Κουτούπης, φανατικός ορειβάτης, σκοτώθηκε το 1935 σε ηλικία 65 ετών κατά τη διάρκεια νυχτερινής αναρρίχησης στον Ελικώνα», λέει ο εγγονός του, σύμβουλος επικοινωνίας Θαλής Κουτούπης. Και συνεχίζει….

«Η ιδιοκτησία της περιουσίας του πέρασε στη σύζυγό του Ελένη και στα τέσσερα παιδιά του, Σταύρο, Μιλτιάδη, Πελοπίδα και Αλεξάνδρα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο πύργος επιτάχθηκε από τους Γερμανούς για τη στέγαση αξιωματικών, ενώ στην οικογένειά μου επιτράπηκε να μείνει στο ισόγειο. Εγώ ήμουν τότε μωρό, γεννήθηκα μισή ώρα πριν πει ο Μεταξάς το Όχι».

Ο Πύργος στην κάτω Κηφισιά χτίστηκε περίπου στα 1910, όπου σύμφωνα με το αρχείο του ΥΠΕΧΩΔΕ ανακηρύχθηκε διατηρητέο το 1992 και αναπαλαιώθηκε πριν από λίγα χρόνια για να στεγάσει την Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς.

Ο Δήμος Ευρώτα και ιδιαίτερα η περιοχές του κάμπου όπου από το έλος με την Ελονοσία μετεξελίχθηκε σε ΓΗ Της ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ είναι ευγνώμονες στον μεγάλο πολιτικό Θαλή Κουτούπη!


Ηλίας Παναγιωτακάκος


Πηγή : Βικιπαίδεια





  



Οδός Εμπόρων