Vekrakos
Spartorama | «Περί της Υπάρξεως Προτομών των Ηρώων του 1821 στη Σπάρτη», από τον Φάνη Λάζαρη

«Περί της Υπάρξεως Προτομών των Ηρώων του 1821 στη Σπάρτη», από τον Φάνη Λάζαρη

Θεοφάνης Λάζαρης 15/07/2020 Εκτύπωση Άρθρα Ιστορία Κοινωνία Πολιτισμός
«Περί της Υπάρξεως Προτομών των Ηρώων του 1821 στη Σπάρτη», από τον Φάνη Λάζαρη
«Αν δεν μπορεί να γίνει κάτι με αλλαγή χωροθέτησης των προτομών ας ληφθεί τουλάχιστον μέριμνα αφ’ ενός για εύρεση χώρου παρκαρίσματος των φορτηγών, αφ’ ετέρου για μεταφορά του παζαριού σε άλλη περιοχή»
Οδός Εμπόρων

Στην παρούσα αναφορά θα ήθελα να εκθέσω προς τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας τον παρακάτω προβληματισμό. Όπως όλοι γνωρίζουμε απέναντι από το 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης (στη νότια πλευρά) υπάρχουν οι προτομές του καπετάν Ζαχαριά και του οπλαρχηγού Γιατράκου γνωστών σε όλους μας για την προσφορά τους στον αγώνα για την ελευθερία. Προεπαναστατικά εις ότι αφορά τον καπετάν Ζαχαριά και κατά τη διάρκεια της επανάστασης εις ότι αφορά τον οπλαρχηγό Γιατράκο.

Κατά την άποψη μου η χωροθέτηση των προτομών τους δεν είναι η ενδεδειγμένη, διότι η θέση του κάθε περαστικού που θα σταθεί απέναντι από τις προτομές είναι σε υψηλότερο σημείο από αυτές, με αποτέλεσμα να βλέπει τους ήρωες «αφ’ υψηλού» γεγονός που δεν τους τιμά και δεν είναι μια κατάσταση που συναντούμε συχνά σε άλλες πόλεις σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Επιπλέον στον ευρύτερο χώρο του δρόμου που χωρίζει το 2ο Γυμνάσιο από τις προτομές συμβαίνουν τα εξής:

  • Υπάρχουν συνεχώς παρκαρισμένα φορτηγά (αφού δεν υπάρχει προφανώς αλλού διαθέσιμος χώρος μέχρι τώρα) με αποτέλεσμα οι ήρωες να «κρύβονται» πίσω από τα ογκώδη αυτά οχήματα.
  • Το παζάρι που γίνεται κάθε Σάββατο στον εν λόγο χώρο συμβάλει στην περαιτέρω υποβάθμιση της παρουσίας των προτομών στο χώρο αυτό πέρα από την ύπαρξη των φορτηγών.

Αν δεν μπορεί να γίνει κάτι με αλλαγή χωροθέτησης των προτομών ας ληφθεί τουλάχιστον μέριμνα αφ’ ενός για εύρεση χώρου παρκαρίσματος των φορτηγών, αφ’ ετέρου για μεταφορά του παζαριού σε άλλη περιοχή.

Επειδή είχα βρεθεί στα αποκαλυπτήρια της προτομής του οπλαρχηγού Γιατράκου είχε γίνει αναφορά για τοποθέτηση κι άλλων προτομών ηρώων του ’21 για να δημιουργηθεί μια συνολική ιστορική απεικόνιση των ηρώων στην περιοχή. Παρ’ ότι πέρασαν από τότε αρκετά χρόνια και ο τόπος μας έχει κι άλλους αγωνιστές (αρχιστράτηγος Κολοκοτρώνης, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Πυρνοκοκάς κ.α.) δεν έγινε προσθήκη κάποιου άλλου ήρωα.

Αναγνωρίζω όπως είναι προφανές ότι για την σημερινή  κατάσταση δεν ευθύνεται η παρούσα δημοτική αρχή. Αν όμως οι παραπάνω επισημάνσεις θεωρούνται σωστές από τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο ας γίνει προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας που παρουσιάζει ο χώρος σήμερα. 


Λάζαρης Θεοφάνης




  



Οδός Εμπόρων