Vekrakos
Spartorama | «Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ): Θετική η ψήφιση για ένταξη στο πρόγραμμα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ): Θετική η ψήφιση για ένταξη στο πρόγραμμα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

Ηλίας Παναγιωτακάκος 15/07/2020 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Λακωνία
«Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ): Θετική η ψήφιση για ένταξη στο πρόγραμμα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Αρνητικό η ΜΗ ένταξη της Δ.Ε. Έλους του Δήμου Ευρώτα στην πολύ υψηλή προτεραιότητα
Οδός Εμπόρων

Είναι σημαντική η ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ευρώτα η υποβολή πρότασης για ένταξη στο  Πρόγραμμα των μελετών για τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Η διαχείριση του προγράμματος θα γίνει από το υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κτηματολόγιο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η χρηματοδότηση, ύψους 200 εκατ. ευρώ, θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμεία Παρακαταθηκών και Δανείων και έχει εξασφαλιστεί για το σύνολο της επικράτειας, χωρίς κόστος για τους δήμους. Η απουσία από την διαχείριση αυτού του προγράμματος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ με πείρα και τεχνογνωσία, αν και είχε θεσμοθετηθεί σε προηγούμενο νόμο, δεν συμμετέχει με νεώτερο νόμο και ίσως δημιουργηθούν προβλήματα στην πορεία

Αν και η ψήφιση του άρθρου 207 Ν.4635/19 όπου  τοπικός πολεοδομικός σχεδιασμός προωθείται από το ΥΠΕΝ στη βάση των δημοτικών ενοτήτων και όχι του Καλλικρατικού Δήμου, είναι αναγκαίο  να εξασφαλιστούν τουλάχιστον οι κατευθύνσεις χωρικού σχεδιασμού σ’ αυτό το επίπεδο. Έτσι θα αποφευχθούν αλληλοκαλύψεις στις υποδομές και στην στρατηγική ανάπτυξη του Δήμου.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο αποτελεί κρίσιμη παράμετρο, για τις  χρήσεις γης, τους όρους δόμησης και περιοχές προς πολεοδόμηση, η οριοθέτηση οικισμών, ο χαρακτηρισμός των τοπικών δρόμων .

Εάν οργανωθούν ορθολογικά και με πειστική κοινωνική διαβούλευση τα ΤΠΣ μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την αναβάθμιση του επενδυτικού κλίματος αλλά κυρίως να απαντήσουν στην κλιματική κρίση με διαχείριση καταστροφών και κινδύνων (πλημμύρες κλπ), αλλά και  στην υγειονομική κρίση (πανδημίες τύπου covid 19).

Το πρώτο «πακέτο» μελετών, θα περιλάβει περίπου 200 δημοτικές ενότητες, και επόμενα αντίστοιχα «πακέτα» ανά εξάμηνο, θα καλυφθεί το σύνολο της χώρας μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, όπως μετονομάστηκαν από Χωρικά, θα αντικαθιστούν σταδιακά τα προγενέστερα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα ΣΧΟΟΑΠ. Πρέπει να λειτουργήσουν και να συνδυάσουν τους αναπτυξιακούς και περιβαλλοντικούς νόμους με στόχο την κοινή ωφέλεια και ο δήμος αν θέλει (και γιατί όχι) μπορεί να εγγυηθεί τους ποιοτικούς αναπτυξιακούς δείκτες.

Θα είναι μια επώδυνη και δύσκολη διαδικασία για την οικιστική τακτοποίηση, αλλά την διευθέτηση ρεμάτων, ποταμών, κοινόχρηστων χώρων και εν γένει την ταυτότητα των χωριών που κατά βάση χαρακτηρίζουν τον Δήμο Ευρώτα ως κατ’ εξοχή αγροτοκτηνοτροφική περιοχή με έντονη εμπορική δραστηριότητα.

Τελειώνοντας θεωρώ άτοπο και παράδοξο η μη ένταξη αν όχι της Δ.Ε Κροκεών (υπάρχει το αρχαιότερο σχέδιο Πόλης) τουλάχιστον της Δ.Ε Έλους γιατί καλύπτει απόλυτα τους άξονες προτεραιοτήτων, όπως περιβαλλοντικά προβλήματα (πλημμύρες, υφαλμύρωση κλπ), και κοινωνικά προβλήματα (συγκέντρωση μεγάλου πληθυσμού οικονομικών μεταναστών κλπ).

Η επιχειρηματολογία ότι δεν μπορούν να υποβληθούν στον άξονα πολύ υψηλής προτεραιότητας δύο προτάσεις (ήδη προτάθηκε η Δ.Ε Σκάλας) στερείται σοβαρότητας και επιστημονικότητας. Μια ματιά σε ανάλογους του Ευρώτα Δήμους ίσως έπειθε τους εισηγούμενους της εξαίρεσης από τον πρώτο άξονα της Δ.Ε Έλους. Το γιατί δεν ψηφίστηκε αν και προτάθηκε είναι προς διερεύνηση.

Σαν πρωτοβουλία θετική, η εξαίρεση όμως της Δ.Ε Έλους ελέγχεται και κρίνεται…


Ηλίας Παναγιωτακάκος


Οδός Εμπόρων