Vekrakos
Spartorama | «Καλύτερα η Προσευχή», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Καλύτερα η Προσευχή», από τον Γεώργιο Κόρδη

Γεώργιος Κόρδης 25/07/2020 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Πολιτισμός Φιλοσοφία
«Καλύτερα η Προσευχή», από τον Γεώργιο Κόρδη
«...μοιάζει ο,τι πιο λογικό σε ένα κόσμο που αρκείται να ορίζει την ύλη ως μια κατάσταση τεταμένου μηδενός πιστεύοντας έτσι πως δίνει ικανή εξήγηση λογική του κόσμου»
Οδός Εμπόρων

Κάθομαι και σκέφτομαι πως ζούμε ίσως σε μια απ τις πιο παράλογες εποχές.

Ο λόγος απουσιάζει και οι άνθρωποι τρέφονται με μύθους και μαγικές δοξασίες αρνούμενοι  πεισματικά να θέσουν θέμα έλλογων κριτηρίων και να συζητήσουν λογικά.

Διαβάζω λ.χ. διθυραμβικές κριτικές για καλλιτέχνες, για λογοτέχνες, για πρόσωπα του θεάματος, για αρχαία μνημεία για σύγχρονα μνημεία κι άλλα πολλά. Αλλά συχνά και αρνητικά σχόλια διαβάζω για ανθρώπους και το έργο τους που δεν είχαν ικανή αναξιοπρέπεια για να κολακεύουν ή να υποτάσσονται σε «ομάδες» και κόμματα. Κι όλα ετούτα χωρίς κανένα μέτρο και κανένα επιχείρημα λογικό, παρεκτός από κάποιες ασυνάρτητες κι ακατανόητες φλυαρίες  σχεδόν «υπερρεαλιστικού τύπου» ή με την επίκληση αμφίβολων συναισθηματικών δονήσεων.

Απλά όλοι μοιάζουν να βολεύονται σε καθιερωμένες απόψεις, σε ωραία πλεγμένα λόγια, σε θρησκευτικού «τύπου» σχήματα και νόρμες που κανείς δεν μπαίνει στον κόπο ελλόγως να  αμφισβητήσει και να ελέγξει λογικά.

Πέρασα κι εγώ από σχολεία, πήγα σε πανεπιστήμια και προσπάθησα να σπουδάσω μερικά πράματα. Όσο μπόρεσα. Κανείς δε με είπε λ.χ. γιατί η Ακρόπολη είναι αριστούργημα ή γιατί ο Πικάσσο είναι μ?γας, ή γιατί είναι υποδεέστερη της κλασσικής η βυζαντινή τέχνη (τουλάχιστον για πολλούς εν Ελλάδι καλλιτέχνες). Θα μείνω έτσι σε μερικά παραδείγματα γιατί ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι μακρύς και  ατέλειωτος.

Γιατί λοιπόν όλα ετούτα ισχύουν; Όσο κι αν ρωτήσεις λογική απάντηση δεν θα πάρεις. Απλά τυποποιημένες στάνταρ απαντήσεις που πόρρω απέχουν από μια λογική θεμελίωση. Βολικές φλυαρίες που βοηθούν το εμπόριο, τον τουρισμό, τη ροή του χρήματος. 

Κι ετούτο, νομίζω, γιατί στις δυτικές κοινωνίες μας δεν κυριαρχεί ο λόγος αλλά μια θρησκευτικού τύπου αυθεντία, η οποία απλά πρέπει να γίνει αποδεκτή.  Αν αμφισβητήσει κανείς αυτή την αυθεντία κινδυνεύει ίσως και με εξόντωση και δεν υπερβάλλω.

Έτσι καλύτερα η σιωπή σκέφτομαι. Αφού ελλόγως είναι αδύνατο να υπάρξουμε, η αναχώρηση στα εσώτερα της καρδίας και στην προσευχή μοιάζει ο,τι πιο λογικό σε ένα κόσμο που αρκείται να ορίζει την ύλη ως μια κατάσταση τεταμένου μηδενός πιστεύοντας έτσι πως δίνει ικανή εξήγηση λογική του κόσμου.

Καλή αναχώρηση.

 

Γεώργιος Κόρδης, kordis.gr


Οδός Εμπόρων