Vekrakos
Spartorama | 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας - video

4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας - video

Spartorama 15/08/2020 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Θέατρο Κοινωνία Λακωνία
4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας - video
21 έως 27 Αυγούστου 2020 – Μολάοι
Οδός Εμπόρων

Παρακαλούμε να μην προσέρχεστε στον χώρο του θεάτρου χωρίς προηγουμένως να έχετε κάνει κράτηση θέσης, ωστόσο οι κρατήσεις για τις υπόλοιπες ημέρες συνεχίζονται. Υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για όλες, μα επειδή ο αριθμός τους είναι συγκεκριμένος και δεν επιτρέπεται να τον υπερβούμε, παρακαλούμε να καλείτε καθημερινά 12-2 μ.μ. στο τηλέφωνο 6946718085 και 6:30-8:30 μ.μ. στο 6970403130 προκειμένου να πληροφορηθείτε για τις κενές θέσεις και να κάνετε κράτηση. Καμία είσοδος στον χώρο δεν θα γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί η παραπάνω διαδικασία.

Υπενθυμίζουμε πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ΄ όλη τη διάρκεια της βραδιάς και πως την πρόσκλησή σας θα την παραλαμβάνετε στην είσοδο του θεάτρου (ένα άτομο ανά παρέα, για αποφυγή συνωστισμού). Συνιστούμε να φέρετε μαζί σας μπουκαλάκι νερό, καθώς δεν θα λειτουργήσει στον χώρο κυλικείο ή μπαρ.

Σας περιμένουμε για να μοιραστούμε μια ακόμη βραδιά ποιοτικής ψυχαγωγίας και ανθρώπινης επαφής!




Μετά την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας των τελευταίων τριών ετών για δημιουργία ενός πανελλήνιου φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου στον τόπο μας, το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης, Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Μονεμβασίας και το Δημοτικό Θεατρικό Εργαστήρι Νέων διοργανώνουν το «4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας» αποσκοπώντας στην αναβαθμιζόμενη παγίωση ενός θεσμού διαγωνιστικής έκφρασης των Ελλήνων ερασιτεχνών δημιουργών, που θα εκπληρώνει και τον στόχο για μια πολυδύναμη εστία πολιτισμού στην ευρύτερη τοπική κοινωνία. 

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί κατά το διάστημα 21-27 Αυγούστου 2020 στους Μολάους, έδρα του Δήμου Μονεμβασίας, και οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο υπαίθριο αμφιθέατρο του λυκείου της πόλης. Η διοργάνωση έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο Ελληνισμό. 

Μέσα στη δύσκολη εποχή των αναπόφευκτων μέτρων (αυτο)προστασίας και έχοντας την πνευματική ικανοποίηση της κανονικής συνέχειας του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας, καλωσορίζουμε όλους όσοι ξεπέρασαν τις εύλογες υγειονομικές αναστολές και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συμμετοχής στην 4η διοργάνωση του θεσμού μας. 

Η επιλογή των παραστάσεων που θα κοσμήσουν τη διαγωνιστική διαδικασία υπάκουσε, όπως κάθε φορά, κυρίως στο υπέρτατο κριτήριο της παραστασιακής αξίας, σε συνδυασμό πάντα με τη δραματουργική ποιότητα, τον βαθμό συμβολής στην προαγωγή της θεατρικής παιδείας και της πολιτιστικής συνείδησης, καθώς και σε ευνόητες λειτουργικές ανάγκες του γενικού προγραμματισμού της διοργάνωσης.  Επιπλέον, και ειδικά για τη φετινή συγκυρία, υπολογίστηκαν ιδιαίτερα η περιορισμένη διάρκεια των εκδηλώσεων και ο μειωμένος αριθμός των παραστάσεων που θα παρουσιαστούν. 

Η εποχή έφερε τις δικές της αντιρρήσεις στο να είμαστε περισσότεροι και με μεγαλύτερο πολιτιστικό πλούτο, όμως αυτό δεν μείωσε καθόλου τη δυσκολία επιλογής από μία ωραία λίστα άξιων υποψηφιοτήτων και δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα θεατρικής επάρκειας και πολιτιστικού οράματος. Με ένα συγκινημένο Ευχαριστώ προς όλες τις υποψηφιότητες και ανανεώνοντας το υπέροχο ραντεβού μας για το επόμενο καλοκαίρι, σε μία διοργάνωση με μαζικότητα και άμιλλα ποιότητας ανώτερη από ποτέ, ανακοινώνουμε, κατά αλφαβητική σειρά, τις οκτώ παραστάσεις που επιλέχθηκαν για φέτος: 

  1. «Γυναικών Ιστορίες», των Σάκη Σερέφα & Βασίλη Κατσικονούρη, από τη θεατρική ομάδα του Φιλοπροόδου Ομίλου Καρδαμύλων (Χίος)
  2. «Η Κερένια Κούκλα», του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, από τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου (Κρήτη)
  3. «Η κόρη και ο βρυκόλακας», έργο εμπνευσμένο από το τραγούδι «Του νεκρού αδερφού» και τις παραλλαγές του στον ελλαδικό χώρο, από την Πειραματική Σκηνή του ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων (Ναύπλιο)
  4. «Καλή Αντάμωση», της Γωγώς Ατζολετάκη, από το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας Μακρακώμης (Φθιώτιδα)
  5. «Λαστιχένιος κόσμος», του Βασίλειου Φλώρου, από τη Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης (Αρκαδία)
  6. «Λεύτερο Ζευγάρι», των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε, από την ομάδα «Θεατρική Συμπαιγνία» (Ιωάννινα)
  7. «Πέρα από κάθε λογική αμφιβολία», του Τζέφρι Άρτσερ, από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Ιλίου (Αττική)
  8. «Σκιών Ζωντάνεμα – Ο Καραγκιόζης βγαίνει από την καραντίνα», από τη θεατρική ομάδα «Προσκήνιο Πολιτισμός – Κοινωνική Ψυχαγωγία» (Ναύπλιο)


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας


  • Παρασκευή 21 Αυγούστου, 9 μ.μ.

Τελετή έναρξης από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέων Δήμου Μονεμβασίας

(Μια ομαδική επιθεωρησιακή δημιουργία βασισμένη σε πρωτότυπο κείμενο του Νίκου Σταθόπουλου με τίτλο "Θ΄ αντέξουμε και θα πούμε κι ένα τραγούδι"…)

"Καλή Αντάμωση", της Γωγώς Ατζολετάκη, από το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας Μακρακώμης

(Η πρώτη εμφάνιση της γνωστής ηθοποιού ως θεατρικής συγγραφέα, σε ένα έργο-ταξίδι όπου οκτώ άγνωστοι και μια αυστηρή επιστάτρια βρίσκονται σε ένα παράξενο ίδρυμα…)


  • Σάββατο 22 Αυγούστου, 9 μ.μ.

"Σκιών ζωντάνεμα - Ο Καραγκιόζης βγαίνει από την καραντίνα", των Κωνσταντίνου Σπηλιώτη & Ρούλας Σαλταπήδα, από την Εταιρεία "Προσκήνιο Πολιτισμός-Κοινωνική Ψυχαγωγία" - Ναύπλιο

(Οι ήρωες του Καραγκιόζη ξεπηδούν από τον μπερντέ  αντιμέτωποι με την πρωτόγνωρη απειλή που, μέσα από τραγελαφικές περιπέτειες, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να την αντιμετωπίσουν...)

"Η κόρη και ο βρυκόλακας", από την Πειραματική σκηνή ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων

(Το τραγούδι "Του Νεκρού Αδερφού" δεμένο με σύντομους διαλόγους και άλλα δημοτικά τραγούδια και παρουσιασμένο σύμφωνα με τους τρόπους της αρχαίας τραγωδίας…)


  • Κυριακή 23 Αυγούστου

"Πέρα από κάθε λογική αμφιβολία", του Τζέφρεϋ Άρτσερ, από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Ιλίου Αττικής

(Αστυνομικό-δικαστικό έργο που πραγματεύεται το ευαίσθητο θέμα της ευθανασίας και πρωτοπαίχτηκε στην Αγγλία το 1987...)

- Δευτέρα 24 Αυγούστου

"Λαστιχένιος κόσμος", του Βασίλειου Φλώρου, από τη Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης

(Μια σουρεαλιστική κωμωδία όπου, σε δεύτερο επίπεδο, η ζωή, ο θάνατος και η ευτυχία παλεύουν στη συνείδηση του ανθρώπου και σφιαχταγκαλιάζονται  πάνω στο λευκό χιόνι... του κωμικοτραγικού...)


  • Τρίτη 25 Αυγούστου

"Η Κερένια Κούκλα", του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, από τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου

(Από τα πρώτα έργα που γράφτηκαν στη δημοτική γλώσσα, έργο σκοτεινό και λυρικό που αφηγείται την ιστορία τριών νέων ανθρώπων που βυθίζονται σε ένα ερωτικό τρίγωνο κάτω από τον λόφο της Ακρόπολης…)


  • Τετάρτη 26 Αυγούστου

"Το μπουφάν της Χάρλει", του Βασίλη Κατσικονούρη, από τη Θεατρική Ομάδα Φιλοπροόδου Ομίλου Καρδάμυλων Χίου

(Μια γυναίκα προσπαθεί να μιλήσει στο παιδί της που είναι φρουρός στον Άγνωστο Στρατιώτη, σχοινοβατώντας ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό στοιχείο της Ελληνίδας μάνας και θίγοντας το χάσμα μεταξύ γονιών και παιδιών...)

"Λεύτερο Ζευγάρι", των Ντάριο Φο & Φράνκα Ράμε, από την Ομάδα "Θεατρική Συμπαιγνία" - Ιωάννινα

(Μια πολιτική φάρσα για τη συζυγική πίστη και την απιστία...)


  • Πέμπτη 27 Αυγούστου

"Ηλέκτρα", του Σοφοκλή, από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέων Δήμου Μονεμβασίας - Εκτός συναγωνισμού

(Η τραγωδία του πάθους για δικαιοσύνη ακόμη και ενάντια στους πιο ιερούς δεσμούς… Ένα έργο για τα ανθρώπινα όρια και για το πώς η ανάγκη μπορεί να γίνει όπλο φονικό για τους ανθρώπους που σε γέννησαν…)

Απονομή Βραβείων, Λήξη του Φεστιβάλ



 

Τα Μέλη της Επιτροπής

  • Τζανέτος Κομηνέας, σκηνοθέτης
  • Ολυμπία Λαμπούση, εκπαιδευτικός, καλλιτεχνική διευθύντρια Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας
  • Αιμιλία Παπαδάκου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, εκπαιδευτικός
  • Κωνσταντίνος Πραχάλης, εκπαιδευτικός


Σε εποχές «κοινωνικής αποστασιοποίησης» υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν και συνεχίζουν να «αγγίζουν» τις ψυχές μας. Άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο, ερασιτέχνες που σε δύσκολες συνθήκες το υπηρετούν με πείσμα, γνωρίζοντας καλά πως αποτελεί «έξοδο κινδύνου», λύτρωση και γιατρειά.

Συνεχίζοντας μέσα σε αντίξοες συνθήκες τις πρόβες που η πανδημία διέκοψε βίαια, βρήκαν τη δύναμη να ολοκληρώσουν τις παραστάσεις τους και, κόντρα σε φόβους και οικονομικές δυσκολίες, θέλησαν να ταξιδέψουν μακριά από τον τόπο τους, για να δείξουν τη δουλειά τους και να μοιραστούν με το κοινό του φεστιβάλ τη χαρά της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας.

Για μια ακόμη φορά ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, από την Κρήτη ως τη Μακεδονία, από την Ήπειρο μέχρι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και βέβαια από την Πελοπόννησο, εξέφρασαν την επιθυμία να βρεθούν κοντά μας και να παρουσιάσουν το έργο τους. Τους ευχαριστούμε ολόψυχα. Η επιθυμία τους αυτή μας τιμά και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.

Η Προκριματική Επιτροπή θα επιλέξει κάποιες από αυτές τις ομάδες, καθώς για πρακτικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ανεξάρτητα όμως με το ποιοι θα βρεθούν τελικά κοντά μας τον Αύγουστο, έχουν όλοι κερδίσει ήδη τον σεβασμό και τον θαυμασμό μας για το υπέροχο έργο που επιτελούν και το οποίο τους ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσουν.

Γιατί «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο»…

Αντώνης Μπόζης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του Δήμου Μονεμβασίας


Χαιρετισμός της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας για το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας

Οι αντίξοες περιστάσεις της εποχής έθεσαν σε κίνδυνο τη διοργάνωση του φετινού μας Φεστιβάλ. Υπήρξαν στιγμές απογοήτευσης, όπου ο πλούτος της συσσωρευμένης εμπειρίας έμοιαζε να ματαιώνεται και να ματαιώνει το δημιουργικό πάθος του θεσμού, εν τέλει όμως η ωριμότητα, η ευθύνη, η δέσμευση, ο «έρως τέχνης» και η «συνείδηση πολιτισμού» πρυτάνευσαν στην απόφαση του Νομικού Προσώπου του δήμου μας να μην διακοπεί η ζωτική συνέχεια.

Η συνέχεια που κατοχυρώνει την οργανικότητα του Φεστιβάλ και που το στερεώνει σαν διαρκή θεσμική τελετή πολυδιάστατης πολιτισμικής παρέμβασης.

Με την πανελλήνια ακτινοβολία του αυτό το ασταμάτητα εξελισσόμενο «βήμα δραματουργικής άμιλλας απαιτήσεων» έχει κερδίσει τις καρδιές, σαν μια περιοδική πλούσια ανακούφιση από την πεζότητα και τη συνήθεια και σαν μια αντικειμενική ανάγκη μπολιασμένη στο συλλογικό, πια, έθος του τόπου. Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας είναι πλέον ένα ακόμη «σχολείο», που με τη συνεχή παιδευτική του αναζήτηση και με νέους τρόπους εξερεύνησης των πνευματικών και καλλιτεχνικών θεμάτων τροφοδοτεί τη συλλογική προσπάθεια να ξεκολλήσουμε, όπως θα έλεγε ο «παππούς» Σικελιανός, «το αξόνι του ήλιου από τη λάσπη».

Ολυμπία Λαμπούση




    


ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ ΜΑΣ

(παρακαλούμε διαβάστε τις με προσοχή)

  • Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, η διεξαγωγή του φετινού μας φεστιβάλ θα εναρμονιστεί πλήρως με τις τελευταίες οδηγίες προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του covid-19.
  • Η προσέλευση στον χώρο του θεάτρου θα γίνεται από τις 8 μ.μ. και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ΄ όλη τη διάρκεια της βραδιάς (παρακαλούμε να μην εισέλθετε στον χώρο αν νιώθετε αδιαθεσία).
  • Οι εθελοντές κατά την υποδοχή του κοινού θα έχουν λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, ενώ πριν από κάθε παράσταση θα  απολυμαίνονται και θα καθαρίζονται σχολαστικά όλοι οι χώροι διεξαγωγής του φεστιβάλ.
  • Πριν την είσοδο πρέπει όλοι να απολυμαίνουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό που θα υπάρχει σε όλους τους χώρους διεξαγωγής του φεστιβάλ (είσοδο, τουαλέτες κ.λπ.).
  • Κατά την είσοδο τηρούμε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ μας, ακολουθώντας την ειδική σήμανση και τις οδηγίες των ταξιθετών, οι οποίοι και θα μας οδηγήσουν στις θέσεις μας.
  • Σε περίπτωση χρησιμοποίησης της τουαλέτας, καθώς και κατά την αποχώρησή μας από τον χώρο μετά το τέλος της βραδιάς, θα πρέπει να φροντίζουμε για την τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου του ενός από τον άλλο και για τη συμμόρφωσή μας προς τις οδηγίες των εθελοντών.
  • Οι θέσεις θα είναι περιορισμένες και αριθμημένες. Ανά δύο θα υπάρχει ενδιάμεσο κενό. Απαγορεύεται ρητά η μετακίνηση των καθισμάτων, γιατί θα είναι τοποθετημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
  • Δεν θα υπάρχει διάλειμμα ανάμεσα στις παραστάσεις και κατά το χρονικό διάστημα αλλαγής σκηνικών οι μετακινήσεις των θεατών θα είναι πολύ περιορισμένες και θα γίνονται μόνο για σοβαρό λόγο.
  • Το κυλικείο δεν θα λειτουργήσει (συνιστούμε να φέρετε μαζί σας μπουκαλάκι νερό).
  • Μετά το τέλος της παράστασης θα πρέπει να παραμείνουμε στις θέσεις μας και να ακολουθήσουμε για την έξοδό μας τις οδηγίες των ταξιθετών/τριών.
  • Δεν θα επιτρέπεται η επίσκεψη του κοινού στα καμαρίνια και οι ηθοποιοί δεν θα μπορούν να δεχθούν συγχαρητήρια επί της σκηνής μετά το τέλος της παράστασης.
  • Ο αριθμός θέσεων είναι συγκεκριμένος και δεν επιτρέπεται να τον υπερβούμε, γι΄ αυτό και δεν θα γίνει καμία είσοδος χωρίς προηγούμενη τηλεφωνική κράτηση. Κρατήσεις γίνονται δεκτές από αύριο, σύμφωνα με την προηγούμενη ανακοίνωσή μας, ενώ την πρόσκλησή σας θα την παραλαμβάνετε στην είσοδο του θεάτρου (ένα άτομο από την παρέα, για αποφυγή συνωστισμού). Τα τηλέφωνα θα λειτουργούν καθημερινά στις ώρες που έχουν ανακοινωθεί για τη διάθεση πιθανών κενών θέσεων.
  • Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας στην τήρηση των οδηγιών! Ας απολαύσουμε, αυτό το τόσο διαφορετικό καλοκαίρι, το πολιτιστικό αγαθό του φεστιβάλ με προσοχή!
  • Αγαπάμε το Θέατρο - Μένουμε ασφαλείς!


Οδός Εμπόρων