Vekrakos
Spartorama | «Αδικαίωτο το αίτημα για αναγνώριση του Ολοκαυτώματος του Παλαιομονάστηρου», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Αδικαίωτο το αίτημα για αναγνώριση του Ολοκαυτώματος του Παλαιομονάστηρου», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

Ηλίας Παναγιωτακάκος 17/09/2020 Εκτύπωση Άνθρωποι! Άρθρα Ιστορία Κοινωνία
«Αδικαίωτο το αίτημα για αναγνώριση του Ολοκαυτώματος του Παλαιομονάστηρου», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Ως Τοπικού Ιστορικού Γεγονότος του Δήμου Ευρώτα
Οδός Εμπόρων

Με την ευκαιρία της 195ης της Θυσίας των Βρονταμιτών στο Παλαιομονάστηρο (15/9/1825), υπενθυμίζω  και επισημαίνω στους αρμοδίους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας ότι από το 2011 αναμένει ο Δήμος Ευρώτα την επίσημη αναγνώριση με Π. Δ. της Ιστορικής Επετείου. (Το αίτημα έχει επικαιροποιηθεί και τα έτη 2017 και 2018. Σημειώνω ότι επί Καποδιστριακού Δήμου Σκάλας είχε αναγνωριστεί η επέτειος του ολοκαυτώματος στο Παλαιομονάστηρο με Π.Δ επί Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου με την ουσιαστική συμβολή της αείμνηστης Ελένης Στρατήγη).

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της σημερινής είναι διαχρονικές σ’ αυτό το σημαντικό γεγονός ισάξιο με το Κούγκι και το Αρκάδι.

Αδικαίωτο επίσης παραμένει το ταυτόχρονο αίτημα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα προς το Υπουργείο Παιδείας για ένταξη στα σχολικά βιβλία της σημαντικής ιστορικής στιγμής στην καμπή του Εθνικοαπαλευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων την κρίσιμη χρονιά του 1825.

Αναμφίβολα τα επετειακά μηνύματα και η κατ’ έτος τελετουργία στο Παλαιομονάστηρο συμβάλλει την αφύπνιση της ιστορικής μνήμης.

Απαιτείται όμως εξωτερίκευση και ορθή προβολή αυτού του ιστορικού γεγονότος ως ελάχιστη προσφορά των επιγόνων μια Ελεύθερης και Ανεξάρτητης Πατρίδας που οι πρόγονοι θυσίασαν τα πάντα για την ‘’Ελευθερία και την Πίστη την Αγία’’

Οι εθνικές περιστάσεις απαιτούν την Εθνική Ομοψυχία και την προάσπιση των Εθνικών μας δικαίων κατοχυρωμένων σε Διεθνείς αναγνωρισμένες Συνθήκες.

Αιώνιοι οι μάρτυρες και οι αγωνιστές και στο Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά!

Ηλίας Παναγιωτακάκος


Οδός Εμπόρων