Vekrakos
Spartorama | Προετοιμάζουμε το σπίτι μας για τον χειμώνα

Προετοιμάζουμε το σπίτι μας για τον χειμώνα

Spartorama 14/10/2020 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Χρήσιμα
Προετοιμάζουμε το σπίτι μας για τον χειμώνα
Τι προβλήματα μπορεί να προκληθούν από μια καμινάδα που δεν καθαρίζεται;
Οδός Εμπόρων

Το φθινόπωρο είναι εδώ και η σκέψη για μερική ανακαίνιση κατοικίας βρίσκεται στο μυαλό μας. Σκεφτόμαστε τα διάφορα έξοδα που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, για παράδειγμα το κόστος ανακαίνισης μπάνιου (ενδεικτικά: https://www.dynamicgroup.gr/anakainisi-mpaniou/) ή και κουζίνας, αλλά πριν από αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε μια άλλη εργασία, όσοι στο σπίτι μας διαθέτουμε τζάκι. Μιας και ο χειμώνας πλησιάζει, είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε έναν καλό καθαρισμό τζακιού.

Ας δούμε μερικές πληροφορίες για την διαδικασία του καθαρισμού…

Κατ’ αρχάς, ο καθαρισμός τζακιών γίνεται με ειδικές βούρτσες και σκούπες από το εσωτερικό του σπιτιού. Είναι σημαντικό να προχωράμε σε καθαρισμό του τζακιού μια φορά το εξάμηνο, αν χρησιμοποιούμε το τζάκι σχεδόν καθημερινά. Αν όμως το τζάκι στο σπίτι μας αποτελεί πλέον διακοσμητικό στοιχείο του χώρου και δεν χρησιμοποιείτε τότε δεν χρειάζεται τόσος συχνός καθαρισμός.

Οι αιτίες που μας οδηγούν στον καθαρισμό καμινάδας τζακιού θα λέγαμε ότι είναι το συχνό ψήσιμο στο τζάκι που δημιουργεί λιπαρά και εύφλεκτες αποθέσεις στα τοιχώματα της καμινάδας στις οποίες συσσωρεύεται πολύ πιο γρήγορα καπνιά. Η απομάκρυνση της καπνιάς αυτής βοηθάει στον καλύτερο αερισμό της καμινάδας και την ομαλότερη διέξοδο του καπνού.

Επίσης, η καύση ακατάλληλων ξύλων όπως χλωρά ξύλα, κωνοφόρα δέντρα, ξύλα από λεύκες καθώς και τελάρα ή παλέτες παράγει μεγαλύτερη ποσότητα καπνού και εμφανίζεται γρηγορότερα πίσσα στην καμινάδα. Η σιγανή και χαμηλή καύση του τζακιού, όταν δηλαδή σιγοκαίει, παράγει περισσότερο καπνό και πιο κρύα καυσαέρια με αποτέλεσμα ο καπνός να κολλάει στα τοιχώματα αντί να βγει από την έξοδο της καμινάδας τζακιού.

Επιπλέον, η απουσία μόνωσης κάνει τα καυσαέρια να κρυώνουν γρηγορότερα και να ανεβαίνουν αργά κολλώντας στα τοιχώματα. Τέλος η ύπαρξη γωνιών και ανωμαλιών στην διαδρομή της καμινάδας εμποδίζει την ροή του καπνού.

Έτσι λοιπόν όλα αυτά κάνουν πολύ πιο επιτακτική την ανάγκη για συχνό καθαρισμό του τζακιού μας.

Τι προβλήματα μπορεί να προκληθούν από μια καμινάδα που δεν καθαρίζεται;

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός της καμινάδας είναι ο κίνδυνος της ανάφλεξής της με απρόβλεπτες συνέπειες, μέχρι και η ολική καταστροφή της και αυτό γιατί η κάπνα αποτελεί ένα ιδιαιτέρως εύφλεκτο υλικό. Η καύση του είναι βίαιη και αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με κάποια εταιρεία που πραγματοποιεί καθαρισμούς τζακιών, ώστε να γίνει ένας καλός και επαγγελματικός καθαρισμός, παρά να δοκιμάσετε μόνοι σας να καθαρίσετε την καμινάδα, κάτι το οποίο θα σας πάρει περισσότερο χρόνο και ποτέ δεν θα είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.

Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι έφτασε η εποχή για έναν καλό καθαρισμό στο τζάκι μας, ώστε να μπορέσουμε άμεσα να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς να κρύβεται κανένας κίνδυνος.


Οδός Εμπόρων