Vekrakos
Spartorama | «Με αφορμή την μη πληρωμή των υπαλλήλων του Δήμου Ευρώτα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Με αφορμή την μη πληρωμή των υπαλλήλων του Δήμου Ευρώτα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

Ηλίας Παναγιωτακάκος 31/10/2020 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Λακωνία
«Με αφορμή την μη πληρωμή των υπαλλήλων του Δήμου Ευρώτα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Και το έγγραφο μερίδας υπαλλήλων εναντίον συναδέλφου τους
Οδός Εμπόρων

Ήρεμα και απλά - Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ

  1. Είναι σίγουρο ότι η μισθοδοσία των υπαλλήλων όπου κι αν εργάζονται είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και υποχρέωση του κάθε Οργανισμού (δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στο ιδιωτικό τομέα).
  2. Στον δήμο Ευρώτα υπάρχει χρηματοδοτική επάρκεια και έτσι δεν τίθεται θέμα ανασφάλειας.
  3. Οπωσδήποτε οι υπάλληλοι ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους με βάση την μισθοδοσία τους και έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται.
  4. Συνέβη μια ανισορροπία (έστω ασυνεννοησία) μεταξύ των εχόντων την αρμοδιότητα και της διοίκησης.
  5. Όμως η διαχείριση του προβλήματος εκ μέρους μερίδας εργαζομένων με συλλογή υπογραφών καταγγέλοντας συνάδελφό τους προς την δημοτική αρχή πιστεύω ότι υπερβαίνει το περί δικαίου αίσθημα, γιατί ο στόχος σε ένα τετελεσμένο γεγονός (μη πληρωμή) ποιος είναι άραγε; Να στείλουν συνάδελφό τους σε Ε.Δ.Ε;
    • Όταν:
      • Γνώριζαν την από ημερών απουσία του, που συνοδεύτηκε αντιδήμαρχο στο Κ.Υ. με πρόβλημα υγείας (αναρρωτική άδεια…. Αυτό κρίνεται από πιστοποιημένα δικαιολογητικά και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι έχει καταθέσει).
      • Θεωρεί κάποιος ότι υπήρξε δόλος ώστε ο υπάλληλος να θέλει να τιμωρήσει τους συναδέλφους του και τον εαυτό του;
  6. Θα είχε έννοια η έγγραφη καταγγελία της μερίδας των υπαλλήλων εάν συνέχιζε με τα πραγματικά αίτια του προβλήματος που είναι:
    • Γιατί δεν υπήρχε ορισμένος αναπληρωτής για την μισθοδοσία; Ποιος φέρει την ευθύνη της αναπλήρωσης; (Κι όμως  αναπληρωτής υπάρχει ορισμένος εκ του νόμου σε περίπτωση απουσίας υπαλλήλου που έχει και θέση Προϊσταμένου Τμήματος...).
    • Γιατί παρά τις μεγάλες μετακινήσεις υπαλλήλων από τον δήμο Ευρώτα προς άλλους Οργανισμούς ΝΠΔΔ τα τελευταία χρόνια δεν προχώρησε σε καμμία από τις προσκλήσεις το «εργαλείο» της κινητικότητας και ποιος φέρει την ευθύνη; (Την πρόσκληση της κινητικότητας εκμεταλλεύτηκαν υπάλληλοι και «έφυγαν» και θα συνεχίζουν να φεύγουν και άλλοι από τον Δήμο Ευρώτα). Αποτέλεσμα οι λιγοστοί πλέον υπάλληλοι να είναι επιφορτισμένοι με πολλά παράλληλα καθήκοντα.
    • Τέτοια διαμαρτυρία αν και έχει τεθεί από δημοτικούς συμβούλους δεν υπάρχει μέχρι σήμερα από τους υπαλλήλους που όντως «τραβάνε ζόρι και πολύ δουλειά».
  7. Συνεπώς πιστεύω ότι ένα τέτοιο έγγραφο τουλάχιστον πρέπει να αποσυρθεί και το πρόβλημα να λυθεί εκ των ενόντων και σε συνεργασία διοίκησης και υπαλλήλων, χωρίς καταγγελτικό λόγο και μάλιστα «κουτσουρεμένο» δηλαδή γιατί ο εκ του νόμου  αναπληρωτής δεν φρόντισε τα δέοντα... σε προβλέψιμη απουσία.
  8. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω!  Ή όπως λέει η μεγάλη μας αοιδός ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣ(!). Λάθη γίνονται και θα γίνονται….. Γνωρίζουν όλοι ότι από λάθη (όχι σκοπιμότητες) έχουν χαθεί αρκετά πράγματα και όχι μόνο στον δήμο Ευρώτα. Ακόμα και σε μισθοδοσίες σε πρωθύστερες περιόδους και κάποιοι γνωρίζω τι και ποιες απώλειες είχα και προσωπικά).
  9. Ας ειπωθεί ότι έγινε σε μια παρόρμηση της στιγμής και ψύχραιμα τώρα ας αποσυρθεί ως μη γενόμενο!

Σε δύσκολες περιόδους να επικρατήσει η καλώς εννοούμενη αλληλεγγύη και να εντοπιστούν τα πραγματικά αίτια που γεννούν τα προβλήματα που όσο δεν αντιμετωπίζονται (κινητικότητα, νέες μόνιμες θέσεις κλπ).

Ας γνωρίζουμε όλοι ότι σ’ αυτή την ζωή έχει ο καιρός γυρίσματα….

Με ήπιους τόνους και με αποφασιστικότητα είναι σίγουρο ότι θα λυθεί το πρόβλημα.

ΓΕΝΟΙΤΟ…..

Υ.Γ.: Καλό είναι να πάρουν θέση και οι Δημοτικές Παρατάξεις του Δήμου Ευρώτα… Αναμένουμε!


Ηλίας Παναγιωτακάκος


Οδός Εμπόρων