Vekrakos
Spartorama | «Η Πόλη με τη Σίτα», από τον Γιώργο Πουλοκέφαλο

«Η Πόλη με τη Σίτα», από τον Γιώργο Πουλοκέφαλο

Γεώργιος Πουλοκέφαλος 24/11/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Πολιτική
«Η Πόλη με τη Σίτα», από τον Γιώργο Πουλοκέφαλο
«Ας γίνουν επιτέλους τα φιμέ τζάμια διάφανα και ας δούμε το μέλλον με άλλη οπτική γωνία»
Οδός Εμπόρων

Μια πόλη πηγαίνει μπροστά όταν μπορεί να συμβαδίσει με τις εξελίξεις, όταν μπορεί να εκσυγχρονίζεται, όταν μπορεί να χτίζει στο παρόν για να προσεγγίσει με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις το μέλλον που πάντα έρχεται είτε το θέλουμε είτε όχι. Όταν δεν παραμένει στατική αλλά αντίθετα δηλώνει την δυναμική της και αξιοποιεί κάθε τι που την κάνει καλύτερη.

Και ακόμη όταν οι πολίτες αυτής της πόλης έχουν τη δυνατότητα να ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα κλισέ τους, να μην αποδέχονται μόνον ότι και όσα βρήκανε και να μην αντιδρούν σε ότι καινούριο, που τεκμηριωμένα αλλάζει τα δεδομένα σε κάτι καλύτερο.

Στη πόλη της Σπάρτης γίνεται μια προσπάθεια με μια πρωτοποριακή και τεκμηριωμένη μελέτη να αλλάξει ένα τμήμα του κέντρου της με την λεγόμενη και «Ανάπλαση της Παλαιολόγου». Να φύγει επιτέλους «το βαρέλι του τροχονόμου» το σήμα κατατεθέν της πόλης και της νεώτερης ιστορίας της και στην ευρύτερη περιοχή να γίνει μια ανάπλαση με όλα τα προβλεπόμενα ώστε να αλλάξει η φυσιογνωμία του κέντρου της.

Αυτό δυστυχώς ένα μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας μας το εκλαμβάνει ως αλλαγή που θα επιφέρει τις «πληγές του Φαραώ» για τη Σπάρτη, ως οπισθοδρόμηση, ως λάθος επιλογή και ένα σωρό ακόμη μεγαλόστομες ανοησίες με αίολα επιχειρήματα που δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή κριτική.

Πιάσαν δουλειά οι λιθοβολείς!

Και από εδώ αρχίζει το πολύπρακτο αφήγημα με το νέο «φούρνο του Χότζα». Και αναρωτιέται κανείς! Ρε που τους βρήκαμε τόσους Πολεοδόμους, τόσους Χωροτάκτες, τόσους προφεσόρους; Που ήταν κρυμμένοι όλοι αυτοί που ξαφνικά έχουν άποψη για όλα τα εξειδικευμένα θέματα;

Που ήταν όλοι αυτοί οι άφωνοι στο πρόσφατο παρελθόν όταν τους υφάρπαζαν την καλύτερη Σχολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την μετακινούσαν στην Τρίπολη και έμενε η πόλη χωρίς στην ουσία φοιτητές; Που είναι οι φωνές που θα έπρεπε να ενωθούν, ώστε η υπό κατασκευή νέα ανατολική είσοδος της πόλης που δεν θα έχει πρόβλεψη για πεζοδρόμια να κινείται ο κόσμος, να τα αποκτήσει; Πού είναι οι φωνές ώστε να αυξηθούν οι κλίνες στο υπό μελέτη νέο Νοσοκομείο της πόλης και να αποκτήσει περισσότερες από τις 80 προβλεπόμενες; Που είναι οι φωνές που θα πρέπει να ενωθούν ώστε η πόλη με το μεγαλύτερο πολιτιστικό απόθεμα και με την μεγαλύτερη Ιστορία να αποκτήσει επί τέλους και να αναδείξει έναν Αρχαιολογικό χώρο ορατό, με οντότητα και με «συντεταγμένες» που θα κρατάει τον επισκέπτη της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;

Πόσα κρίσιμα ερωτήματα!

Όμως επειδή οι «καιροί ου μενετοί» και επειδή ακόμη τα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν ημερομηνία λήξης και θα πρέπει να τρέξουμε με άλματα για να προλάβουμε ας μην αφήσουμε να χαθεί μία ακόμη ευκαιρία να αλλάξουμε προς το καλύτερο την πόλη μας. Ωρίμασαν οι συνθήκες για να αποβάλλει το συντηρητικό της μανδύα αυτή η πόλη.

Ας γίνουν επιτέλους τα φιμέ τζάμια διάφανα και ας δούμε το μέλλον με άλλη οπτική γωνία.

Η αλλαγή που θα επέλθει στην πόλη με την νέα μελέτη της ανάπλασης της Παλαιολόγου θα είναι τεράστια για όσους γνωρίζουν και για όσους θέλουν να προσεγγίζουν με σοβαρότητα τις προτεινόμενες αλλαγές και θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του κέντρου της προς το βέλτιστο. Οι μυωπικές αντιλήψεις δεν ωφελούν πλέον.

Κανένας και καμία επαγγελματική τάξη δεν έχει να χάσει από μία Πολεοδομική τακτοποίηση και έναν απαραίτητο εκσυγχρονισμό.

Ας ορισθεί το περίγραμμα της εικόνας αυτής της πόλης με μια τουλάχιστον ελπίδα. Αρκετές ευκαιρίες χάθηκαν στο παρελθόν.

Διαφορετικά ας αφήσουμε για τους επιγενόμενους μια πόλη κλεισμένη στη ιδιότυπη σίτα της, χωρίς όραμα, χωρίς παρόν, χωρίς μέλλον, «ανόθευτη» και ίδια, χωρίς καμία αλλαγή, στη δική της όμως καταδίκη της απενοχοποιημένης καθημερινότητας.

Στις 32 όμως του μηνός που θα αφυπνιστούμε θα είναι πιθανόν αργά!

 

Γιώργος Πουλοκέφαλος
Πολιτικός Μηχανικός
Περιφερειακός Σύμβουλος 


Οδός Εμπόρων