Vekrakos
Spartorama | «Αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ για την ονομασία προέλευσης της Ελιάς Καλαμών», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ για την ονομασία προέλευσης της Ελιάς Καλαμών», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

Ηλίας Παναγιωτακάκος 07/12/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Πολιτική
«Αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ για την ονομασία προέλευσης της Ελιάς Καλαμών», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Αφωνία στην Λακωνία;
Οδός Εμπόρων

Μετά από πολλές αναβολές εξετάζεται στο ΣτΕ στις 15 Δεκεμβρίου 2020,η προσφυγή του Συλλόγου των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ), κατά της Υ.Α. 331/20735/26.2.2018/ΦΕΚ648/Τ.Β’ σχετικά με το brand ΠΟΠ Καλαμών (1993) και άλλο το brand Ελιές Καλαμάτας ή Kalamata Olives.

Το Μάρτιο του 2020 εν όψει της προσφυγής στο ΣτΕ, με δεδομένη την οικονομική κρίση και τις εξευτελιστικές τιμές της Ελιάς και του Ελαιολάδου σε συνδυασμό με την εξέλιξη της Πανδημίας του COVID-19 είχα γράψει σχετικά, ότι δεν είναι εποχή για ανταγωνισμούς που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με κοινά αποδεκτά λύσεις για το σύνολο της Ελληνικής παραγωγής της Επιτραπέζιας Ελιάς. Επίσης θα έπρεπε των σύνολο των εμπλεκομένων φορέων της Λακωνίας να έχει πάρει θέση τόσο στο θέμα της προσφυγής, όσο και σε προτάσεις λύσεων του προβλήματος.

Ακόμα και σήμερα υπάρχει πλήρης αφωνία στην Λακωνία. Η λογική βλέποντας και αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ και ανάλογα θα πράξουμε νομίζω σε είναι ενδεδειγμένη αυτή την δύσκολη περίοδο με την τιμές να παραμένουν σε εξευτελιστικό επίπεδο και οι όποιες «κουτσουρεμένες» επιδοτήσεις δεν αναπληρώνουν τις μεγάλες απώλειες του εισοδήματος εν αντιθέσει με την αύξηση του κόστους παραγωγής και του περιορισμού των εξαγωγών.

ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

Το ελαιόλαδο αντιστοιχεί στο 9 της αξίας της αγροτικής μας παραγωγής. Αφορά περίπου 600.000 οικογένειες, οι οποίες καλλιεργούν σχεδόν 10 εκατ. στρέμματα. Είμαστε η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα μετά από Ισπανία και Ιταλία. Ετησίως η μέση παραγωγή κυμαίνεται από 280 έως 300 χιλ. τόνους. Από αυτούς το 27 τυποποιείται, ενώ το 33 οδηγείται στην αυτοκατανάλωση ή στο παραεμπόριο. Στον αντίποδα η Ιταλία τυποποιεί το 80 και η Ισπανία το 50.

Διεθνώς η παραγωγή λαδιού διπλασιάστηκε. Αγγίζει τους 3 εκατ. τόνους από 1,5 εκατ. το 1990, κυρίως εξαιτίας του διπλασιασμού της παραγωγής της Ισπανίας, η οποία καλύπτει το 40 της παγκόσμιας παραγωγής. Σημαντική αύξηση πέτυχαν και νέες χώρες, όπως η Τουρκία, η Τυνησία και το Μαρόκο. Η Ιταλία καλύπτει κοντά στο 14 της παγκόσμιας παραγωγής και εμείς το 11.. Το μερίδιό μας στη διεθνή αγορά περιορίστηκε από 6 στο 4, περίπου 30.000 τόνοι ετησίως.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ

Με βάση τα στοιχεία σε ό,τι αφορά την ετήσια παραγωγή της ποικιλίας «Καλαμάτα» που καταλήγει σε επιτραπέζια χρήση προέρχεται κατά 44 από την Αιτωλοακαρνανία, 28 από την Λακωνία, 18 από την Φθιώτιδα, 7 από άλλες περιοχές και μόλις 3 από την Μεσσηνία.

Ήδη μέσα στην τελευταία δεκαετία οι εξαγωγές ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς διαφόρων ποικιλιών και τύπων έχουν διπλασιαστεί και ξεπερνούν τους 200.000 τόνους ετησίως, οι οποίοι μεταφράζονται σε τζίρο 450 εκατ. ευρώ. Από τη συνολική εγχώρια παραγωγή το 85 κατευθύνεται σε 100 διεθνείς αγορές παγκοσμίως, καθιστώντας την Ελλάδα τη δεύτερη εξαγωγική δύναμη του συγκεκριμένου προϊόντος μετά τους Ισπανούς. Επαγγελματικά ο κλάδος αθροίζει σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 64.000 παραγωγούς και 100 μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες διακινούν τα προϊόντα τους διεθνώς (ΔΟΕΠΕΛ).

Οι τιμές κυμαίνονται στα 0,60 ευρώ/κιλό σε εξευτελιστικό επίπεδο και η όποια «κουτσουρεμένη» επιδότηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις τεράστιες απώλειες εισοδήματος από την αύξηση του κόστους παραγωγής και του περιορισμού των εξαγωγών.

Είναι επιστημονικά παραδεκτό ότι η επιτραπέζια ελιά , όπως και το ελαιόλαδο ,εκτός από τα απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, περιέχει φαινολικές ενώσεις με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. αποτελεί θρεπτική και βασική τροφή για την υγεία μας και προστασία από τον COVID 19 (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών, σε συνεργασία με το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών).

Οι ενστάσεις για τον περιορισμό των Ελληνοποιήσεων δεν μπορεί να στοιχειοθετηθούν ότι θα λυθούν μέσα από την όποια απόφαση του ΣτΕ.

Απαιτούνται δραστικές και ολιστικές πολιτικές προστασίας του προϊόντος με θεσμική κατοχύρωση από την Ε.Ε μετά από Ελληνική πρωτοβουλία.

Δεν θα πρέπει όμως να παραγνωρίσουμε και τις κατά κόρον ‘’κολυμπήθρες’’ βαφτίζοντας ΠΟΠ εκτός της περιοχής παραγωγής τους (!).

Με διάλογο και συνεργασία ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

  • Απαιτούνται νέα μεθοδολογία στον κύκλο  παραγωγή, εμπορία, τυποποίηση, διαφήμιση, διακίνηση εξωστρέφεια της Επιτραπέζιας Ελιάς στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας με καθοριστικό το στοιχείο της ιχνησιλασιμότητας.
  • Μια νέα συμφωνία αλλά και παρεμβατικοί τρόποι και έλεγχοι.
  • Ενίσχυση των πληττόμενων παραγωγών μέσω της Ε.Ε.
  • Ανάπτυξη της νεοφυούς γεωργίας.
  • Επιστημονική – Τεχνολογική, βοήθεια με τεχνογνωσία, ως στήριγμα της παραγωγής και των παραγωγών (επιχειρηματικό savoir faire).
  • Μεγαλύτερη συμμετοχή των παραγωγών στη λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων.
  • Κρατική υποστήριξη της τυποποίησης και της εξωστρέφειας με χρηματοδοτικά τραπεζικά εργαλεία «φτηνού χρήματος»
  • Αγροτοδιατροφικά φεστιβάλ προβολής και γευσιγνωσίας

ΣΚΟΠΟΣ η στήριξη του παραγωγού και της παραγωγής, με την ταυτόχρονη δημιουργία των προϋποθέσεων για την τυποποίηση και την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου / ελιάς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο τα Δημοτικά Συμβούλια της Λακωνίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου πρέπει να πάρουν θέση όχι υπέρ ή κατά των Μεσσήνιων αγροτών  - παραγωγών, αλλά στην βάση συνολικής στήριξης της επιτραπέζιας ελιάς είτε με επέκταση του ΠΟΠ όταν πληρούνται οι όροι, είτε και με ονομασία ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ στην βάση του διαχρονικού εθιμικού δικαίου που ισχύει για εννιά και πλέον δεκαετίες. Το βασικό αίτημα πρέπει να είναι η συνολική στήριξη της Ελληνικής παραγωγής της Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας.

Υ.Γ.: Φυσικά αξιότεροι εμού θα έχουν πιο τεκμηριωμένες θέσεις. Απλά σ’ αυτό την παρέμβαση μου έθεσα κάποιες δικές μου απόψεις


Ηλίας Παναγιωτακάκος


-------


Το Επιμελητήριο Λακωνίας «μπροστάρης» στην θεσμική κατοχύρωση της Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας

Όπως με ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Γιάννης Παναρίτης όχι δεν παραμένουν αδρανείς αλλά θα παρευρεθούν με δικηγόρο στις 15 Δεκεμβρίου 2020, όπου εξετάζεται η προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ Μεσσηνίας κατά της απόφασης της Υ.Α. 331/20735/26.2.2018/ΦΕΚ648/Τ.Β’ που αφορά την επιτραπέζια βρώσιμη ελιά Καλαμών/Καλαμάτας.

Το Επιμελητήριο Λακωνίας με τεκμηριωμένες θέσεις θα προασπίσει την αυταπόδεικτη αλήθεια για την ποιότητα και την υψηλής διατροφικής αξίας της Λακωνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας και συνολικά της ανάλογης Ελληνικής παραγωγής.

Οφείλω να ομολογήσω το Επιμελητήριο Λακωνίας για μια ακόμα φορά αποδεικνύει έμπρακτα την στήριξη των Λακωνικών προϊόντων, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση την στήριξη όλου του κύκλου παραγωγής, εμπορίας, διαφήμισης και προώθησης της Ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας.

Ελπίζω συντονισμένα όλοι οι θεσμικοί φορείς της παραγωγής - εμπορίας, οι Βουλευτές και η Αυτοδιοίκηση να συμπαραταχθούν στην πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λακωνίας για την άρση του αδιεξόδου και την θεσμική κατοχύρωση της Ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας. είτε ως ΠΟΠ είτε ως ΓΤΕ ανάλογα με τα κριτήρια.

Θερμά συγχαρητήρια στο Επιμελητήριο Λακωνίας και καλή επιτυχία στον αγώνα του.

Ηλίας Παναγιωτακάκος


Οδός Εμπόρων