Vekrakos
Spartorama | «Διαχείριση Απορριμμάτων - ΣΔΙΤ: Η τελευταία πράξη του (μελο)δράματος στον Δήμο Ευρώτα» από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Διαχείριση Απορριμμάτων - ΣΔΙΤ: Η τελευταία πράξη του (μελο)δράματος στον Δήμο Ευρώτα» από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

Ηλίας Παναγιωτακάκος 27/12/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
«Διαχείριση Απορριμμάτων - ΣΔΙΤ: Η τελευταία πράξη του (μελο)δράματος στον Δήμο Ευρώτα» από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Αυτή η πρόταση – εισήγηση εκ μέρους της πλειοψηφίας αποδεικνύει έμμεσα την de facto αναγνώριση του έργου της 3ης υποενότητας της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των ΑΣΑ που αφορά ΜΟΝΟ την Λακωνία 30.000 τόννους/έτος
Οδός Εμπόρων

«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό,
λίγους όλο τον καιρό,
αλλά όχι όλους όλο τον καιρό»
Abraham Lincoln, 1809-1865 - 16ος πρόεδρος των Η.Π.Α


Η «σεμνή τελετή» που αφορά την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων με την διαδικασία της ΣΔΙΤ αρχίζει να φτάνει στο τέλος και η αυλαία ανοιχτή πλέον αναμένει τους πρωταγωνιστές, τους καρατερίστες και τους κομπάρσους να παίξουν τους πραγματικούς ρόλους τους, όχι όποιους υποδύονταν μέχρι τώρα αφού οι εκλογικοί σκοποί επιτεύχθηκαν.

Την Τετάρτη 30/12/2020 σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ευρώτα, μέσω τηλεδιάσκεψης καλείται μεταξύ των άλλων ένα κρίσιμο θέμα που αφορά:

«Έκδοση Απόφασης Έγκρισης Κυκλοφοριακής Σύνδεσης Εισόδου-Εξόδου Μονάδας επεξεργασίας Απορριμμάτων και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, σύμφωνα με το Π.Δ. 118/06, ιδιοκτησίας Περιφέρειας Πελοποννήσου & Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου Μ.Α.Ε. στην θέση «ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ» κοινότητας Σκάλας Δ.Ε. Σκάλας του Δήμου Ευρώτα»

Δηλαδή με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής το δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα καλείται να εγκρίνει ή όχι, την πρώτη από τις φάσεις του έργου που αφορά – σύμφωνα με την μελέτη – την κατασκευή  πρόσβασης προς την ΜΕΑ –ΧΥΤΥ μέσω της Ε.Ο Σπάρτης – Κροκεών – Μονεμβασίας με την διαμόρφωση Εισόδων – Εξόδων (κόμβος).

Επίσης η διαμόρφωση και κατασκευή της υφιστάμενης αγροτικής οδού σε δρόμο ασφαλούς διέλευσης των οχημάτων που θα εξυπηρετεί και 20 περίπου ελαιοκαλλιεργητές των παρακείμενων αγροκτημάτων.

Αυτή η πρόταση – εισήγηση εκ μέρους της πλειοψηφίας αποδεικνύει έμμεσα την de facto αναγνώριση του έργου της 3ης υποενότητας της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των ΑΣΑ που αφορά ΜΟΝΟ την Λακωνία 30.000 τόννους/έτος (περιλαμβάνει: 1. Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας, 2. Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας, 3. Μονάδα Κομπόστ (ραφινάρισμα) και ΧΥΤΥ υποδοχής ανενεργών υπολειμμάτων σε γήπεδο 136 στρεμμάτων).

Και τώρα πρέπει να απαντηθούν οι αλήθειες ετών:

Σημειώνω ότι η αντιπολίτευση για τους δικούς της λόγους έχει αντιρρήσεις και  διαφωνίες με μία διαφορά: ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΑ. Τις πρωτοβουλίες για την διακυβέρνηση τις έχει η πλειοψηφούσα Παράταξη που τώρα έχει και την λαϊκή έγκριση με κεντρικό σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΣΚΑΛΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΔΙΤ».

Για να μην ξεχνιόμαστε:

  1. Δύο συνεδριάσεις το 2019 προεκλογικά του δημοτικού συμβουλίου Ευρώτα με πρωτοβουλία του Δημάρχου και θέμα ναι ή όχι στο ΣΔΙΤ στην Σκάλα. Το αποτέλεσμα εν μέσω θυελλωδών συνεδριάσεων ήταν 20 όχι 2 υπέρ (Η. Παναγιωτακάκος – Θ. Μπόλλας). Είχα δηλώσει τότε ότι θα έρθει η ώρα της κυβίστησης  κοινώς κωλοτούμπας και τα μεγάλα ΟΧΙ θα γίνουν μεγάλα ΝΑΙ
  2. Τι δεν ακούσαμε την δημοτική εκλογική περίοδο κυρίως από την Παράταξη της πλειοψηφίας «Πάνω από το πτώμα μας κλπ». Φυσικά στο κάδρο της διαπόμπευσης οι δύο σταθεροί στην πολιτική που χαράχθηκε το 2011 και συνεχίστηκε από το 2014 έως ???. Κάποιοι δεν γνώριζαν ΤΙΠΟΤΑ (ξέχασαν να διαβάσουν το μνημόνιο – βλέπε σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Δήμου Ευρώτα).
  3. Μετεκλογική περίοδος έως σήμερα με πρωτοβουλία της παρούσας δημοτικής αρχής προσφυγή στο ΣτΕ και στην Ε.Ε να ακυρωθεί το έργο
  4. Η πρωτοβουλία να έρθει προς έγκριση η μελέτη την οποία υπογράφει η Τεχνική Υπηρεσία αποδεικνύει την αντιφατικότητα που διέπει την μέχρι τώρα στάση των δημοτικών κυβερνώντων , όπως και η αποδοχή της δωρεάν χορήγησης μεγάλου Φωτοβολταϊκού Πάρκου 2 MW για δωρεάν παροχής ρεύματος στους πολίτες που άλλοι μόχθησαν για να κατοχυρωθεί.
  5. Θα ήταν καλό με αυτοκριτική διάθεση να αποδεχθούν αυτό που πιστεύουν , να υπάρξει σωστή ενημέρωση , αλλά κυρίως ισχυρή διαπραγμάτευση για ανταποδοτικότητα σε όλα τα επίπεδα (μελέτες, έργα κλπ), πέραν του φωτοβολταϊκού πάρκου. Η ώρα της αλήθειας ήρθε και η προσδοκία που έχουν αφεθεί οι δημοτικοί άρχοντες, να υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις της Ε.Ε και του ΣτΕ για να μην «σπάσουν αυγά» δεν θα έρθει….
  6. Ας σταματήσει και η υποκρισία των κομμάτων και τυχόν των Βουλευτών της Λακωνίας γιατί σε Κυβερνητικό επίπεδο διαχρονικά όλα τα κόμματα έχουν βάλει την σφραγίδα τους σ’ αυτό το έργο… Μην αρχίσουμε πάλι το γαϊτανάκι των τελευταίων 40 ετών να ξαναδούμε το έργο , την χωροθέτηση κλπ
  7. Αν δούμε και την  ανταποδοτική υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ευρώτα με την καθ’ ολοκληρία ιδιωτικοποίηση, σύμφωνα με τον εκτελούμενο προϋπολογισμό 2020 μόνο για την ανακύκλωση αντί για είσπραξη δόθηκαν σε ιδιώτη 124000 ευρώ. Αν συνυπολογιστούν η ιδιωτικοποίηση του υπολειμματικού όγκου, μισθοί υπαλλήλων, κίνηση απορριμματοφόρων, πετρέλαια, λιπαντικά, φθορές κλπ., καταλαβαίνει πλέον κάθε δημότης πόσο κοστίζει ο τόνος μόνο στην συλλογή…

Τώρα πλέον όλα έρχονται στο προσκήνιο και ορθά πρέπει να πράξει η δημοτική αρχή χωρίς υπεκφυγές να αποδεχθεί την ομαλή πορεία υλοποίησης του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Α.Σ.Α να ξεκινήσει η ορθολογική ενημέρωση των πολιτών και η ισχυρή διαπραγμάτευση μια ολιστικής ανταποδοτικότητας για τον Δήμο Ερώτα και κυρίως για την Σκάλα.

Το τελικό και ουσιαστικό δίλημμα είναι ΣΥΝΕΧΙΣΗ  ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΥ ΘΑΨΙΜΑΤΟΣ με επιβολή προστίμων (ξεκινούν το 2021) ή ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ με περιβαλλοντικούς όρους και επιστημονική – τεχνολογική επεξεργασία;

Τονίζω ότι η Αντιπολίτευση ΔΕΝ κυβερνά….

Από το 1998 μέχρι σήμερα ουδέποτε πήγα με το κύμα του λαϊκισμού και των αδιεξόδων που όλοι βλέπουμε και φωτογραφίζουμε τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος με ανεξέλεγκτα σκουπίδια….

Υποστήριξα την ορθολογική διαχείριση με τομές αλλά και προσωπικό πολιτικό κόστος…

Ο ρόλος των ΜΜΕ μεγάλος αν θέλουν να ανοίξουν τον διάλογο της ενημέρωσης.

Η ώρα της εξαργύρωσης στο πολιτικό ταμείο ήρθε… ας μην το μεταθέσουν στους πολίτες!


Ηλίας Παναγιωτακάκος


Οδός Εμπόρων