Vekrakos
Spartorama | Η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης για τον Βασίλη Αλεξάκη

Η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης για τον Βασίλη Αλεξάκη

Spartorama 12/01/2021 Εκτύπωση Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός
Η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης για τον Βασίλη Αλεξάκη
Το ύφος της γραφής του προσωπικό, με φαντασία, με τόλμη! Δεν είναι τυχαίο που μεταφράστηκε σε τόσες γλώσσες και κατέκτησε την αγάπη του διεθνούς κοινού.
Οδός Εμπόρων

Μεγάλη απώλεια για τον πολιτιστικό κόσμο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, αποτελεί ο θάνατος του πολυβραβευμένου συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, που έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 77 ετών.

Ο Αλεξάκης διεθνώς αναγνωρισμένος, ζούσε από το 1968 στο Παρίσι και συνεργάστηκε ως δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου και χρονογράφος με τη Le Monde. Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το βραβείο Medicis, το βραβείο Αλμπέρ Καμύ.

«Από μικρό παιδί ήθελα να γίνω συγγραφέας. Δεν είχα άλλη επιθυμία. Ίσως επειδή χαιρόμουν πολύ όταν διάβαζα. Δώδεκα χρόνων ετοίμαζα βιβλιαράκια. Σχεδίαζα το εξώφυλλο, έβαζα τον τίτλο και τα έδινα  στη μητέρα μου να τα δέσει στην ραπτομηχανή.»

Η εμπειρία του ανθρώπου που μοιράζεται ανάμεσα σε δυο χώρες και σε δύο γλώσσες, η γλώσσα καθαυτή, η μαγεία της και η σωστή χρήση της, η ζωή στη σύγχρονη Ευρώπη, είναι από τα αγαπημένα  θέματα του έργου του.

Αλλά αναπτύσσει και τελείως πρωτότυπες ιδέες, όπως για παράδειγμα στο «Πριν», όπου συναντιούνται και συζητούν οι νεκροί ενός παρισινού νεκροταφείου.

Το 2018 έγραψε το «Γιατί κλαις;» που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά τελικά αφορά κυρίως τους ενήλικες.

Το ύφος της γραφής του προσωπικό, με φαντασία, με τόλμη! Δεν είναι τυχαίο που μεταφράστηκε σε τόσες γλώσσες και  κατέκτησε την αγάπη του διεθνούς κοινού.

Άνθρωπος τρυφερός κι ευαίσθητος, με ανήσυχο πνεύμα κι έντονο αλτρουισμό. Έκανε παρεμβάσεις και βοηθούσε τους άπορους, τους άστεγους, τους μετανάστες και γενικά τους κατατρεγμένους της ζωής.

Τα βιβλία του πολλά, ενδεικτικά να θυμίσουμε μερικούς τίτλους: «Τάλγκο», «Παρίσι - Αθήνα», «Η καρδιά της Μαργαρίτας», «Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα», «Το κεφάλι της γάτας», «μ.Χ.», «Το Κλαρινέτο». Τα περισσότερα από τις εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Σίγουρα ανήκει σε αυτούς τους συγγραφείς που ξεκινάς με ένα βιβλίο τους κι έπειτα αναζητάς να τα διαβάσεις όλα.

Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση και τον ευχαριστούμε για την πολύτιμη κληρονομιά, για την ανεκτίμητη πνευματική του παρακαταθήκη.


Για τη Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης
Πηνελόπη Χριστάκου
(δασκάλα στο 4ο Δημ. Σχ. Σπάρτης)


Οδός Εμπόρων