Vekrakos
Spartorama | H τελευταία έξοδος του Κων/νου Τσάτσου από το σπίτι του

H τελευταία έξοδος του Κων/νου Τσάτσου από το σπίτι του

Spartorama 28/02/2021 Εκτύπωση Άνθρωποι! Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός
H τελευταία έξοδος του Κων/νου Τσάτσου από το σπίτι του
Ν. Βρεττάκος: «Νόμιζα πως ήταν ο πατέρας μου που βγήκε από τον τάφο. Μόνον εκείνος με αγαπούσε τόσο πολύ»
Οδός Εμπόρων

26 Φεβρουαρίου 1987 

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος εκλέγεται Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και στις 9 Φεβρουαρίου 1988 γίνεται η επίσημη υποδοχή του.

Θερμός υποστηρικτής της υποψηφιότητάς του υπήρξε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε παρέστη στην ψηφοφορία. Το γεγονός περιγράφει ο Νικηφόρος Βρεττάκος σε συγκινητικό αποχαιρετιστήριο λόγο του, που δημοσιεύθηκε στη ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ όπου σημειώνει:

«…Θεωρώ κορυφαία ανθρώπινη πράξη, πράξη αγάπης την τελευταία του έξοδο από το σπίτι του, της οδού Κυδαθηναίων, αριθ. 9, στις 26 Φεβρουαρίου του χρόνου αυτού. Ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζήτησε να τον σηκώσουν, να τον διπλώσουν, να τον μεταφέρουν στην Ακαδημία, που θα γινόταν η ψηφοφορία για την εκλογή μου, με κίνδυνο, σ’ ένα απότομο τράνταγμα του αυτοκινήτου, να αποσαθρωθούν τα οστά του λαιμού που στήριζαν το κεφάλι του. Ήταν η τελευταία του έξοδος όπως είπα από το σπίτι του και η τελευταία του επίσκεψη στην Ακαδημία. Ε, δε μπορώ να ειπώ τη συγκίνησή μου όταν το έμαθα. Το σκεφτόμουνα και σύγχιζα τα πράγματα. Νόμιζα πως ήταν ο πατέρας μου που βγήκε από τον τάφο. Μόνον εκείνος με αγαπούσε τόσο πολύ.»

Και η Ιωάννα Τσάτσου ευχαριστώντας τον ποιητή για τη συμμετοχή στο πένθος της σημειώνει:

«Φίλε μου διάβασα τώρα το άρθρο σας της Νέας Εστίας. Ιστορεί μια μεγάλη στιγμή του Κ. Τσάτσου, φιλίας, εκτίμησης κι’ αλληλεγγύης όπου η ψυχή υπερνικά τη σάρκα. Την έζησα έντονα κι’ είμαι υπερήφανη για κείνον και να είσθε κι’ εσείς υπερήφανος για σας.

Με αγάπη Ιωάννα Τσάτσου.»

[Στις εικόνες το απόσπασμα από το αφιέρωμα της ΝΕΑΣ ΕΣΤΙΑΣ «Οι πνευματικοί άνθρωποι αποχαιρετούν τον Κωνσταντίνο Τσάτσο» (τευχ. 1448/1.Νοεμβρίου 1987), το σημείωμα της Ιωάννας Τσάτσου και φωτογραφία του ποιητή με τον Κωνσταντίνο Τσάτσο σε εκδήλωση της  Ακαδημίας  Αθηνών]


Από τη σελίδα στα ΜΚΔ, Νικηφόρος Βρεττάκος [Nikiforos Vrettakos]





  



Οδός Εμπόρων