Vekrakos
Spartorama | «Ελιές Καλαμών - πριν ένα χρόνο οι γνώμη μου», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Ελιές Καλαμών - πριν ένα χρόνο οι γνώμη μου», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

Ηλίας Παναγιωτακάκος 15/04/2021 Εκτύπωση Άρθρα Διατροφή Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
«Ελιές Καλαμών - πριν ένα χρόνο οι γνώμη μου», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Θα ήταν προτιμότερο οι Μεσσήνιοι γείτονες να ξεκινήσουν διάλογο και συμμαχίες σε Πανελλήνιο επίπεδο ξεκινώντας από την Λακωνία πριν την προσφυγή στο ΣτΕ
Οδός Εμπόρων

Πριν ένα χρόνο εν όψει της συζήτησης της πρώτης προσφυγής στο ΣτΕ του ΣΥΜΕΠΟΠ για την ελιά καλαμών είχα καταθέσει εγγράφως προτάσεις και θέσεις καλώντας τα δημοτικά συμβούλια και το ΠΣ να πάρουν συναινετικές αποφάσεις επέκτασης της ΥΑ σε περιοχές που καλύπτουν τις προϋποθέσεις ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Έθετα το ερώτημα γιατί οι Μεσσήνιοι γείτονες δεν αναζήτησαν συμμαχίες  ειδικά με τις εγγύτερες περιοχές όπως η Λακωνία και προσέφυγαν μονομερώς στο ΣτΕ προασπίζοντας αποκλειστικά τα δικά τους συμφέροντα.

Καίριο ερώτημα: Αν είχε συζητηθεί πέρυσι η προσφυγή ποια θα ήταν η θέση των Λακώνων;

Ένα χρόνο μετά ξεκίνησε ο διάλογος και η αναζήτηση συμμαχιών εκ μέρους των Μεσσήνιων (κάλιο αργά…) αλλά και οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις δημιουργούν σύγχυση και θολό τοπίο παρά λύνουν το πρόβλημα.

Το ΥΠΑΑΤ καλείται πλέον με προχωρήσει σε επικαιροποιημένο πλαίσιο που να ενδυναμώνει το προϊόν χωρίς ανταγωνισμούς. Η Διεθνής αγορά μπορεί να καλύψει την ελληνική παραγωγή αρκεί να διασφαλιστούν οι Ελληνικοί και Ευρωπαϊκοί κανόνες και να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί!


-------


Η Ανάρτησή μου - 14 Απριλίου 2020 - Ηλίας Παναγιωτακάκος

#ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

#ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΜΕ ΒΡΩΣΙΜΗ ΕΛΙΑ!!!

#ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΑΠΟ Π.Ε ΚΑΙ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ.

#Στήριξη ονομασίας «Kalamata Οlives»=


Στην εποχή των μεγάλων αβεβαιοτήτων που διανύουμε όπου η υγεία απειλείται άμεσα (COVID – 19), όμως όταν «θα ανοίξει το παραβάν» η οικονομία με την παρατεταμένη ύφεση θα δοκιμάσει τις σχέσεις και τις αντοχές της Ελληνικής Κοινωνίας.

Οι κοινωνικές εντάσεις θα είναι απρόβλεπτες αν συνυπολογίσουμε ότι θα επανέλθουν θέματα/προβλήματα όπως οι σχέσεις με την Τουρκία, το μεταναστευτικό κλπ.

Γι’ αυτό απαιτείται συγκεκριμένο και συγκροτημένο Εθνικό σχέδιο εδραιωμένο σε πραγματικές βάσεις, γιατί επιστροφή στην κανονικότητα όπως την ζήσαμε δεν θα υπάρξει((!).

Με δεδομένη την ακινησία στον τομέα του Τουρισμού για την φετινή περίοδο το βάρος πρέπει να δοθεί στον δεύτερο πυλώνα τον αγροτοκτηνοτροφικό και οι λόγοι είναι πασιφανείς και ευνόητοι.

Για την περιοχή μας είναι ευτύχημα η ικανοποιητική κίνηση του πορτοκαλιού, όμως και αυτή υπάρχει από τυχαία σύμπτωση (κορωνοϊός, Βιταμίνη C κλπ). Έστω και έτσι μια οικονομική ανάσα τροφοδοτεί την περιοχή μας.

Στους άλλους όμως τομείς όπως του Ελαιολάδου και της Ελιάς υπάρχει στασιμότητα και ανισορροπία με αποτέλεσμα δυσμενείς οι επιπτώσεις και οικονομικές απώλειες για τους αγρότες.

Πρέπει όμως να κατανοηθεί και να συμφωνηθεί ότι η αγορά δεν μπορεί αυτοματοποιημένα και ως δια μαγείας να επιλύει τα προβλήματα. Απαιτούνται δομημένες παρεμβατικές πολιτικές και ιεραρχημένες βιώσιμες λύσεις.

Από τα ευχολόγια στις ενεργές πολιτικές για την βρώσιμη Ελιά Καλαμών


Είναι επιστημονικά παραδεκτό ότι η επιτραπέζια ελιά  εκτός από τα απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, περιέχει φαινολικές ενώσεις με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. αποτελεί θρεπτική και βασική τροφή για την υγεία μας.

Το φαρμακευτικό προφίλ αποδεικνύεται από ερευνητές όπου η κατανάλωση καθημερινά ελιών Καλαμών μπορεί να επηρεάσει θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ και μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μέσω μηχανισμών (ελαιοευρωπεΐνη κλπ)  η ελιά μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια στον διαβήτη τύπου 2, εκτιμούν οι ερευνητές (Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια).

Επίσης στις φαρμακευτικές ιδιότητες της Ελιάς Καλαμών, μεταξύ των άλλων μπορεί να προστεθούν:

 • Την διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά κατά την διάρκεια του οξειδωτικού στρες και των χρόνιων ιικών ασθενειών.
 • Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε
 • Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων
 • Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων κατά των ασθενειών, όπως ο καρκίνος.
 • Προστατεύουν από την αναιμία (έλλειψη σιδήρου).
 • Μειώνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και για καλοήθεις και κακοήθεις όγκους.
 • Δρουν ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα.
 • Η κατανάλωση ελιών μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των ρυτίδων κατά 20, δεδομένου ότι περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο κρατά το δέρμα απαλό και υγιές κλπ.

Εφ’ όσον  λοιπόν αυτή η υπερτροφή έχει τόσες φαρμακευτικές ιδιότητες τότε γιατί οι τιμές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση; Γιατί αυτό το «εμπορικό τρολάρισμα» σε βάρος των παραγωγών; Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας και προστασίας του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος των παραγωγών Ελιάς Καλαμών;

Επί πλέον ΔΕΝ βοηθάει αυτή η εσωτερική αντιπαράθεση μεταξύ των παραγωγών που θα κληθεί να λύση το ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για επέκταση της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» μετά την προσφυγή  του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ);

Μια τέτοια απόφαση θα ήταν καταστροφική για τους παραγωγούς εκτός Μεσσηνίας. Με βάση τα στοιχεία σε ό,τι αφορά την ετήσια παραγωγή της ποικιλίας «Καλαμάτα» που καταλήγει σε επιτραπέζια χρήση προέρχεται κατά 44% από την Αιτωλοακαρνανία, 28% από την Λακωνία, 18% από την Φθιώτιδα, 7% από άλλες περιοχές και μόλις 3% από την Μεσσηνία (ΔΟΕΠΕΛ).

Ήδη αυτή η ενέργεια δημιούργησε σύγχυση στις διεθνείς αγορές ενώ έστω η «Σολωμόντεια» λύση της  Υ.Α. 331/20735/26.2.2018/ΦΕΚ648/Τ.Β’ ξεκαθάριζε το τοπίο γιατί άλλο το brand ΠΟΠ Καλαμών (1993) και άλλο το brand Ελιές Καλαμάτας ή Kalamata Olives, που ναι μεν αποτελεί μια μη κατοχυρωμένη ωστόσο ισχυρή εμπορικά ονομασία που χρησιμοποιούν εδώ και 80 χρόνια περίπου οι Έλληνες εξαγωγείς.

Σ’ αυτή την λογική πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα τα δημοτικά συμβούλια και η Π.Ε Λακωνίας στηρίζοντας τους Λάκωνες παραγωγούς με αποφάσεις και αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε όλη την θεσμική ιεραρχία αποτρέποντας καταστροφικές πολιτικές.

Ήδη μέσα στην τελευταία δεκαετία οι εξαγωγές ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς διαφόρων ποικιλιών και τύπων έχουν διπλασιαστεί και ξεπερνούν τους 200.000 τόνους ετησίως, οι οποίοι μεταφράζονται σε τζίρο 450 εκατ. ευρώ. Από τη συνολική εγχώρια παραγωγή το 85 κατευθύνεται σε 100 διεθνείς αγορές παγκοσμίως, καθιστώντας την Ελλάδα τη δεύτερη εξαγωγική δύναμη του συγκεκριμένου προϊόντος μετά τους Ισπανούς. Επαγγελματικά ο κλάδος αθροίζει σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 60.000 παραγωγούς και 100 μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες διακινούν τα προϊόντα τους διεθνώς (ΔΟΕΠΕΛ).

Συμπερασματικά μια πρόταση που μπορεί να κερδίσει έδαφος είναι εκτός του κατοχυρωμένου ΠΟΠ Καλαμών εκτός Μεσσηνίας να λειτουργήσει ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Θα ήταν προτιμότερο οι Μεσσήνιοι γείτονες να ξεκινήσουν διάλογο και συμμαχίες σε Πανελλήνιο επίπεδο ξεκινώντας από την Λακωνία πριν την προσφυγή στο ΣτΕ.  Η μονομερής προσφυγή ακυρώνει στην πράξη το δικαίωμα των Ελλήνων/ Λακώνων παραγωγών κεκτημένου δικαιώματος που εδαφολογικά, κλιματολογικά και τρόπου-κύκλου παραγωγής καλύπτει τις προδιαγραφές ΠΟΠ. Ας ελπίσουμε να το σκεφτούν έγκαιρα αναζητώντας πραγματικές συμμαχίες επεκτείνοντας την Υ.Α. 331/20735/26.2.2018 και σε άλλες περιοχές που καλύπτουν τις προδιαγραφές.

Από τις υποσχέσεις στις δεσμεύσεις.

 • Επέκταση του ΠΟΠ ή ΠΓΕ σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές
 • Είναι αναγκαίο με σχέδιο να διαμορφωθούν όροι δομημένης κυκλικής οικονομίας σ’ όλο το φάσμα (παραγωγή, εμπορία, τυποποίηση, διαφήμιση, διακίνηση εξωστρέφεια).
 • Νέοι τρόποι παραγωγής με χρήση νέων τεχνολογιών, χρήση νέου τύπου φαρμάκων και λιπασμάτων.
 • Αποτροπή των «Ελληνοποιήσεων» με σταμάτημα του πανωγραψίματος
 • Μείωση του κόστους παραγωγής – εργατικά χέρια – εργόσημο.
 • Ιχνηλασιμότητα ποιοτικού προϊόντος και προβολή του τρόπου «ξεπικρίσματος» άλμη έναντι της Ισπανικής καυστικής σόδας που καταστρέφει τις φαινόλες.
 • Μια νέα συμφωνία αλλά και παρεμβατικοί τρόποι και έλεγχοι.
 • Ενίσχυση των πληττόμενων παραγωγών μέσω της Ε.Ε.
 • Ανάπτυξη της νεοφυούς γεωργίας.
 • Επιστημονική – Τεχνολογική συμπόρευση ως στήριγμα της παραγωγής και των παραγωγών.
 • Ένταξη της τυποποιημένης – πιστοποιημένης Ελιάς Καλαμών στο πρόγραμμα των ΤΕΒΑ.

Υ.Γ.: Φυσικά αξιότεροι εμού θα έχουν πιο τεκμηριωμένες θέσεις.  Απλά σ’ αυτό την παρέμβαση μου έθεσα κάποιες δικές μου απόψεις.


Οδός Εμπόρων