Vekrakos
Spartorama | Ανοίγει για το κοινό, η Έκθεση: «Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: Μνημείο και Μνήμες»

Ανοίγει για το κοινό, η Έκθεση: «Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: Μνημείο και Μνήμες»

Spartorama 13/05/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Ιστορία Κοινωνία Πολιτισμός
Ανοίγει για το κοινό, η Έκθεση: «Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: Μνημείο και Μνήμες»
Στην Πνευματική Εστία Σπάρτης από την Δευτέρα, 18 Μαΐου 2021, μέχρι και τον Ιούλιο
Οδός Εμπόρων

Μετά την άρση περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από την Δευτέρα, 18 Μαΐου, θα είναι πλέον δυνατή η επίσκεψη των συμπολιτών μας και των σχολείων της πόλης στην  Έκθεση «Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: Μνημείο και μνήμες», που έχει οργανωθεί από κοινού από την Πνευματική Εστία Σπάρτης, το Σωματείο «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας(ΕΦΑΛΑΚ) με την οικονομική στήριξη του Δήμου Σπάρτης και της ATLANTIC BULK CARRIES MANAGEMENT LTD. 

Ειδικά την Δευτέρα, 18 Μαΐου 2021, ημέρα εορτασμού της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, η Έκθεση θα είναι ανοικτή τις ώρες 10:00 – 14:00 & 17:30 – 20:30

Όλες τις υπόλοιπες ημέρες, μέχρι και τον Ιούλιο, θα λειτουργεί τις ώρες 17:30 – 20:30

Επισκέψεις σχολείων μπορούν να πραγματοποιούνται και τις πρωινές ώρες μετά από σχετική συνεννόηση  (τηλ. 6932 290451 – Γιώργος Γιαξόγλου). 

Κατά την επίσκεψη της έκθεσης θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας (αριθμός ατόμων, μάσκες, αποστάσεις κλπ). 

 

Θυμίζουμε πως η έκθεση σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται με αφορμή μεν τη δρομολόγηση της ριζικής ανακαίνισης και επανέκθεσης του ιστορικού κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου, χάρη, κυρίως, στην εξ ολοκλήρου ανάληψη της σημαντικής δαπάνης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, φιλοδοξεί, όμως, να αποτελέσει μια παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο που (έπρεπε να) γίνεται τόσο γι’ αυτό καθεαυτό το θέμα του Μουσείου, όσο και για τη μνήμη της πόλης για ένα πολλαπλώς σημαντικό τοπόσημο του ιστορικού της κέντρου. 

Στις ενότητές της γίνονται, μεταξύ άλλων, αναφορές στην ίδρυση της νέας Σπάρτης και τις σχέσεις με τα υλικά κατάλοιπα του αρχαίου παρελθόντος της, στη μέριμνα για τις αρχαιότητες και τους ανθρώπους που συνδέθηκαν μ’ αυτήν, στην ίδρυση, κατασκευή και εξέλιξη του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου και των εκθέσεών του, στο σχεδιασμό και την εξέλιξη του Δημοτικού Κήπου καθώς και τις αποτυπώσεις του στην κοινωνική ζωή της πόλης, αλλά και στις πολύχρονες διεκδικήσεις για τη συντήρηση και αναβάθμιση του Μουσείου μέχρι την πρόσφατη εξέλιξη για την προοπτική της νέας φάσης ζωής του.

Η έκθεση αναπτύσσεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Αλέξανδρος Κουρής» και στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Περδικλώνης» της Στέγης της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου).                                          


Οδός Εμπόρων