Vekrakos
Spartorama | Τα γερακίτικα υφαντά στα μπαλκόνια

Τα γερακίτικα υφαντά στα μπαλκόνια

Spartorama 20/07/2021 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτισμός
Τα γερακίτικα υφαντά στα μπαλκόνια
Πρόκειται για έθιμο που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930, όταν μέλη της Ακαδημίας Αθηνών έφτασαν στο Γεράκι για να βραβεύσουν την κοινότητα για τα έργα που είχε εκτελέσει, ιδιαίτερα εκείνο – πρωτοποριακό, για την εποχή του - της αποχέτευσης
Οδός Εμπόρων

Το έθιμο του απλώματος των παλιών γερακίτικων υφαντών κιλιμιών στις ταράτσες και τα μπαλκόνια τήρησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών κατά τα εγκαίνια της  Πειραματικής Δομής Υφαντικής Τέχνης Γερακίου,  που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021.

Πρόκειται για έθιμο που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930, όταν μέλη της Ακαδημίας Αθηνών έφτασαν στο Γεράκι  για να βραβεύσουν την κοινότητα για τα έργα που είχε εκτελέσει, ιδιαίτερα εκείνο – πρωτοποριακό, για την εποχή του - της αποχέτευσης. Συνεχίστηκε στα ίδια χρόνια, κατά την άφιξη μελών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας  τα οποία συνοδεύονταν από τις μαθήτριες  του Αρσακείου. Στη συλλογική μνήμη των Γερακιτών, μάλιστα, έχει μείνει η στιγμή που οι αρσακειάδες έψαλλαν τον ύμνο τους στα γραφικά σοκάκια του χωριού κάτω από τα ολοστόλιστα με τα υφαντά τους μπαλκόνια.

Από τότε τα κιλίμια ξαναβγήκαν σε μέρες εορτών της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς και σε διάφορες εκδηλώσεις των συλλόγων του χωριού με αφορμή την επίσκεψη στον τόπο τους ανθρώπων του πνεύματος και της πολιτικής.

Την Κυριακή που μας πέρασε το όμορφο θέαμα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όχι μόνο οι Γερακίτες αλλά και  όσοι  τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια της δομής, μεταξύ αυτών η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κα Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ο Γραμματέας της ίδιας Επιτροπής, κ. Θανάσης Κανταρτζής, ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η  τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης και Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, κα Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, oι Βουλευτές Λακωνίας, κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Νεκοκλής Κρητικός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος, ο τ. Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Σταύρος Αργειτάκος και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι των τοπικής και περιφερειακής διοίκησης της Λακωνίας και όχι μόνο.

Τέλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών οφείλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του σε τέσσερα δραστήρια μέλη του για τον άψογο συντονισμό ως προς το παραδοσιακό αυτό έθιμο,  τις κυρίες Νίκη Χρήστου – Μιχαλούτσου, Αργυρώ Γιάννε, Κανελλιώ Αντωνίου και Μαρία Κουτσοβίτη.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών

















































































  



Οδός Εμπόρων