Vekrakos
Spartorama | Χωρίς βιοκλιματική μελέτη η ανάπλαση της Παλαιολόγου

Χωρίς βιοκλιματική μελέτη η ανάπλαση της Παλαιολόγου - video

Spartorama 22/07/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία Πολιτική
Χωρίς βιοκλιματική μελέτη η ανάπλαση της Παλαιολόγου
Ανακοίνωση από την Δημοτική Παράταξη του Σταύρου Αργειτάκου: «Ενωμένοι Πολίτες Δήμου Σπάρτης»
Οδός Εμπόρων

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε η παράταξη «Ενωμένοι Πολίτες Δήμου Σπάρτης», καταγγέλλεται η πλήρης ανυπαρξία βιοκλιματικής μελέτης στην σχεδιαζόμενη ανάπλαση της Παλαιολόγου.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση: 


«Είμαστε πια πρωταθλητές, έρχονται άλλες εποχές»

Αγαπητοί συνδημότες & συνδημότισσες,

Αυτό το τραγούδι των Φατμέ ταιριάζει γάντι στις απανωτές πρωτιές που κατέγραψε και εξακολουθεί να καταγράφει η πόλη μας, εδώ και είκοσι ημέρες. Πρωτιές καυτές, για τις οποίες δυστυχώς δεν μας ζηλεύει καμία πόλη και κανένας συμπατριώτης μας στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε και λέμε:

  • 23 Ιουνίου 2021: 41,4 °C
  • 24 Ιουνίου 2021: 41,8 °C
  • 01 Ιουλίου 2021: 42,8 °C (!!!)
  • 14 Ιουλίου 2021: 39,6 °C

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν την επιδείνωση των κλιματολογικών δεδομένων της πόλης μας και πρέπει να μας οδηγήσουν σε άμεσες δράσεις για την αναστροφή τους, προκειμένου να επιτευχθεί βελτίωση στο μικροκλίμα της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται: (α) η κατασκευή του ανοιχτού κέντρου Εμπορίου (OPEN MALL) και (β) η πολύκροτη ανάπλαση της Λεωφόρου Κων. Παλαιολόγου, δυο αναπλάσεις για τις οποίες συμφωνούμε ως προς την αναγκαιότητα τους, πλην όμως στην περίπτωση της ανάπλαση της Λεωφόρου Κων. Παλαιολόγου ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ απολύτως με τον τρόπο που γίνεται (κατάργηση παρτεριών, πλατάνια αντί φοινίκων κλπ).

Κοινά στοιχεία και των δύο έργων είναι ότι αφορούν το πιο κεντρικό (και πιο ζεστό) σημείο της πόλης και είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ εν έτει 2021 να γίνονται χωρίς την εκπόνηση βιοκλιματικής μελέτης, η οποία να παρέχει μετρήσιμα στοιχεία για την μείωση της θερμοκρασίας των περιοχών παρέμβασης. Διότι με το να ισχυρίζονται κάποιοι γενικόλογα, πως θα μειωθεί αισθητά η θερμοκρασία στο κέντρο με λίγα δέντρα, λίγη περισσότερη σκιά και νερό, απλώς παραμυθιάζουν και κοροϊδεύουν ασύστολα τους συμπολίτες μας. Η μεγάλη επιφάνεια παρέμβασης είναι ο δρόμος και τα πεζοδρόμια και είναι κρίμα (άσχετα από την προτεινόμενη κατασκευαστική λύση) να χρησιμοποιούμε συμβατικά υλικά, όπως τα γνωρίζουμε, χωρίς ανακλαστικότητα, με μεγάλη απορροφητικότητα στη ηλιακή ακτινοβολία κ.λπ. και δεν προχωρούμε στη χρήση καινοτόμων υλικών όπως τα ψυχρά υλικά, ψυχρά πεζοδρόμια και άσφαλτος που είναι υλικά έγχρωμα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν σε επιφάνειες του αστικού δομημένου περιβάλλοντος για τη μείωση της αναπτυσσόμενης επιφανειακής θερμοκρασίας και βελτίωση της θερμικής άνεσης.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΘΗΚΑΜΕ

Αναμενόμενο, αφού θεωρούμαστε το πρόβλημα στις ... λύσεις του κ. Δημάρχου.


Σπάρτη, 16-07-2021
«ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Δ. ΣΠΑΡΤΗΣ»


Οδός Εμπόρων