Vekrakos
Spartorama | Η Ευγενία Κονίδη μιλάει για το νεοεκδοθέν βιβλίο της, «Φιλοκτήτης»

Η Ευγενία Κονίδη μιλάει για το νεοεκδοθέν βιβλίο της, «Φιλοκτήτης» - video

Ευγενία Κονίδη 31/07/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός
Η Ευγενία Κονίδη μιλάει για το νεοεκδοθέν βιβλίο της, «Φιλοκτήτης»
Αλλά και για την αγωγή των παιδιών
Οδός Εμπόρων


Ένας από τους επίδοξους κατακτητές της Τροίας δεν

φτάνει ποτέ στον προορισμό του. Όλες οι φιλοδοξίες και

τα όνειρά του για μια δοξασμένη ζωή, γεμάτη ηρωισμούς,

ματαιώνονται. Ένα φίδι και μια αγιάτρευτη πληγή θα

γίνουν η αιτία της μακρόχρονης εγκατάλειψής του σ’ ένα

ερημονήσι. Όμως, ένας απρόσμενος χρησμός θα

οδηγήσει στην αναζήτησή του και εν τέλει στην

πολυπόθητη άλωση της Τροίας. Θα ακολουθήσουν

συγκρούσεις, περιπέτειες, ανατροπές, ακόμα και θεϊκές

παρεμβάσεις, μα κανείς δεν φαντάζεται το τέλος.

Ένα σημαντικό μάθημα ενσυναίσθησης, με μηνύματα

σύγχρονα και αναλλοίωτα στον χρόνο, προσφέρεται στα

παιδιά από τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή.



«Είναι αναμφισβήτητο ότι η εποχή μας διέρχεται βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Ο αλτρουισμός και ο ανθρωπισμός έχουν αντικατασταθεί από τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια. Η πνευματική καλλιέργεια δεν αποτελεί πλέον στόχο αλλά ο πλουτισμός. Η ουσιαστική ανθρώπινη επαφή χάνεται και η αποξένωση κυριαρχεί.

Ωστόσο, πολλά μπορούν να γίνουν, ώστε να διασφαλίσουμε τις αξίες και τα ιδανικά και να τα μεταδώσουμε στα νέα παιδιά, τώρα που διαπλάθουν τον χαρακτήρα τους και είναι ακόμα αγνά στην ψυχή τους. Ίσως, ένας τρόπος είναι να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να αναζητήσουμε τις αξίες που πρέσβευαν οι πρόγονοί μας, γιατί με αυτές μεγαλούργησαν και δημιούργησαν λαμπρό πολιτισμό. Οι τραγικοί, λοιπόν, ποιητές μετέδιδαν σπουδαία μηνύματα για να διαμορφώσουν ισορροπημένες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ικανές να προσφέρουν στην ατομική και κυρίως στην κοινωνική πρόοδο.

Η αγάπη, η ανιδιοτέλεια, η φιλοπατρία, η δικαιοσύνη είναι κάποιες από αυτές τις αξίες που κυριαρχούν στα έργα μεγάλων τραγικών ποιητών και τις οποίες θα προσπαθήσω να μεταλαμπαδεύσω στα μικρότερα παιδιά με την ελπίδα και την ευχή να τα καθοδηγούν σε όλη τους τη ζωή.»

Ευγενία Κονίδη




Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκα στο Ξηροκάμπι, ένα γραφικό χωριό στους πρόποδες του Ταΰγετου, κοντά στη Σπάρτη. Μεγάλωσα και έζησα εκεί, μαζί με τους δασκάλους γονείς μου και τα δύο αδέλφια μου, μέχρι που τελείωσα το Λύκειο.

Συνέχισα τις σπουδές μου στην Αθήνα, στο τμήμα Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, εργάστηκα στην Αθήνα ως φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα, ως το 2004. Τότε γνώρισα τον σύζυγό μου Χρήστο Δρακόπουλο και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την κοινή μας ζωή στη Σπάρτη. Από τότε ζω, εργάζομαι και μεγαλώνω μαζί του τα δύο μας παιδιά, τη Βασιλική - Νεκταρία και τον Απόστολο, στον τόπο στον οποίο και εγώ πέρασα την παιδική και εφηβική μου ηλικία.

Από το 2007 διατηρώ από κοινού με τον σύζυγό μου Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης, έχοντας έτσι την ευκαιρία να συναναστρέφομαι, να διδάσκω, να διδάσκομαι και να εμπνέομαι από τα νέα παιδιά. Όνειρό μου είναι να καταφέρω να τους μεταδώσω αξίες και γνώσεις ώστε, σε μια αντιπνευματική εποχή, να χτίσουν τη δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα και να γίνουν άνθρωποι ευτυχισμένοι και χρήσιμοι για τον εαυτό τους και για την κοινωνία.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ενΤΥΠΩΣΗ

  • Γκορτσολόγου 75, Σπάρτη, 23100
  • Τηλέφωνο 27310 21313
  • www.ekdoseisentyposi.gr
  • ekdoseis.entyposi@gmail.com

 

Συγγραφέας: Ευγενία Κονίδη

  • ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΟΝΙΔΗ
  • Λυκούργου 136, Σπάρτη, 23100
  • Τηλέφωνο: 27310 25026, 6977 007637
  • koniditzeni@gmail.com

Εικονογράφηση: Παναγιώτα Μπαρμπαγιάννη









  


Οδός Εμπόρων