Vekrakos
Spartorama | Τα κερδισμένα (αλλά τυπικά χαμένα) στοιχήματα του Σπάρταθλον 2021

Τα κερδισμένα (αλλά τυπικά χαμένα) στοιχήματα του Σπάρταθλον 2021 - video

Ν.Μ. 27/09/2021 Εκτύπωση Αθλητισμός Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία Σπάρταθλον
Τα κερδισμένα (αλλά τυπικά χαμένα) στοιχήματα του Σπάρταθλον 2021
Τα 36 δευτερόλεπτα του Φώτη και τα 7 λεπτά της Ειρήνης
Οδός Εμπόρων

Ένα από τα καλύτερα Σπάρταθλον των τελευταίων χρόνων διεξήχθη το διήμερο 24 - 25 Σεπτεμβρίου 2021, στον αγώνα που αναβιώνει την κλασσική διαδρομή του Φειδιππίδη Αθήνα - Σπάρτη του 490 π.Χ..



Τα 36 δευτερόλεπτα

Ύστερα από 22 ολόκληρα χρόνια (μετά το 1998 οπότε και ο  Κώστας Ρούπος τερμάτισε πρώτος) την νίκη κατέκτησε ο Έλληνας αθλητής φαινόμενο από το Αγρίνιο, Φώτης Ζησιμόπουλος, με χρόνο 21:57:36, τον πέμπτο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών.

Οι χρόνοι του Έλληνα αθλητή, που προηγείτο σταθερά στην κούρσα από πολύ νωρίς, έδειχναν ότι θα μπορούσε να σπάσει ακόμη και αυτούς τους χρόνους του «θρυλικού» Γιάννη Κούρου ο οποίος κατέχει τους τέσσερις πρώτους χρόνους στο Σπάρταθλον.

Οι προβλέψεις - ευχές έλεγαν ότι θα μπορούσε να σπάσει, σχετικά εύκολα, τον τρίτο και τέταρτο χρόνο του Γιάννη Κούρου, 
21:53:42,  το 1983 και 21:57:00, το 1986 κατακτώντας έτσι μέχρι και τον τρίτο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών.

Δυστυχώς, τερμάτισε με 21:57:36, δηλαδή μόλις 36 δευτερόλεπτα μετά τον τέταρτο χρόνο του Κούρου σημειώνοντάς τον πέμπτο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών.

Φυσικά 36 δευτερόλεπτα σε σύνολο 22 ωρών είναι επιεικώς αστείο μέγεθος, αλλά η ηλεκτρονική χρονομέτρηση με GPS δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση. Το ερώτημα είναι αν το 1986 μετρούσαν με τον ίδιο τρόπο ή, το πιθανότερο. με χρονόμετρο χειρός.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο Γιάννης Κούρος βρήκε τον διάδοχό του και τον χαιρετίζουμε στο πρώτο Σπάρταθλον στην καριέρα του. Σίγουρα μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στα επόμενα χρόνια.


Τα 7 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα

Από την άλλη, η μοναδική εκπρόσωπος της Σπάρτης εφέτος, η Ειρήνη Γιάννε, έτρεχε για τρίτη φορά στο Σπάρταθλον, χωρίς να καταφέρει να τερματίσει. Αυτή τη φορά όμως ήταν αποφασισμένη να τα καταφέρει.

Ήταν μια από τις υπερβάσεις που συμβαίνουν συχνά στου αθλητές, όπως το περιγράφει πολύ ωραία στο βιβλίο του ο Γιάννης Κούρος: 
«Όταν το σώμα παραδίδεται, τότε μόνο η δύναμη της θέλησης μπορεί να το ενεργοποιήσει. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει στο μυαλό, στην ψυχή ενός δρομέα, στις αισθήσεις του και πέρα από αυτές… στην προσπάθεια του να αρνηθεί το σώμα του. Ο δρομέας που είναι σε θέση να συνεχίσει, είναι αυτός που έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση σε ένα μεταφυσικό επίπεδο».

Κάτι ανάλογο κατάφερε και η Ειρήνη Γιάννε τερματίζοντας τελευταία υπό τις επευφημίες χιλιάδων συμπατριωτών της με χρόνο 36:07:12. Βέβαιά τυπικά ο αγώνας σταματάει στις 36 ώρες και υπάρχει πιθανότητα να μην αναγνωριστεί ως έγκυρος ο τερματισμός της Ειρήνης.



Σε κάθε περίπτωση, εφέτος στο Σπάρταθλον, στην καρδιά μας και στην ψυχή μας, κερδίσαμε ουσιαστικά όλα τα στοιχήματα. Και ο Φώτης έσπασε ένα από τα το ρεκόρ του Γιάννη Κούρου και η Ειρήνη τερμάτισε με το σπαθί της. Οι λεπτομέρειες είναι για τους τυπολάτρες.


Ν. Μ.


Οδός Εμπόρων