Vekrakos
Spartorama | 3ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης Πρόγραμμα Erasmus+ KA229: «ClimAct Now!»

3ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης Πρόγραμμα Erasmus+ KA229: «ClimAct Now!»

Spartorama 24/11/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Κόσμος
3ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης Πρόγραμμα Erasmus+ KA229: «ClimAct Now!»
«Δράση Ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή» - 1η ροή κινητικότητας στη Ρουμανία
Οδός Εμπόρων

Την εβδομάδα 17-23 Οκτωβρίου 2021 το σχολείο μας συμμετείχε με τις εκπαιδευτικούς κ. Σκούφη Βασιλική (Διευθύντρια, ΠΕ04.01), κ. Εξωμανίδη Αικατερίνη (ΠΕ01), κ. Μπουρίκου Αιμιλία (ΠΕ06) και ομάδα έξι (06) μαθητών της Γ΄Τάξης Λυκείου στην πρώτη διεθνική συνάντηση του Προγράμματος Erasmus+ KA229 που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο σχολείο “Liceul Teoretic Miron Costin ”, στην πόλη Pascani, στην περιοχή του Ιασίου της Ρουμανίας, με τη συμμετοχή εταίρων και από τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και τη Σερβία.

Το θέμα της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν "Zero Waste Living Challenge" και σχετιζόταν με δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης του Προγράμματος υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και βιωματικά εργαστήρια εντός και εκτός του σχολείου σχετικά με τα ιδιαίτερα επαπειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας σε κάθε χώρα, τον κύκλο ζωής ενός ρούχου, την μετατροπή/αναβάθμιση χρησιμοποιημένων ρούχων, την κομποστοποίηση, τη διήθηση του νερού σε είδη φυσικών υλικών και τον προσδιορισμό του pH. Η επίσκεψη και συνομιλία με τον Δήμαρχο της πόλης για περιβαλλοντικά θέματα ήταν άλλη μια ευκαιρία που τα παιδιά αξιοποίησαν για να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και να πληροφορηθούν τα βήματα περιβαλλοντικής αναβάθμισης σε επίπεδο πόλης. Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο κέντρο προστασίας βίσωνα και στον βοτανικό κήπο Ιασίου και διαγωνισμός φωτογραφίας φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και σε μερικά από τα σημαντικότερα σημεία ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος του Ιασίου και του Βουκουρεστίου.

Σύσσωμη η σχολική κοινότητα του σχολείου υποδοχής καλωσόρισε και αγκάλιασε με τον πλέον εγκάρδιο και φιλόξενο τρόπο όλες τις αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευόδωση των εκπαιδευτικών στόχων του Προγράμματος και στη δημιουργία σχέσεων εποικοδομητικής συνεργασίας και φιλίας μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας του σχολείου μας εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για τη διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος καθώς και την ευγνωμοσύνη τους για τη μοναδική εμπειρία που βίωσαν και τα πολλαπλά οφέλη που αποκόμισαν, όπως η διεύρυνση και ο εμπλουτισμός γνώσεων και εμπειριών μέσω των βιωματικών δράσεων, της ομαδοσυνεργατικής εργασίας και της αξιοποίησης των Νέων Τεχνολογιών, η ενίσχυση της δεξιότητάς τους στην χρήση της αγγλικής γλώσσας, ο γόνιμος διάλογος, η ανταλλαγή και η κριτική αποτίμηση απόψεων και πρακτικών της εκπαιδευτικής πολιτικής της εκάστοτε χώρας συμμετοχής, η γνωριμία και επαφή με τις διάφορες εκφάνσεις του τρόπου ζωής, της κουλτούρας και του πολιτισμού της Ρουμανίας, η καλλιέργεια του πνεύματος σεβασμού, αλληλεγγύης, συνεργασίας και ανεκτικότητας μεταξύ των μαθητών και η ενίσχυση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Τέλος, ευχαριστούμε τους γονείς και κηδεμόνες για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και την συμπαράστασή τους για την υλοποίηση της κινητικότητας. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για την άψογη συμπεριφορά, την αγαστή συνεργασία και την αμέριστη προθυμία που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα και να υπογραμμίσουμε τον πολλαπλά εποικοδομητικό ρόλο ανάλογων δράσεων για την εκπαιδευτική διαδικασία.


Η Διευθύντρια του 3ου ΓΕ.Λ. Σπάρτης


Οι υπεύθυνες καθηγήτριες
Βασιλική Σκούφη
Αικατερίνη Εξωμανίδη
Αιμιλία Μπουρίκου


Οδός Εμπόρων